back

У Чернігові відзначили 76-ту річницю вигнання нацистських окупантів з України

28-10-2020 | 12:27

Сьогодні, 28 жовтня, з нагоди 76-ї річниці вигнання нацистів з України у Чернігові  вшанували пам’ять воїнів, полеглих в боях за свободу нашої країни.

У ході урочистостей відбулося покладання квітів до Братської могили воїнів у сквері імені М. Попудренка  на знак шани і пам’яті про подвиг усіх, хто ціною життя боронив рідну землю та відстоював територіальну цілісність і суверенність України.

Учасники заходу – серед яких представники органів влади та громадськість, схилили голову перед загиблими воїнами та вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Але ціною цього стали зруйновані українські міста, спалені села, знищенні культурно-історичні  цінності та надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб. Тисячі відомих і безіменних героїв навіки залишилися в нашій українській землі.   

Саме на Чернігівщині відбулась найжорстокіша розправа нацистів над цивільним населенням – Корюківська трагедія 1943 року, коли було знищено 7 тисяч беззахисних жителів міста.

Протягом 1941-го було мобілізовано до лав Червоної армії 10% населення Чернігівської області — майже 200 тисяч осіб. Після вигнання нацистських окупантів у 1943 році — ще 167 тисяч. На фронтах війни загинули понад 134 тисячі наших земляків.

У цілому ж за роки німецько-радянської війни чисельність населення області скоротилася на 506 тисяч осіб – страшні й непоправні втрати.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації