back

Сімейні форми виховання – пріоритет державного управління

30-09-2020 | 09:22

29 вересня, напередодні Дня усиновлення, відбулося засідання за круглим столом на тему «Усиновлення дітей громадянами України – пріоритетна форма влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування».

У заході взяли участь заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Станіслав Железний, перший заступник голови Чернігівської райдержадміністрації Лариса Юрченко,  директор Обласного центру соціальних служб Алла Кот, усиновлювачка Анна Пустовойт,  працівники служб у справах дітей та представники громадськості.

- Влаштування дитини у сім'ю є пріоритетом державної політики щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - зазначив Станіслав Железний.

Він розповів про здобутки, перспективи та проблеми у сфері усиновлення дітей. Пояснив як відбувається встановлення опіки, піклування, створення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

В області дві тисячі сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких сімейними формами виховання охоплено 1 861 дитина. Найбільш поширеною формою сімейного виховання є опіка (піклування). У сім’ях опікунів проживає 1348 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  На обліку перебуває 560 дітей, які можуть бути усиновлені, а також 20 подружніх пар та чотири одинокі особи, які готові усиновити дитину.

Загалом, у регіоні на обліку перебувають 181 прийомна сім’я та 31 дитячий будинок сімейного типу,  загальне число їх вихованців складає 513 дітей. Протягом поточного року у ці альтернативні форми сімейного виховання у регіоні влаштовано 52 дитини.

Окремо слід відзначити, що з початку року опікунами, піклувальниками, прийомними батьками та батьками вихователями усиновлено 4 дітей, які виховувались в їх сім’ях.

За повідомленням Чернігівського обласного центру соціальних служб, з метою влаштування дітей у сім’ї центром постійно проводиться інформаційно-просвітницька кампанія. Про кращі практики виховання у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу висвітлюється в місцевих засобах масової інформації.

На заході була присутня мама двох дітей - Артема та Лілії, яка розповіла про власний досвід усиновлення.

- Наштовхнув нашу сім’ю на думку про усиновлення сусідський хлопчик. Він певний час жив у нас, коли його мати потрапила до слідчого ізолятора. Спочатку це була «дитина вулиці» - пропускав заняття в школі, не слухався. Але поступово змінився в кращу сторону. Коли його рідна мама повернулася, хлопець звичайно пішов до неї. А ми вирішили усиновити дитинку, - згадала жінка.

Вона розповіла, що разом з чоловіком звернулися до Служби у справах дітей, щоб взяти дівчинку 8 місяців, а разом із нею і її дворічного братика. Хлопчик був дуже прив’язаний до сестри і сім’я вирішила, що ні в якому разі не можна їх розлучати.

- Було непросто. Артем був дуже гіперактивним, і через це у минулому його били біологічні батьки. Він боявся та постійно кричав. Ліля у вісім місяців не вміла сидіти. Ми терпляче працювали з дітьми, займалися ліпленням, творчою роботою, це їх заспокоювало. Коли діти подорослішали, то почали їх водити в різні центри розвитку дітей, а у три з половиною роки відвели Артема на секцію дзюдо. І уявляєте, його взяли, хоча беруть тільки з шести. Але всі ті труднощі ніщо, в порівнянні з очима, якими дивляться на мене мої діти, - запевнила мама усиновлених дітей.

За сумлінну працю, значний особистий внесок у реалізацію державної політики у сфері захисту законних прав та інтересів дітей та з нагоди Дня усиновлення Анна Пустовойт нагороджена Подякою голови облдержадміністрації.

Фахівці обласного центру соціальних служб розповіли, що проводять навчальні тренінги для кандидатів у прийомні батьки та потенційних опукунів. Також цього року вони підготували сім сімей та 17 потенційних піклувальників. Провели курси підвищення виховного потенціалу для 156 прийомних батьків та батьків - вихователів.

Що стосується соціального супроводження дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей як одного із найголовніших напрямків діяльності соціальних служб, то ним охоплено протягом 9 місяців 2020 року усі прийомні сім’ї та ДБСТ.

Департамент інформаційної діяльності  та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації