back

Патронатна родина - нова форма сімейного виховання

01-12-2020 | 10:24

Що потрібно кожній дитині? – увага, любов, підтримка дорослого, їжа, одяг, житло, можливість зберегти або відновити здоров’я, навчатись, розвиватись та гратись. Якщо все це не можуть забезпечити батьки, то на допомогу приходять патронатні родини. Сьогодні наша розповідь про одну з таких родин – сім’ю Любові та Олександра.

Десять років тому ми стали опікунами та виховали чудову дівчину, а зараз ми маємо змогу надати підтримку іншим дітям. Уже майже рік ми є  патронатною родиною. Сім’я у нас дружна та позитивна,  всі намагаються допомагати один одному. Діти, крім школи та садочка, займаються творчістю та спортом. Мама дуже любить готувати різні смаколики, а тато доглядає сад та піклується благоустроєм нашого будинку.  Чужих дітей не буває. Кожна дитина має право на любов і турботу. Ми любимо наших вихованців, даруємо їх тепло та затишок, отримуючи  від цього задоволення», – так про свою патронатну сім’ю говорить пані Люба.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною (сімейний патронат) – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).

Суть послуги – у забезпеченні сімейного догляду дитині, яка тимчасово залишилися без батьківського піклування, а також – у забезпеченні вирішення кожного такого випадку у спосіб, який відповідатиме найкращим інтересам дитини за умови підтримки її сім’ї.

Хто може бути патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

За це платять?

Щомісяця за надання послуг з патронату вихователь отримує фінансування:

1) грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб;

2) при влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%;

3) соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини.

За додатковою інформацією щодо створення та функціонування патронатної родини звертайтесь до обласного центру соціальних служб за телефоном (0462) 67 43 86.

Чернігівський обласний центр соціальних служб
для сім'ї, дітей та молоді