back

Про критерії та результати співпраці влади і громадськості на нараді у Чернігівській ОДА

21-10-2020 | 09:31

Як зробити співпрацю між громадськими інституціями та владними структурами більш ефективною та дієвою, обговорили учасники наради, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Загайний.

За інформацією начальника відділу взаємодії з громадськими об’єднаннями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ірини Мироненко, облдержадміністрація та її структурні підрозділи активно взаємодіють з організаціями громадянського суспільства. Представники понад 200 громадських організацій беруть участь у роботі 64 консультативно-дорадчих органів. Думки громадських експертів враховуються при розробці та затвердженні обласних цільових програм, стратегії регіонального розвитку в цілому.

Крім того, громадські об’єднання отримують організаційну та консультативну підтримку у проведенні ініційованих ними заходів. Департаменти ОДА на конкурсній основі визначають та забезпечують фінансування статутної діяльності, програм та проєктів, розроблених інститутами громадянського суспільства.

Ці та інші заходи регламентуються Національною стратегією сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки та іншими законодавчими актами. Оскільки дія даного документу добігає кінця, наразі триває розробка нової Національної стратегії на 2021 – 2025 роки.

В області зараз готується Програма сприяння розвитку громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2021 – 2023 роки, проєкт якої буде винесений на розгляд депутатів обласної ради на найближчій сесії.

На Чернігівщині є низка позитивних прикладів співпраці ГО та владних структур, — зазначив Віталій Загайний. — Проте ми маємо докласти зусиль, щоб вивести відносини з громадським сектором на новий, якісно вищий рівень. Особливої актуальності це питання набуває в умовах децентралізації влади, коли адміністративний вплив має бути замінений на інші складові, наприклад, контроль громадськості або передачу певних функцій влади громадським організаціям.

Для того, щоб співпраця влади та громадськості була не декларативною, а результативною, на думку Віталія Загайного, необхідно організувати навчальні заходи для представників обох сторін, створити програми підтримки громадських інституцій та фінансувати їх винятково на конкурсних засадах.

За підсумками наради перший заступник голови ОДА доручив керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації визначити критерії та показники ефективності співпраці органів влади та громадських організацій.

Департамент інформаційної діяльності та комунікації
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації