back

Проєкти розвитку, соціальні об’єкти та туристичні магніти - у пріоритеті «Великого будівництва» - 2021

02-12-2020 | 12:08

Міністерство громад та розвитку територій України визначилося з основними векторами програми «Велике будівництво» на наступний рік. Програма включатиме реалізацію проєктів розвитку, соціальні об’єкти та туристичні магніти. План з реконструкції та будівництва соціальних об’єктів та спортивної інфраструктури вже сформовано. Про це розповів під час брифінгу в Кабміні Міністр Олексій Чернишов.

Посадовець повідомив, що наразі проєкти проходять узгодження в ході конкурсних відборів на місцях. Узагальнений перелік буде надісланий на розгляд до Мінрегіону. Тож найближчим часом громадськості анонсують нові проєкти «Великого будівництва» на 2021 рік.

Важливим критерієм відбору є відповідність трьом пріоритетам Державної регіональної стратегії на 2021-2027 роки: економічний розвиток регіонів та окремих територій, територіальна згуртованість, розвиток людського капіталу і доступність якісних послуг.

Зокрема, передбачено, що в наступному році не менше 30% коштів Державного фонду регіонального розвитку мають бути спрямовані на проєкти розвитку для створення робочих місць, покращення якості комунальних послуг та забезпечення економічного зростання регіону. 50% - на об’єкти соціальної інфраструктури (школи, садочки, ЦНАПи, центри безпеки) та 20% — на підтримку туристичних магнітів з урахуванням особливостей регіону.

За словами Олексія Чернишова, проєкт Держбюджету, у якому на ДФРР закладено 4,6 млрд грн, вже подано на друге читання до Верховної Ради України. Водночас Міністр висловив впевненість, що при позитивному сценарії реалізації бюджету в 2021-му році цей показник вдасться збільшити.

Наразі в Чернігівській області триває оцінювання 158 проєктів, поданих на основний та додатковий конкурс. Далі узагальнений перелік програм і проєктів, що можуть реалізовуватися коштом ДФРР у 2021 році, буде переданий до Міністерства розвитку громад та територій України.

Нагадаємо, на початку листопада 2020 року, на засіданні регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору було прийнято рішення щодо оголошення додаткового конкурсу інвестпрограм та проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізуватися за рахунок коштів ДФРР у 2021 році. На додатковий конкурс подано 7 нових проєктів.

На Чернігівщині, станом на 25 листопада, ступінь готовності об’єктів «Великого будівництва» - 2020 становив близько 98%.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації