Новини Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації

 

22.12.2023

Президія Громадської ради при ОВА провела чергове засідання

Сьогодні на порядку денному – декілька питань.

Перше стосувалося підсумків роботи комітетів Громадської ради, зокрема волонтерської діяльності членів організації за поточний рік.

«Всі члени громадської ради приймали активну участь в волонтерській діяльності. Багато зроблено. Наприклад, 672 дитини оздоровлено за кошти профспілок. Але прошу всі комітети зробити звіти щодо своєї роботи. Щоб ми могли підсумувати – що зроблено, коли і ким», – наголосив Ігор Москаленко, голова Громадської ради.

Порушили питання діяльності Штабу волонтерів області.

Присутні поцікавилися у Андрія Подорвана, директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, як працює цей консультативно-дорадчий орган, про його функції та як можна стати його членом.

Питання, яке виніс на обговорення Володимир Демиденко, стосувалося необлікованого майна на території заповідника «Чернігів Стародавній».

За словами Ігоря Москаленка, цю ситуацію варто детально обговорити на спільному засіданні профільних комітетів. Лише після цього виносити питання на засідання Громадської ради.

Також присутні обговорили план на 2024 рік та визначили орієнтовну дату наступного засідання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

22.11.2023

Від Чернігівщини до Ради родин загиблих при Мінветеранів пропонуватимуть включити Ірину Костенко

З кандидатурою, яка представлятиме Чернігівську область у новому складі Ради родин загиблих при Міністерстві у справах ветеранів України, визначилися сьогодні члени президії Громадської ради при ОДА. Під час засідання, яке провів голова Громадської ради Ігор Москаленко, присутні одноголосно підтримали представницю ГО «Родина воїна» Ірину Костенко.

Зазначимо, що пропозиції щодо кандидатур представників для включення до складу Ради подаються до Мінветеранів на підставі рішення зборів громадських об’єднань, які представляють інтереси членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, що оформлюється протоколом. Кандидатом в представники може бути висунута особа, яка має досвід роботи у сфері соціального захисту згаданої категорії або освіту в галузі права.

Пані Ірина повністю відповідає встановленим вимогам, зокрема має юридичну освіту та відповідний досвід роботи. Її чоловік загинув у 2015 році на сході України.

Також члени Громадської ради обговорили низку організаційних питань, зокрема щодо звітності про роботу комітетів у 2023 році та формування орієнтовного плану на наступний рік.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 
26.06.2023

Про реабілітацію військових та зміни у складі комітетів – на президії Громадської ради

Президія Громадської ради при Чернігівській ОВА провела сьогодні своє чергове засідання під головуванням Ігоря Москаленка.

Перш за все учасники зібрання розглянули питання об’єднання деяких комітетів та включення до їхнього складу нових членів.

Також в ході засідання обговорили стан забезпечення харчуванням та медичними препаратами військових в одному з обласних медзакладів. Там воїни проходять реабілітацію, проте, фінансування з обласного бюджету на їхнє утримання не передбачене. Надалі планується проведення круглого столу спільно з представниками закладів, які надають медичні та реабілітаційні послуги  військовослужбовцям. Це дасть змогу виявити всі проблемні питання та напрацювати шляхи їх вирішення.  

Крім того, один із членів президії від імені комітету порушив питання наявності, на його думку, злагоджених намагань інфраструктурних монополістів Чернігівщини знищити промислове виробництво у промзоні обласного центру та можливих шляхів протидії такому явищу. За результатами розгляду це питання вирішено відправити на доопрацювання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Громадська рада при ОДА поповнилася новими членами та спланувала свою діяльність на 2023 рік

Після тривалої перерви 17 травня відбулося засідання Громадської ради при облдержадміністрації. Участь у ньому взяла заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк. Керував роботою засідання голова Громадської ради Ігор Москаленко.

Першочергово зібрання розглянуло організаційні питання: орієнтовний план роботи на поточний рік (підтримано одноголосно) та включення нових членів до складу цього консультативно-дорадчого органу. Щодо останнього: така необхідність виникла через перебування деяких членів за межами області, що унеможливлює їхню роботу у складі Громадської ради. Відповідно до рейтингового списку кандидатів, складеного на установчих зборах з формування Громадської ради 18 травня 2021 року, розглянуто наступних претендентів до включення у склад Громадської ради. У результаті обрано трьох нових членів Громадської ради. Ігор Москаленко закликав їх активно долучитися до роботи в наявних комітетах.

Учасники засідання обговорили низку інших питань. Зокрема, хвилюють громадськість умови перебування в обласній психоневрологічній лікарні наших захисників і захисниць. Як зауважила Жанна Шерстюк, в межах відповідної обласної програми цьогоріч виділено кошти на підтримку матеріально-технічної бази цього медзакладу та поповнення його реабілітаційним обладнанням. Нині тривають процедури відповідних закупівель. Заступниця начальника ОВА наголосила, що у разі виявлення порушень умов перебування в лікарні, буде жорстка реакція. Сама ж увага з боку громадськості до цього питання — цінна й корисна для корегування відповідної роботи.

Також підіймалося питання щодо вшанування пам’яті загиблих захисників. Сергій Лепявко, який входить до комітету з питань охорони та використання  культурної спадщини, закликав громадськість долучитися до обговорення запропонованих проєктів військово-меморіального комплексу на території кладовища «Яцево» в обласному центрі.

Зазначимо, що Громадська рада при ОДА у нинішньому складі працюватиме до закінчення воєнного стану та впродовж шести місяців з дня його припинення чи скасування.

 

 
 
 
 
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

17 травня, у середу, відбудеться засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.
Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:30 год.
Початок засідання: 15:00 год.
Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ та громадськості.
Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Проєкт порядку денного засідання Громадської ради:
1. Про орієнтовний план роботи Громадської ради при ОДА на 2023 рік.
2. Про включення претендентів до складу Громадської ради відповідно до рейтингового списку, складеного на установчих зборах з формування Громадської ради 18 травня 2021 року.
3. Різне.

 

15.05.2023

Визначено дату проведення засідання Громадської ради

На президії Громадської ради, яка зібралася 12 травня, обговорено питання підготовки засідання Громадської ради та визначено його дату — 17 травня.

На майбутньому засіданні планується затвердити план роботи Громадської ради на 2023 рік та розглянути питання кооптації до органу нових членів замість вибулих відповідно до рейтингового списку.

«Всі питання, які планують розглядати на засіданні Громадської ради, повинні обов’язково попередньо опрацьовуватись в профільних комітетах», — підкреслив голова Громадської ради Ігор Москаленко.

Також учасники засідання обговорили стан виконання Антикорупційної програми Чернігівської облдержадміністрації на 2021-2022 роки та обласних цільових програм.

Крім того, члени президії обговорили чинну процедуру призначення керівників спортивних закладів, підпорядкованих Управлінню освіти і науки ОВА, без обов’язкового проведення конкурсу. За результатами ухвалено рішення звернутися до начальника ОВА з пропозицією змінити порядок призначення на керівні посади під час воєнного стану.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

31.03.2023

Відбулось засідання президії Громадської ради

На засіданні президії Громадської ради, що відбулось 31 березня, розглянуто та погоджено проєкт орієнтовного плану роботи Громадської ради на 2023 рік. Затвердження ж плану відбудеться на найближчому засіданні, що планується на другу половину квітня.

У зв’язку з широкомасштабним вторгненням росії в Україну багато представників Громадської ради виїхали за межі області. Тож для поновлення результативної роботи голова Громадської ради Ігор Москаленко запропонував з’ясувати наміри її членів щодо подальшого перебування у консультативно-дорадчому органі.

Також для логістики пасажирських перевезень президією Громадської ради буде направлено запит до обласної військової адміністрації щодо стану автомобільних доріг у Чернігівській області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

02.11.2022

Відбулось засідання президії Громадської ради

На засіданні президії Громадської ради, що відбулось 2 листопада, прийнято рішення звернутися до центральних органів виконавчої влади щодо найшвидшого затвердження КМУ переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тих, що є тимчасово окупованими збройними формуваннями рф.

Невизначений перелік територій унеможливлює застосування норм Податкового кодексу України, які вже набрали чинність та повинні застосовуватися.

Так, без ухвалення такого переліку підприємства Чернігівщини не можуть скористатися низкою податкових пільг, зокрема, з оплати податку на нерухоме майно, земельну ділянку та екологічним податком.

Також президія Громадської ради найближчим часом підготує звернення до центральних органів виконавчої влади щодо невиконання в Чернігівській області розпорядження КМУ по заготівлі препаратів крові.

Крім того, голова Громадської ради  Ігор Москаленко поінформував присутніх про відповіді голів Вінницької, Черкаської, Івано-Франківської, Київської, Дніпропетровської, Закарпатської, Кіровоградської, Хмельницької, Полтавської, Тернопільської, Рівненської, Чернівецької, Львівської обласних рад на звернення від 18 серпня щодо фінансової підтримки відродження Чернігівщини.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

01.08.2022

АНОНС. Публічно-приватна ініціатива щодо захисту прав потерпілих від воєнних злочинів, злочинів проти миру і людяності, скоєних під час ведення агресивної війни росії проти України

3 серпня 2022 року Громадська рада при Чернігівській ОДА організовує  зустріч з ініціаторами публічно-приватної ініціативи щодо захисту прав потерпілих від воєнних злочинів, злочинів проти миру і людяності, скоєних під час ведення агресивної війни росії проти України.

Початок заходу: 15:00 год.

Місце проведення: приміщення Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, 4-ий поверх, зала засідань, (м.Чернігів, вул. Шевченка, буд. 5).

На заході  виступлять експерти проєкту «Юридичні Сили України»:

Целовальніченко Наталія - авторка та ініціатор проекту ЮСУ, правозахисниця, адвокат, кандидатка юридичних наук, голова БФ «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок російської агресії», голова ГС «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок агресії РФ», членкиня Громадської ради при Міністерстві юстиції України 2019-2021 роки.

Паскевська Юлія - експертка з дотримання прав людини, національна лідерка з моніторингу дотримання прав людини 2017-2019 ВООЗ, національний консультант Ради Європи, кандидатка психологічних наук, професорка, юрист, правозахисниця, голова  Громадської організації «Асоціація фахівців психологічної допомоги», голова Громадської ради при Міністерстві юстиції України 2019-2021 роки.

Ніколаєв Ігор - експерт з питань виконання судових рішень, кандидат юридичних наук, старший партнер Адвокатського об’єднання «Віталій Титич і партнери», юридичний радник Благодійної організації «Центр комерційного права», член Громадської ради при Міністерстві юстиції України 2019-2021 роки.

Планується виступ представника Генеральної прокуратури України.

Довідково про завдання проєкту:

1.     Створення ініціативних груп територіальних громад та ОТГ м. Чернігіва та Чернігівської області для об'єднання спільних зусиль громад і громадян і отримання статусу потерпілих у кримінальному провадженні за фактом розв'язання і ведення агресивної війні росії проти України, за фактами геноциду, порушень законів і звичаїв війни.

2.     Прийняття спільного плану дій для відновлення справедливості і повного відшкодування завданої шкоди громадам і громадянам, визначення координаторів та відповідальних осіб на рівні територіальних громад.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства, громадськості.

Громадська рада при Чернігівській ОДА

 

 

28.01.2022

Анонс. Засідання за «круглим столом»

2 лютого 2022 року відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Про ускладнення ситуації на ринку пасажирських автомобільних  перевезень області у зв'язку з наявністю перевізників, які здійснюють перевезення пасажирів без відповідних дозвільних документів та дотримання карантинних обмежень під час пандемії».

Захід проводить комітет Громадської ради при ОДА транспорту та промисловості (голова Віктор Мошко).

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Прохання дотримуватися соціальної дистанції, правил особистої гігієни та використовувати захисні маски у громадських місцях.

 

27.01.2022

Засідання Громадської ради заплановано на другу половину лютого

На засіданні президії Громадської ради, що відбулося 26 січня, обговорено питання підготовки засідання Громадської ради, яке орієнтовно відбудеться у другій половині лютого.

На наступному засіданні буде розглянуто звіт про роботу Громадської ради у минулому році та план її роботи на 2022 рік, який складається з пропозицій комітетів Громадської ради. 

Так, комітетом транспорту та промисловості Громадської ради вже 2 лютого заплановано проведення засідання за «круглим столом» щодо ускладнення ситуації на ринку пасажирських автомобільних перевезень області у зв’язку з наявністю перевізників, які здійснюють перевезення пасажирів без відповідних дозвільних документів та карантинних обмежень під час пандемії. 

Наразі не всі комітети надали свої пропозиції до плану роботи Громадської ради. Тож вирішено провести ще одне засідання президії та остаточно визначити перелік питань для розгляду на Громадській раді.

— Питання, які плануються виносити на розгляд Громадської ради, прошу попередньо опрацьовувати в комітетах. І звісно Громадська рада розглядає не особисті питання чи проблеми, — зауважив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван.

Крім того, розглядалось питання щодо некоректної інформації про представника Громадської ради, яка з’явилась на інформаційному ресурсі обласного центру.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

ОГОЛОШЕННЯ
про проведення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради

Відповідно до розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 10.12.2021 № 1093 «Про оголошення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради» та рішення конкурсної комісії для проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради від 21.12.2021 № 1 оголошується конкурс на заміщення вакантної посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради.

Вимоги до кандидатів:

  • громадянство України;
  •  вільне володіння українською мовою;
  •  повна вища освіта екологічного, біологічного або географічного спрямування (відповідно до частини першої  статті 12 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»);
  • мати перспективний план розвитку закладу та пропозиції щодо його управління.

Перелік документів, що подаються для участі в конкурсному відборі:

  1. Письмова заява про участь у конкурсному відборі;
  2. Біографічна довідка (резюме) у довільній формі;
  3. Копія документів про освіту (з додатками);
  4. Копія паспорта громадянина України;
  5. Письмова згода на збір, обробку та оприлюднення персональних даних;
  6. Копія трудової книжки;
  7. Електронна декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2021 рік;
  8. Перспективний план розвитку закладу та пропозиції щодо його управління
  9. Інші документи (за бажанням).

Основні напрямки діяльності
на посаді директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради

  • збереження та відтворення цінних природних комплексів та об’єктів;
  • створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;
  • організація та здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;
  • проведення екологічної освітньої-виховної роботи;
  • організаційно-адміністративна робота, відповідно до Положення про комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної рад та чинного законодавства;
  • зв’язки з громадськістю.

Умови оплати праці

Посадовий оклад, згідно штатного розпису, становить 8679,00 грн, встановленого відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 20.02.2006 № 172 «Про встановлення посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та внесення змін у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» та інші види надбавок та доплат відповідно до законодавства.

Документи приймаються Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації за адресою м. Чернігів, проспект Миру, 14, кабінет № 406, електронна адреса: [email protected] протягом 30 календарних днів з наступного після дати оприлюднення цього оголошення.

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном (0462) 651-619. Контактна особа – головний спеціаліст з питань персоналу Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації – КИРІЄНКО Юлія.

 

Відбулось засідання президії Громадської ради

Основну увагу під час засідання президія ГР приділила стану виконання доручення голови ОДА за підсумками зустрічі голови облдержадміністрації з членами Громадської ради, яка відбулась 12 жовтня 2021 року.

Близько половини відповідей на поставлені в ході зустрічі питання, у тому числі про створення в області кластерів «Електротранспорт Чернігівщини» та «Комерційне судноплавство річкою Десна», про зміни в організації руху великовагового транспорту та деякі інші, не задовільнили громадських активістів. Тож президія Громадської ради виступила з пропозицією повторної зустрічі з головою облдержадміністрації, щоб повернутися до розбору вже обговорених питань та розглянути нові.

У полі зору громадськості постійно перебуває доля РЛП «Ялівщина». От і на сьогоднішньому засіданні було вирішено направити то Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА листи стосовно якнайшвидшого офіційного встановлення меж регіонального ландшафтного парку та зон, де розташовані археологічні пам’ятки.

Президія Громадської ради визнала доцільною безоплатну передачу розподільчих газових мереж, розташованих на території населених пунктів області, з державної в обласну комунальну власність та попередньо визначила порядок денний наступного засідання Громадської ради.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

17.12.2021

Питання збереження та розбудови РЛП «Ялівщина» залишається у центрі уваги громадськості

16 грудня під час виїзного засідання комітету Громадської ради при Чернігівській ОДА з питань охорони та використання культурної спадщини представники Громадської ради, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, Спеціалізованої екологічної прокуратури Чернігівської області, КЗ «РЛП Ялівщина», науковці, громадські екоінспектори, громадські активісти, які опікуються збереженням зелених зон міста Чернігова, обговорили питання збереження та охорони земель регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Захід проходив на території КЗ «РЛП Ялівщина».

Учасники заслухали інформацію про археологічні пам’ятки, що розташовані на території Ялівщини, обговорили пропозиції щодо розбудови регіонального ландшафтного парку.

Було констатовано:

- створенню РЛП «Ялівщина» з метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області, збереженню та відтворенню цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу передувала низка клопотань та рішень Чернігівської міської ради 6 скликання та Чернігівської обласної ради  6 скликання, які і нині чинні;

  •  регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» – це заповідна зона з унікальною екосистемою, ботанічними та археологічними пам’ятками та кількома артезіанськими свердловинами, з яких п’ють воду  чернігівці;
  • регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» занесено до Державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду України;
  • на сьогодні у межах Ялівщини на державному обліку перебуває комплекс археологічних пам’яток, який нараховує 8 об’єктів: городище «Ялівщина», що має статус пам’ятки національного значення, та 7 неукріплених поселень («Ялівщина», «Ялівщина-1», «Ялівщина-2», «Ялівщина-3», «Ялівщина-4», «Олександрівка-1», «Стрижень-1») – пам’яток місцевого значення. Пам’ятки занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і перебувають під охороною держави. Дані про них розміщені на сайті Міністерства культури України, на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації. Їх можна знайти у Вікіпедії. Також існує перспектива відкриття нових археологічних об’єктів. Саме тому фахівці пропонують навколо відомих пам’яток на території Ялівщини та прилеглого до них русла р. Стрижень визначити також як зону охорони археологічного культурного шару, як комплексну охоронну зону пам’яток археології загальною площею близько 180 га. Вказані пам’ятки є набуттям не тільки громади м. Чернігова чи українського народу – це колективна історична пам’ять усього людства;

- законом України «Про охорону культурної спадщини» передбачено виключне право власності держави на пам’ятки археології та земельні ділянки, на яких вони розташовані (ст. 17), що підтверджено Земельним кодексом України (ст. 84);

  • лише статус регіонального ландшафтного парку зможе забезпечити найоптимальнішого збереження та використання археологічної спадщини Ялівщини як невідтворного джерела історії людства;
  • окремої уваги заслуговує питання розташування у Ялівщині кладовища з масовим похованням останків 7500 чернігівців, закатованих у роки Другої світової війни, та меморіалом на їх честь. Дана обставина повинна обов’язково враховуватися при освоєнні території, адже розважальні заклади і котеджна забудова у безпосередній близькості до цієї пам’ятки історії несумісні з місцем скорботи і нашою пам’яттю про загиблих і померлих;
  • неодноразово на території Ялівщини були зафіксовані порушення пам’яткоохоронного та природоохоронного законодавства (неправомірна передача земель під пам’ятками у приватну власність, незаконне будівництво, перевідкладення і знищення стародавнього культурного шару, масштабне засипання території пам’ятки піском, облаштування руйнівних велотреків, самозахоплення земельних ділянок і водних ділянок у межах русла струмка, вирубка дерев, засмічення території та інше). Використання території РЛП «Ялівщина» повинно відбуватися з додержанням вимог чинного природоохоронного законодавства, а саме Закону України «Про природно-заповідний фонд» та Закону України «Про охорону культурної спадщини»;

- недотримання цих рішень та умов використання території Ялівщини ускладнює збереження складових структурних елементів національної екологічної мережі та веде до знищення унікальної екосистеми Ялівщини, цінних пам’яток культурної спадщини. Це є грубим порушенням чинного законодавства України, загальнодержавних програм України та міжнародних конвенцій, які підписані та ратифіковані Україною.

Археологічні пам’ятки урочища Ялівщина

Учасники засідання вирішили звернутися до відповідних державних органів щодо вжиття заходів з метою запобігання порушень природоохоронного законодавства та дотримання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Рішення виїздного засідання комітету Громадської ради при Чернігівській ОДА з питань охорони та використання культурної спадщини

Костянтин Ягодовський, голова комітету Громадської ради при ОДА з питань охорони та використання  культурної спадщини

 

Громади області зацікавлені в інвентаризації газорозподільних мереж

Шляхи і соціально-економічна доцільність переводу газових мереж у власність територіальних громад — тема «круглого столу», що відбувся 15 грудня в Чернігові за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації. В експертному обговоренні взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, ПАТ «Чернігівгаз» та громадськість.

Модерував захід голова комітету Громадської ради при ОДА з питань етики та формування і реалізації державної політики Володимир Демиденко. Він же і поінформував учасників, що на кінець 2017 року в оператора газорозподільних мереж ПАТ «Чернігівгаз» обліковувалося 10 845 об’єктів балансовою вартістю 270 мільйонів гривень (за даними Міністерства енергетики України). На той час система газопостачання Чернігівщини складала 10,8 тисячі кілометрів.

Учасники «круглого столу» одностайні в думці, що нині ці дані неактуальні, адже мережа постійно змінюється. Тож на часі гостро стоїть питання інвентаризації газопроводів, щоб володіти достовірною інформацією щодо їх наявності, стану, а головне — власника. І лише тоді можна говорити про передачу газової мережі у комунальну власність.

Таку позицію підтримують громади. Більш того, на думку представників місцевого самоврядування, ситуацію потрібно роз’яснити усім громадам, щоб дізнатися думку місцевих жителів, які безсумнівно зацікавлені якісним транспортуванням палива та обґрунтованою тарифною політикою. Влучний приклад — тематичні громадські слухання в Іванівській ТГ.

Водночас представники ПАТ «Чернігівгаз» вважають, що такі заходи недоцільно організовувати, поки не проведені інвентаризація і паспортизація газорозподільних мереж відповідно до постанови Кабміну від 21 лютого 2017 року № 95 «Про забезпечення ефективного використання газорозподільних систем або їх складових». Оскільки Міністерство енергетики визначено органом управління газорозподільними системами, власником яких є держава, то його представники також мають бути залучені до процесу. Адже ПАТ «Чернігівгаз» є лише балансоутримувачем і тому не може озвучити офіційну позицію власника без його участі щодо передачі мереж громадам.

Заступник голови облдержадміністрації Дмитро Іванов, який також долучився до обговорення, зазначив, що процес інвентаризації дійсно непростий, але вкрай необхідний. Адже газопроводи, частину з яких почали споруджувати ще з кінця 70-х, треба ремонтувати чи замінювати, щоб не було аварійних ситуацій. Тому так важливо якнайскоріше визначитися з тим, хто буде займатися модернізацією газових мереж та за які кошти, тобто упорядкувати майнові відносини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

13.12.2021

Анонс. Виїзне засідання комітету Громадської ради при ОДА

16 грудня 2021 року відбудеться виїзне засідання комітету Громадської ради при ОДА на тему:  «Функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» та дотримання вимог природоохоронного та  пам’яткоохоронного  законодавства на його території (щодо збереження культурної спадщини Ялівщини) »

Початок об 11:00 год.

Місце проведення: КЗ «РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради.

Проводить комітет Громадської ради при ОДА з питань охорони та використання  культурної спадщини (голова Ігор Ягодовський).

 

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему: «Шляхи і соціально-економічна доцільність переводу газових мереж у власність територіальних громад»

15 грудня, у середу, за ініціативою комітету Громадської ради при ОДА з питань етики та формування і реалізації  державної політики відбудеться засідання за «круглим столом» на тему: «Шляхи і соціально-економічна доцільність переводу газових мереж у власність територіальних громад».

На захід запрошено керівництво ОДА, представники Департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства ОДА, АТ «Чернігівгаз», Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київський, Черкаській та Чернігівській областях, Управління комунального майна Чернігівської обласної ради, Фонду комунального майна Чернігівської міської ради, Сектору НКРЕКП у Чернігівській області, депутати Чернігівської міської  та обласної рад.   

Початок: о 14:30 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Увага. Згідно з карантинними обмеженнями «червоного» рівня для участі у масовому заході необхідно мати «зелений» СОVID-cертифікат, чинний негативний результат тесту на коронавірусну хворобу чи інший документ, передбачений постановою КМУ №1236 від 09.12.2020 року.

Прохання також  дотримуватися соціальної дистанції, правил особистої гігієни та використовувати захисні маски у громадських місцях.

 

12.11.2021

Анонс. Засідання за "круглим столом" на тему "Запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьба з цими явищами"

Комітет з гендерних питань  Громадської ради при Чернігівській ОДА долучився до організації засідання за "круглим столом" на тему "Запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьба з цими явищами".

Захід проводиться напередодні проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії «16 днів проти насильства» та з нагоди 10-річчя прийняття Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами 18 листопада у форматі онлайн.

Організатори: громадська організація "Спілка жінок Чернігівщини", Чернігівський обласний центр соціальних служб, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка. Партнери заходу: Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, Департамент сім'ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, Комітет з гендерних питань  Громадської ради при Чернігівській ОДА.

Під час проведення "круглого столу" передбачається обговорити такі питання: про підтримку ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами; стан реалізації державної політики з питань запобігання та протидії домашньому насильству й низку інших важливих питань. Запрошуємо долучитися до проведення "круглого столу" та взяти участь в обговоренні проблемних питань.

Захід відбудеться у форматі Zoom-конференції.

Час проведення: 11.00–13.00.

Посилання на конференцію буде розіслано особисто кожному учасникові на електронну пошту. Реєстрація на захід дійсна до 17 години 17 листопада за посиланням: https://docs.google.com/.../1fkMjQf-EvF73.../edit

 

11.11.2021

Громадська рада при облдержадміністрації  організувала засідання за «круглим столом»

Вчора, 10 листопада, комітет Громадської ради при облдержадміністрації соціального захисту незахищених верств населення організував засідання за «круглим столом» на тему «Подолання суспільних викликів в місцевих громадах».

Спільно з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації: Департаменту соціального захисту населення, Управління охорони здоров’я, Департаменту сім’ї, молоді та спорту, Чернігівського обласного центру соціальних служб та філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, Управління державної міграційної служби України в Чернігівській області, Чернігівського обласного  центру зайнятості, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області, представників громадськості обговорено питання організації в області реінтеграції бездомних та безпритульних до самостійного повноцінного життя шляхом надання їй комплексу соціальних послуг.

Нині ця робота проводиться КУ «Чернігівський обласний центр соціальної адаптації» Чернігівської обласної ради та громадською організацією «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних». Але існує низка проблем, які необхідно вирішити.

Це необхідність проведення капітального ремонту приміщень для тимчасового проживання зазначеної категорії осіб, доступність для тих з них, хто не має документів, до медичних послуг (безкоштовною є тільки екстрена та невідкладна допомога), нестача коштів для повноцінної роботи КУ «Чернігівський обласний центр соціальної адаптації» та інші.

Учасники обговорення висловили свої пропозиції. Після їх узагальнення буде складена резолюція засідання за «круглим столом».

 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськості облдержадміністрації

09.11.2021

АНОНС. Засідання за «круглим столом» на тему «Подолання суспільних викликів в місцевих громадах»

10 жовтня, у середу, відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Подолання суспільних викликів в місцевих громадах».

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Захід проводить комітет Громадської ради при ОДА соціального захисту незахищених верств населення (голова комітету Микола Романов).

Увага. Згідно з карантинними обмеженнями «червоного» рівня для участі у заході необхідно мати «зелений» СОVID-cертифікат, чинний негативний результат тесту на коронавірусну хворобу чи інший документ, передбачений постановою КМУ №1236 від 09.12.2020 року, та обов’язково дотримуватись протиепідемічних заходів.

 

13.10.2021

Максимальна відкритість та готовність до змін: В’ячеслав Чаус спілкувався з громадськістю

Голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус 12 жовтня зустрівся з членами Громадської ради. Попередньо місцеві активісти підготували питання, відповіді на які хотіли почути саме від очільника ОДА. Часу не гаяли — одразу перейшли до розгляду.

Як уже потім відмітив В’ячеслав Чаус, розмова вийшла емоційною, адже кожне питання важливе для жителів Чернігівської області. Щоб не бути голослівним і не давати пустих обіцянок, деякі моменти голова ОДА доручив опрацювати окремо, залучивши заступників голови та профільних фахівців.

— Громадська рада при ОДА — важливий консультативно-дорадчий орган, від якого я чекаю ініціативності та конструктивної критики, — наголосив В’ячеслав Чаус.

Про що говорили

  • Оплата комунальних послуг та енергоносіїв у комунальних закладах охорони здоров’я, які перебувають в управлінні обласної ради. Борги на початок вересня досягли 11 мільйонів гривень. Потреба до кінця року — 40 мільйонів. Наразі облдержадміністрація спільно з медзакладами працює над пошуком додаткових фінансових джерел для проведення розрахунків за спожиті комунальні послуги та енергоносії.
  • Боротьба з нелегальними перевізниками. Механізмів є декілька, приміром, високі штрафи, конфіскація транспортного засобу та збільшення кількості штатних працівників Північного міжрегіонального управління Укртрансбезпеки. Все перераховане вимагає змін нормативних документів.
  • Ремонт доріг місцевого значення. Питання комплексне і фінансово затратне. Розв’язати його не вдасться навіть за рік, враховуючи ситуацію, коли автошляхи місцевого значення не ремонтуватися десятками років. На сьогодні з «мертвої точки» зрушили: лише цього року на виконання програми президента України «Велике будівництво» заплановано відновити 118 км доріг місцевого значення (97 км вже відремонтовано). Але, розглядаючи проєкти на наступні роки, необхідно врахувати шкільні і так звані медичні маршрути, адже йдеться про забезпечення якісного освітнього процесу та життя людей.
  • Створення шкіл майстерності та впровадження дуальної форми освіти. Питання на часі. Відповідні заходи передбачені у комплексній програмі на 2021-2027 роки «Чернігівщина конкурентоспроможна». За результатами моніторингу закладів професійно-технічної освіти області у 2021/2022 навчальному році, 7 із 13 здійснюють підготовку за дуальною формою навчання, залучивши до співпраці 12 підприємств. Робота триває.
  • Безбар’єрність. Насамперед необхідно відновити діяльність комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Відновити — значить отримати практичні результати, а не формально проводити засідання.
  • Охорона та збереження прибережних захисних смуг та заплавних територій. Щоб заборонити та застосувати певні обмеження при проведенні зміни цільового призначення земельних угідь, сіножатей, пасовищ, заборонити розорювання водоохоронних зон із заплавними землями, а також підвищити штрафні санкції за порушення в природоохоронній сфері, потрібні зміни у чинному законодавстві. ОДА вже направила свої пропозиції до центральних органів виконавчої влади.

Окрім перелічених питань, також говорили про тарифи, оздоровлення дітей влітку, напрацювання дорожньої карти співпраці органів державної влади і місцевого самоврядування з жіночими громадськими організаціями, гендерну складову, соціальні послуги, запобігання проявам корупції та інше.

— Ми змогли визначитися зі шляхом розв’язання деяких проблем. Дещо взяв на особистий контроль. Дякую за сигнал. Не збавляємо темпу! — підсумував голова ОДА і запевнив учасників зустрічі, що за результатами обговорення будуть відповідні доручення, щоб під час наступних зібрань вже ділитися напрацюваннями.

 

 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

11.10.2021

Анонс. Зустріч голови ОДА з членами Громадської ради при ОДА

12 жовтня, у вівторок, відбудеться зустріч голови ОДА В’ячеслава Чауса з членами Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників зустрічі розпочнеться о 14:30 год.

Початок: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Учасники зустрічі  обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Звертаємо увагу на обов’язкове дотримання протиепідемічних заходів.

 

27.08.2021

Громадська рада при облдержадміністрації прийняла низку звернень з актуальних питань

Участь у третьому засіданні Громадської ради, яке відбулось сьогодні, 26 серпня, взяв голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус.

— Приємно, що при облдержадміністрації створений такий дієвий дорадчий орган. Адже наша спільна перемога неможлива без єднання. Тільки спільними зусиллями виконавчої влади, місцевого самоврядування та суспільства загалом ми зможемо досягти успіху, — наголосив В’ячеслав Чаус. — Я готовий сприймати конструктивну критику та раціональні пропозиції від членів Громадської ради. Адже це погляд зі сторони, який допоможе відкоригувати роботу облдержадміністрації в цілому або якогось із її підрозділів зокрема.

Голова облдержадміністрації відповів на кілька запитань членів Громадської ради та запевнив, що протягом найближчого часу буде призначена зустріч для більш детального спілкування.

Далі Громадська рада перейшла до розгляду питань порядку денного. В результаті була підтримана ініціатива Громадської ради при Полтавській ОДА звернутися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з пропозицією терміново розглянути у другому читанні проєкт закону № 2141 «Про внесення змін до ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо відновлення дії попередньої редакції норм зазначеного Закону»; відновити редакцію постанови КМУ від 30 серпня 2017 року № 704 та погасити заборгованість перед пенсіонерами за рішенням судів.

Крім того, були прийняті звернення до голови облдержадміністрації стосовно усунення та подальшого недопущення порушень чинного законодавства на об’єктах - пам’ятках історії та культури; створення робочої групи з внесення пам’яток Чернігівщини до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; питань дотримання природоохоронного законодавства та запобігання корупції в Чернігівській області.

Керував роботою засідання голова Громадської ради Ігор Москаленко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

19.08.2021

Анонс. Третє засідання Громадської ради при ОДА

26 серпня, у четвер, відбудеться третє засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:30 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства, громадськості.

Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Звертаємо увагу на обов’язкове дотримання протиепідемічних заходів.

За підсумками засідання президії Громадської ради 25 серпня можливі зміни до проєкту порядку денного засідання Громадської ради.

Проєкт порядку денного засідання Громадської ради

  1. Про формування комітетів Громадської ради при ОДА..
  2. Про орієнтовний план роботи Громадської ради при ОДА на  2021 рік.
  3. Про звернення щодо внесення змін до пенсійного законодавства щодо осіб звільнених з військові служби та деяких інших осіб.
  4. Про звернення про неприпустимість порушення пам’яткоохоронного законодавства та невідворотну відповідальність за це (в тому числі під час реконструкції та ремонту пам’яток, як при організації робіт за результатом проведення  тендера, так і без нього);
  5. Про звернення до голови ОДА щодо поновлення діяльності робочої групи з внесення пам’яток Чернігівщини до світової спадщини ЮНЕСКО.
  6. Про звернення до голови ОДА про запобігання корупції в Чернігівській області.
  7. Різне.

 

Анонс. Засідання президії Громадської ради

25 серпня, у середу, відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Планується обговорити проєкт порядку денного засідання Громадської ради, яке планується провести 26 серпня, розглянути проєкти рішень засідання.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

 

12.08.2021

Погоджено проєкт порядку денного засідання Громадської ради

11 серпня під головуванням Ігоря Москаленка відбулось друге  засідання президії Громадської ради.  

Розглянуто проєкт порядку денного засідання Громадської ради. Планується затвердити орієнтовний план роботи на цей рік та прийняти низку звернень.

Визначена орієнтовна дата третього засідання Громадської ради — 26 серпня.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

09.08.2021

Анонс. Засідання комітету з питань етики та формування і реалізації державної політики

12 серпня 2021 року, о 15:00 год.,  в кім. № 5 Чернігівської ОДА відбудеться відкрите засідання комітету з питань етики та формування і реалізації державної політики, на якому будуть розглянуті питання розподілу обов’язків між Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області, Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів та Головним управлінням Держгеокадастру у Чернігівській області  щодо контролю за використанням земель водного фонду(прибережних захисних смуг) та земель сільськогосподарського призначення, сіножатей та пасовищ приватної та комунальної власності, роль  Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА в координації спільних зусиль.

Тема обговорення: роль і ефективність державного контролюза додержанням законодавства у питанні використання земель сільськогосподарського призначення, зокрема сіножатей і пасовищ, земель водного фонду і культурно-історичної спадщини.

До участі в роботі комітету запрошені члени профільних комітетів Громадської ради при ОДА, депутати і екоактивісти.

 

06.08.2021

Анонс. Засідання президії Громадської ради

11 серпня, у середу, відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Планується обговорити проєкт порядку денного засідання Громадської ради, яке планується провести 18 серпня.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

 

29.07.2021

Президія Громадської ради при облдержадміністрації  розпочала свою роботу

28 липня під головуванням Ігоря Москаленка відбулось перше  засідання президії Громадської ради.  

Заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна представила проєкт орієнтовного плану роботи консультативно-дорадчого органу облдержадміністрації на цей рік. План створено на основі пропозицій комітетів Громадської ради, яких налічується 13.

Члени президії вирішили найближчим часом відвідати комунальну установу «Чернігівський обласний центр соціальної адаптації» Чернігівської обласної ради та підготувати пропозиції щодо збільшення її фінансування.

Визначена орієнтовна дата третього засідання Громадської ради — 18 серпня.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

25.06.2021

Громадська рада при ОДА провела своє друге засідання

24 червня під головуванням Ігоря Москаленка відбулось друге засідання Громадської ради.  

Обрано заступника голови Громадської ради. Ним стала Наталія Проскуріна. Створено 13 комітетів та президію Громадської ради. Прийняті Регламент та пропозиції до Положення про Громадську раду при Чернігівській облдержадміністрації.

Згідно діючого Типового положення про громадську раду Положення затверджує орган при якому створена громадська рада. Саме ж Положення розробляється органом спільно з громадською радою. Положення про Громадську раду при Чернігівській облдержадміністрації затверджене розпорядженням Анни Коваленко від 4 березня цього року № 119. Його текст відповідає Типовому положенню про громадську раду. Члени Громадської ради внести зміни, зокрема пропонують посилити відповідальність за невідвідування  засідань. Відсутність на засіданнях два рази без поважних на те причин має призводити до виключення громадських активістів з складу консультативно-дорадчого органу.

Розглянуто також інші питання. Зокрема, облдержадміністрації запропоновано шляхи щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів без збільшення податкового навантаження на сумлінний бізнес Чернігівщини, надані пропозиції щодо реорганізації Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. Члени Громадської ради також підтримали пропозицію ТРК Голлівуд про відкриття на його території центру вакцинації для жителів міста.

 
 
 
 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

11.06.2021

Обрано голову Громадської ради при Чернігівській ОДА

Вчора, 10 червня, за участі заступника голови облдержадміністрації Олени Думи відбулось перше засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Привітати членів Громадської ради з початком роботи завітала голова облдержадміністрації Анна Коваленко:

  • Впевнена, що у нас є можливості зробити разом чимало корисного для Чернігівської області. Зусилля мають бути спільними - як зі сторони влади, так і від представників громадськості. Тільки так робота Громадської ради буде ефективною та результативною. Команда облдержадміністрації відкрита до діалогу та налаштована на конструктивну співпрацю для вирішення важливих питань Чернігівщини.

Нагадаємо, що 18 травня 2021 року відбулись установчі збори з формування нового складу Громадської ради при облдержадміністрації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від № 996 від 3 листопада 2010 року.

Так, з 49-ох претендентів у члени Громадської ради було обрано 35 осіб –  представників різних громадських організацій, благодійних фондів, профспілок тощо.

7 червня 2021 року головою облдержадміністрації підписано розпорядження №  726, яким затверджено склад Громадської ради при облдержадміністрації.

Головою Громадської ради 24 голосами   обрано Ігоря Москаленко, голову Федерації профспілкових організацій Чернігівської області (він же очолював цей дорадчий орган вже два скликання).

Присутні також затвердили бланк Громадської ради, визначились щодо секретаря.

Наступне засідання має відбутися за два тижні. До цього часу члени Громадської ради формуватимуть комітети та напрацьовуватимуть Регламент роботи консультативно-дорадчого органу.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

07.06.2021

Анонс. Перше засідання Громадської ради при ОДА

10 червня, у четвер, відбудеться перше засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства, громадськості.

Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Звертаємо увагу на обов’язкове дотримання протиепідемічних заходів.

Проєкт порядку денного першого засідання Громадської ради

  1. Обрання голови Громадської ради при ОДА.
  2. Про  секретаря Громадської ради при ОДА.
  3. Затвердження бланку Громадської ради при ОДА.
  4. Про робочу групу з підготовки проєкту Регламенту роботи Громадської ради при ОДА.
  5. Про формування комітетів при ОДА.
  6. Різне.

 

Обрано новий склад Громадської ради при ОДА

18 травня відбулись установчі збори з формування нового складу Громадської ради при обласній державній адміністрації.

Вітаючи учасників засідання, Олена Дума, заступниця голови ОДА, наголосила, що облдержадміністрація налаштована на конструктивну співпрацю та відвертий діалог з громадськістю задля пошуку ефективних рішень на користь жителів Чернігівщини.

- Досвід показує, що багато питань, озвучених під час засідань Громадських рад попередніх скликань, не були вирішені. Маємо на меті кардинально змінити цю ситуацію на краще. Тісною співпрацею Громадської ради зі структурним підрозділами облдержадміністрації, конструктивною критикою і виваженими пропозиціями ми досягнемо позитивного результату, - наголосила заступниця голови ОДА.

Наталія Проскуріна, голова ініціативної групи з формування Громадської ради при облдержадміністрації, поінформувала присутніх про результати підготовки до установчих зборів.

Вона повідомила, що перевіривши документи 57 претендентів,  рішенням ініціативної групи 49 кандидатур допущено до участі в установчих зборах. Оскільки кількісний склад Громадської ради, визначений ініціативною групою, становить 35 осіб,  відбулося рейтингове голосування.

За його підсумками до нового складу головного дорадчого органу області увійшли 35 осіб.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
 

 

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко взяла участь у засіданні Громадської ради при облдержадміністрації

Представники громадських об'єднань та комітетів Громадської ради ознайомили присутніх із результатами своєї роботи за 2019-2020 роки та поділилися проблемними питаннями.

Зокрема, обговорили незаконну діяльність пасажирських перевізників, які працюють “в тіні”, можливості реалізації охорони пам'яток культури та включення Чернігова до світової спадщини ЮНЕСКО, посилення соціального захисту вразливих верств населення. Торкнулися  і   актуального нині  питання збереження прибережних захисних смуг.

Участь в роботі Громадської ради взяла і очільниця  Чернігівської області Анна Коваленко.

 –  Ми готові до діалогу та конструктивної роботи. Сьогодні хотілося б познайомитися з кожним із вас, щоб розуміти, як ми можемо далі  спільно плідно працювати,  –  наголосила голова облдержадміністрації.

Анна Коваленко відповіла на питання представників громадськості  та поділилася напрацюваннями та майбутніми планами щодо розвитку Чернігівщини.

 –  Не бійтеся змін  –  це абсолютно нормальний процес. Якщо ви продовжуєте бути активними та ефективними, то ми знайдемо спільну мову,  – наголосила Анна Коваленко, запевнивши у всебічному сприянні та прозорості зі сторони облдержадміністрації.

 
 
 
22.02.2021

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

 24 лютого, у середу, відбудеться засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

 Проект порядку денного:

  1. Звіт про роботу Громадської ради.
  2. Про забезпечення справонаступництва у діяльності нового складу Громадської ради.
  3. Різне.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства та громадськості.

Увага! У зв’язку із епідеміологічною ситуацією прохання дотримуватися соціальної дистанції та використовувати захисні маски.

Звертаємо увагу! Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості   обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

У разі неможливості особисто бути присутнім на засіданні члени Громадської ради мають до початку засідання надати заяву  та документ про наявність поважної причини та повідомити телефоном або ел. поштою за день до засідання.

Заяву надавати при реєстрації учасників засідання або попередньо Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, тел. 675-967, 066-5100749).

 

19.02.2021

Межам регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» бути!

Такий висновок зроблено учасниками спільного засідання чотирьох комітетів Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації: з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини»; з економічного розвитку; з питань охорони та використання культурної спадщини; з питань санепідблагополуччя та життєдіяльності людини.

На засідання були запрошені представники департаментів облдержадміністрації: екології та природних ресурсів; культури і туризму, національностей та релігій.

У засіданні взяла участь перший заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна.

Під час обговорення зазначалося, що «Проєкт організації і встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 га у м. Чернігові, в адміністративних межах Чернігівської міської ради» був виготовлений у 2016 році. Проте досі не погоджений Чернігівською міською радою.

Звернемось до історії даного питання.

Після проведення ряду консультацій головний архітектор Чернігова запропонував розробнику відкоригувати проєктну документацію.

Коригування проєкту стосується правобережної частини території РЛП «Ялівщина», де вже здійснювалась господарська діяльність, були проведені земляні та будівельні роботи, в тому числі у межах пам’ятки археології — поселення «Стрижень-1».

Звичайно статус території природно-заповідного фонду мав би сприяти якнайкращому збереженню пам’яток культурної спадщини, особливо у межах правобережної території РЛП, де міститься основна частина пам’яток.

У свою чергу Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації, врахувавши зауваження Чернігівської міської ради, заявив, що корегування зазначеного проєкту можливе за умови, коли площа РЛП буде відповідати площі, визначеній рішенням Чернігівської обласної ради. При корегуванні можливе виключення території, яка не відповідає меті створення парку, та натомість включення території річки Стрижень з прибережною захисною смугою, яка є природоохоронною територією.

Відповідні пропозиції напрацювані членами Громадської ради при облдержадміністрації, фахівцями профільних департаментів облдержадміністрації, представниками Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, депутатами Чернігівської міської ради другої каденції.

Після усунення зауважень Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради проєкт було скориговано і передано на погодження відповідним структурам згідно вимогам чинного законодавства. Але на сьогодні Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради не погоджує скоригований проєкт.

Тож існує загроза, що спадкоємність та послідовність рішень Чернігівської міської ради щодо установлення меж території РЛП «Ялівщина» буде порушена.

Враховуючи досвід та результативність діяльності Громадської ради щодо реалізації Громадського проєкту по створенню та функціонуванню регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», на засіданні комітетів Громадської ради вирішено продовжити моніторинг дотримання законів України «Про природно-заповідний фонд», «Про охорону культурної спадщини» та виконання статей 53, 84 Земельного Кодексу України.

Фахівці підтримали позицію комітетів у цьому питанні.

На засіданні також обговорені підсумки роботи чотирьох комітетів у 2020 році,  визначені плани  роботи на майбутнє.

 
 
Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради
при облдержадміністрації
з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини»

11.02.2021

З ініціативи Громадської ради в облдержадміністрації обговорено проблеми медичної галузі

11 лютого з ініціативи комітету Громадської ради при ОДА з питань охорони здоров'я відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Проблемні питання та виклики системі охорони здоров'я в період пандемії СOVID-19 та перспективи розвитку і вдосконалення надання меддопомоги в 2021 році і на постковідний період взагалі».

Були розглянуті питання організації надання медичної допомоги населенню, постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи, запровадження в області системи надання хоспісної та паліативної меддопомоги, організаційне та методичне забезпечення діяльності сімейних лікарів в умовах пандемії СOVID-19.

Було відмічено позитивні зміни у доступі хворих до тестування та  врахування сучасних вимог у схемах лікування СOVID-19. Говорили також про неякісний інтернет, кадрові проблеми сільської медицини.

У засіданні взяли участь керівники Управління охорони здоров’я ОДА, Департаменту соціального захисту населення ОДА, КНП «Чернігівська обласна лікарня», КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня», представники КНП «Чернігівська міська лікарня № 4», громадських організацій, члени Громадської ради при ОДА.

За підсумками засідання буде напрацьована резолюція з рекомендаціями, зокрема щодо відновлення роботи «Центру для постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС та ветеранів».

 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

08.02.2021

Анонс. Нарада за участю представників влади та громадськості

10.02.2021 (середа) комітет з формування і реалізації державної політики Громадської ради про ОДА (голова Демиденко Володимир Юрійович) проводить нараду.

Нарада присвячена обговоренню шляхів підвищення якості розробки, експертизи, звітності про виконання цільових програм, які затверджуються  Чернігівською обласною радою, забезпечення можливості громадськості приймати участь в визначенні напрямків, розробці і контролі їх виконання.

Запрошені представники департаментів ОДА: сім’ї, молоді та спорту, цивільного захисту та оборонної роботи,  розвитку економіки та сільського господарства, фінансів, управлінь ОДА: охорони здоров’я, освіти і науки, Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді,  працівників юридичних відділів апарату ОДА та Чернігівської обласної ради, відповідальних за підготовку та погодження проектів рішень Чернігівської обласної ради про затвердження обласної Програми «Молодь Чернігівщини» на 2021-2025 роки; Обласної програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки та Програми профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2021-2025 роки.

Початок о 14:30 год.

Місце проведення: кім. № 5 Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

 

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему «Проблемні питання та виклики системі охорони здоров'я в період пандемії СOVID-19 та перспективи розвитку і вдосконалення надання меддопомоги в 2021 році
і на постковідний період взагалі
»

11 лютого 2021 року, у четвер, початок о 15:00 год., у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5) відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Проблемні питання та виклики системі охорони здоров'я в період пандемії СOVID-19 та перспективи розвитку і вдосконалення надання меддопомоги в 2021 році і на постковідний період взагалі».

Організатор засідання: комітет Громадської ради при ОДА з питань охорони здоров'я (голова Осадців Іван Васильович).

Порядок денний

  1. Вступне слово.

Іван Осадців, голова комітету Громадської ради при ОДА

  1. Про відновлення та вдосконалення в області системи надання медичної допомоги населенню, постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Представник Управління охорони здоров’я ОДА

Представник КНП «Чернігівська обласна лікарня»

  1. Про розширення та вдосконалення функціонування в області системи надання хоспісної та паліативної меддопомоги та контроль громадськості за імплементацією наказу МОЗ від 04.06.2020 р. №1308 та законодавства з цього питання.

Представник Управління охорони здоров’я ОДА

Представник Департаменту соціального захисту населення ОДА

  1. Організаційне та методичне забезпечення і системний контроль за діяльністю сімейних лікарів та вдосконалення їх взаємодії із медичними закладами ІІ і ІІІ рівня та системою екстреної медичної допомоги взагалі. Зауваження зі сторони громадськості, встановлені в процесі діагностики та ведення пацієнтів із СOVID-19 в медичних закладах Чернігова та області, зокрема.

Представник Управління охорони здоров’я ОДА

  1. Обговорення.

 

Визначена орієнтовна дата засідання Громадської ради

27 січня відбулося перше в цьому році засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Було визначено орієнтовну дату ймовірно останнього засідання Громадської ради — 24 лютого. В квітні цього року закінчується термін повноважень нинішнього складу Громадської ради. На засідання буде заслухано звіт про роботу Громадської ради та розглянуто інші питання.

Президія підтримала звернення до Президента України, Уряду, Верховної Ради України, Міністерства енергетики та вугі́льної промисло́вості Украї́ни щодо неприпустимості підвищення цін і тарифів на енергоносії та комунальні послуги для населення.

Голова комітету з формування і реалізації державної політики Володимир Демиденко запропонував провести громадське обговорення двох обласних програм, нещодавно затверджених депутатами Чернігівської обласної ради:  обласної Програми «Молодь Чернігівщини» на 2021-2025 роки, Обласної цільової програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки та запропонував створити робочу групу, яка б напрацювала проєкт обласної Програми знезараження повітря в громадських місцях.

Обговорювалось також питання співпраці облдержадміністрації з громадськістю та Громадською радою зокрема.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю облдержадміністрації 

18.01.2021

До уваги представників  інститутів (організацій) громадянського суспільства!

Шановні представники  громадськості!

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (зі змінами) та з метою формування нового складу Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації запрошуємо взяти участь в роботі ініціативної групи з підготовки формування нового складу Громадської ради при облдержадміністрації.

Ініціативна група буде створена облдержадміністрацією з урахуванням пропозицій представників  інститутів (організацій) громадянського суспільства, на паритетних засадах від облдержадміністрації та громадськості. Загальна кількість членів ініціативної групи відповідно до вимог вищевказаної постанови - не більше 8 осіб.

Представникам інститутів (організацій) громадянського суспільства, які бажають увійти до складу ініціативної групи просимо по 28 січня 2021 року  заповнити ЗАЯВКУ за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/16_sfaxm7T6giwSUxjopM_uNd8nKkgtGaYRovT5cXE5g/edit

 

 

Члени президії обговорили поточні питання роботи Громадської ради при ОДА

23 грудня  в онлайн режимі мало відбутися засідання президії Громадської ради. Однак з різних причин в заході взяло участь тільки 10 членів президії. Отже кворум був відсутній.

Обговорили питання підготовки заходів Громадської ради. Голова Громадської ради Ігор Москаленко запропонував у  лютому 2021 року провести засідання Громадської ради. Серед питань, які мають бути розглянуті — звіт про роботу Громадської ради. Адже 15 квітня 2021 року спливає термін повноважень нинішнього складу Громадської ради.

Голова комітету з охорони здоров’я Іван Осадців запропонував у січні 2021 року провести засідання за «круглим столом» з питань надання медичної допомоги хворим на СOVID-19 та з невирішених питань надання в області медичної допомоги та проведення реабілітації учасникам АТО/ООС.

Володимир Демиденко розповів про заходи організовані у грудні  комітетом з формування і реалізації державної політики, зокрема щодо використання ультрафіолетових бактерицидних рециркуляторів  повітря в публічних приміщеннях з метою профілактики розповсюдження повітряно-крапельних інфекцій.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю облдержадміністрації  

 

18.12.2020

Анонс. Засідання президії Громадської ради при ОДА

23.12.2020, у середу, відбудеться  засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації (в он-лайн режимі).

Початок о 15:00.

 Серед питань, які планується розглянути:  про підготовку звіту про роботу Громадської ради, пропозиції щодо приміщень для розміщення хворих на COVID-19, проблемні питання медичної галузі та інші питання.

 

Резолюція засідання за «круглим столом» на тему «Запобігання розповсюдженню коронавірусу шляхом знезараження повітря в громадських місцях»

04.12.2020

Громадська рада при облдержадміністрації ініціювала обговорення застосування бактерицидних рециркуляторів для знезараження повітря у громадських місцях

3 грудня за ініціативи комітету Громадської ради при облдержадміністрації з формування і реалізації державної політики відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Запобігання розповсюдженню коронавірусу шляхом знезараження повітря в громадських місцях».

Зростання захворюваності на коронавірус змушує шукати методи запобігання поширення інфекції COVID-19. Застосування бактерицидних рециркуляторів дозволяє знижувати кількість бактерій та вірусів у повітрі закритих приміщень у присутності людини.

Присутні ознайомились з основними технічними характеристиками, ціновими пропозиціями на сучасні моделі бактерицидних рециркуляторів. Виступаючі наголошували на важливості дотримання правил ефективного і безпечного використання цих приладів.

У заході взяли участь члени Громадської ради при облдержадміністрації, представники Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України», Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, Управління освіти і науки облдержадміністрації, Управління освіти Чернігівської міської ради, КП «Чернігівське тролейбусне управління», виробників бактерицидних рециркуляторів та обслуговуючих медичну техніку підприємств.

Захід відбувся за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Резолюція засідання за «круглим столом» на тему
«Обговорення проєкту Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області
на 2021-2027 роки у частині захисту річок басейну Десни на території Чернігівської області»

27.11.2020

Громадська рада ініціювала обговорення 
проєкту обласної програми охорони навколишнього природного середовища
Чернігівської області на 2021-2027 роки

Учора, 26 листопада, за ініціативи комітету Громадської ради при облдержадміністрації з формування і реалізації державної політики відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення проєкту Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки у частині захисту річок басейну Десни на території Чернігівської області».

У заході взяли участь представники Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції в області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Чернігівського національного технологічного університету, представники громадськості.

Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області передбачає здійснення заходів спрямованих на зниження рівня забруднення річок та озер через зменшення обсягів скидів недостатньо очищених стічних вод; недопущення забруднення підземних водоносних горизонтів та ґрунтів; поліпшення санітарно-технічного стану та ефективного використання водних об’єктів; зниження рівня негативного впливу ерозійних процесів; удосконалення системи управління відходами; здійснення контролю за станом атмосферного повітря та поверхневих водойм області; підвищення рівня екологічної культури та свідомості населення.

Учасники засідання висловлювали пропозиції щодо посилення окремих напрямів Програми, зокрема удосконалення системи управління відходами, виховання екологічної культури.

Але основна дискусія точилась навколо заходів по збереженню водності річок області. Кліматичні зміни та антропогенний фактор призводять до зневоднення та зникнення річок, озер, відсутності води в колодязях. 

Одним з факторів, які негативно впливає на деградацію водної системи є розорювання берегів річок, озер, заливних луків. Як саме запобігти подібним порушенням вимог законодавства, забезпечити невідворотність покарання порушників і  обговорили учасники засідання.

Зокрема було запропоновано долучити громадськість до контролю та посилити ефективність роботи існуючої робочої групи з вивчення ситуації щодо порушення вимог Водного та Земельного кодексів України при здійсненні господарської діяльності в прибережних захисних смугах.

 

 Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

18.09.2020

Відбулось засідання президії Громадської ради при ОДА

16 вересня  відбулось чергове засідання президії Громадської ради. Участь у заході взяла участь директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Оксана Стельмах.

Обговорили роботу комунальних установ Чернігівської обласної ради: Чернігівського обласного центру комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих та Чернігівського обласного Центру соціальної адаптації.

Зазначені комунальні установи покликані виконувати важливі соціальні функції. Громадська рада була серед ініціаторів їх створення. Тож вирішено більш детально вивчити ситуацію та підготувати пропозиції для подальшої розбудови цих комунальних установ.

Володимиром Демиденком підготовлені пропозиції до проєкту обласної цільової Програми з національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки. Президія Громадської ради загалом їх підтримала. Разом з тим було вирішено, що комітети Громадської ради мають також долучитися до громадського обговорення проєкту обласної програми.

Обговорювалось також питання, пов’язані з Регіональним ландшафтним парком «Ялівщина», та перспективи будівництва дороги та лінії електропередачі до земельних ділянок біля села Новоселівка, переданих у власність для індивідуального садівництва учасникам АТО та ООС.

Доцільність реорганізації КНП «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» у філію КНП Відокремлений структурний підрозділ — центр для постраждалих від Чернігівська обласна лікарня наслідків аварії на ЧАЕС заплановано обговорити на засіданні «круглого столу» за участю керівництва облдержадміністрації, Чернігівської обласної лікарні та чорнобильців.

 

14.09.2020

Анонс. Засідання президії Громадської ради при ОДА

16 вересня, у середу, відбудеться засідання президії Громадської ради.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

 

01.07.2020

Відбулась зустріч голови Громадської ради з головою ОДА

26 червня голова Громадської ради при ОДА, керівник Федерації профспілкових організацій області Ігор Москаленко зустрівся з головою Чернігівської ОДА Андрієм Прокопенком.

В ході зустрічі були обговорені питання захисту прав трудівників, зокрема захисту та страхування медичних працівників, питання співпраці ОДА з ОГС.

Ігор Москаленко озвучив позицію профспілок стосовно одного з законопроєктів, а саме №2681 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)”, який, на переконання профспілок, обмежує їхні права.

 

22.06.2020

Комітет Громадської ради при ОДА з формування і реалізації державної політики розпочав обговорення перспектив відновлення комерційного судноплавства на річках області

18 червня комітет Громадської ради з формування і реалізації державної політики організував робочу нараду за участі представників державних контролюючих організацій на тему «Проблемні питання відновлення комерційного судноплавства на річках Чернігівської області».

Година напруженого спілкування засвідчила, що досягнення амбітної мети можливе за умови об’єднання зусиль депутатів, держслужбовців та  бізнесу.

Комітет планує продовжити консультації з цього питання. Наступним етапом має стати з’ясування зацікавленості бізнесу в реалізації проєкту.

Голова комітету з формування і реалізації
державної політики Володимир Демиденко

17.06.2020

Анонс. Засідання комітету Громадської ради

18 червня, у четвер, комітет Громадської ради з питань формування і реалізації державної політики (голова Володимир Демиденко) проводить робочу нараду  на тему «Проблемні питання відновлення комерційного судноплавства на річках Чернігівської області».

До участі в нараді запрошені представники всіх причетних до реалізації цього проекту державних органів. Мета: з’ясувати вимоги законодавства до реалізації проєкту судноплавства.

Початок: о 15:00.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

 

04.06.2020

Допомога багатодітній родині

Громадська рада долучилася до заходів з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.

3 червня члени президії Громадської ради при ОДА Наталія Проскуріна, перший заступник голови Громадської ради, Наталія Надирова, голова комітету з питань сім’ї та захисту прав дітей, Борис Бойправ, голова комітету  по роботі з контролюючими та  правоохоронними органами, відвідали  багатодітну родину Маклюків, яка проживає в с. Дібровне Городнянського району.  

В сім’ї шестеро дітей, четверо з яких шкільного віку,  бабуся 79 років, яка часто хворіє. Виховує дітей одна мати. Школярі добре вчяться, допомагають по господарству. Багатодітній родині передано ноутбук, одяг, побутовий текстиль, книги та продуктовий набір.

Наталія Надирова, голова комітету Громадської ради з питань сім’ї та захисту прав дітей

04.06.2020

Громадська рада при Чернігівській ОДА провела засідання президії

Обговорити питання порядку денного чергового засідання Громадської ради при Чернігівській ОДА та інші важливі питання 3 червня зібралися члени президії.

Відкрив засідання Ігор Москаленко, голова Громадської ради.

У роботі Президії взяв участь Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Він поінформував присутніх про кадрові зміни в Чернігівській ОДА та представив учасникам засідання новопризначених директорів: Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю - Оксану Стельмах та Департаменту сім’ї, молоді та спорту - Андрія Кужеля. Останнім він доручив співпрацювати з Громадською радою.

Андрій Подорван поінформував присутніх про важливість дотримання протиепідемічних заходів та соціальної дистанції.

- По області фіксуємо чимало нових випадків, тому ситуація серйозна, закликаю всіх бути відповідальними і дотримуватися протиепідемічних вимог, - наголосив він.

Члени Президії розглянули питання щодо відповідності законодавству роботи освітньої станції сортування сміття на території пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок кінотеатру ім. Щорса». Станція розміщуватиметься в одному з приміщень Обласного молодіжного центру, яке раніше використовували як склад. Ініціатива реалізується у рамках проєкту «Supersorters» за підтримки Посольства Чеської Республіки в Україні.

Окрім цього, були порушені питання щодо концепції створення Громадською радою при ОДА експертних рад (груп), доцільність реорганізації медичних закладів, застосування РРО платниками єдиного податку.

Також учасники засідання обговорили питання організації запланованих на червень-липень 2020 року заходів комітетів Громадської ради, а саме засідань за «круглим столом» «Десна магістральна» та «Шляхи поліпшення стану збереження культурної спадщини в м. Чернігові та області».

Підсумовуючи результати зустрічі, учасники визначили орієнтовану дату наступного засідання Громадської ради, вирішивши провести його на початку липня, після завершення карантину.

 
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
 

01.06.2020

Анонс. Засідання президії Громадської ради при ОДА!

3 червня, у середу, відбудеться засідання президії Громадської ради.

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

 

20.02.2020

Громадська рада підсумувала роботу минулого року та окреслила плани на поточний

Перше у 2020 році засідання Громадської ради при облдержадміністрації відбулося вчора, 19 лютого. На початку присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв Небесної Сотні.

Учасники засідання розглянули низку організаційних питань, зокрема про виключення зі складу Громадської ради її членів за підсумками відвідування двох останніх зібрань у 2019 році. У результаті склад цього консультативно-дорадчого органу зменшився та три активісти (до цього їх було 111).

Проголосували присутні і за ліквідацію комітету з розвитку децентралізації та підтримки роботи ОТГ, голову якого виключили зі складу президії Громадської ради.

Голова Громадської ради Ігор Москаленко у своїй звітній доповіді підсумував роботу ради минулого року, зазначивши, що вона була насиченою та досить ефективною. Звісно, є проблемні питання, над розв’язанням яких працюватимуть і в поточному році. Наприклад, це стосується визначення меж РЛП «Ялівщина». Крім того, рада допомагатиме ГО «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних» в реалізації ініціативи щодо створення Регіонального центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних (на базі колишньої Левоньківської психіатричної лікарні.

З питаннями, вирішенням яких займалась Громадська рада, можна детально ознайомитись на вебсайті Чернігівської ОДА у рубриці «Новини Громадської ради».

У ході засідання Громадська рада затвердила орієнтовний план роботи на 2020 рік. Також більшістю голосів підтримала звернення до голови ОДА щодо реформування системи охорони культурної спадщини в області.

Заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, який також взяв участь у засіданні, запевнив у підтримці конструктивних рішень громадських активістів з боку облдержадміністрації. На прохання членів Громадської ради він поінформував щодо проведення перевірки фінансово-господарської діяльності Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА (яка здійснюється в тому числі на виконання рішення Громадської ради від 26 листопада 2019 року) і відповів на поставлені питання.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

13.02.2020

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

 19 лютого, у середу, відбудеться засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

 Проект порядку денного:

  1. Про виключення зі складу Громадської ради за підсумками відвідування її засідань.
  2. Звіт про роботу Громадської ради у 2019 році.
  3. Про проект орієнтовного плану роботи Громадської ради на 2020 рік.
  4. Про звернення Громадської ради до Голови ОДА щодо реформування системи охорони культурної спадщини в області.
  5. Різне.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства та громадськості.

Звертаємо увагу! Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості   обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

13.02.2020

ОДА очікує від Громадської ради конструктивних пропозицій стосовно вирішення актуальних питань

Учора, 12 лютого, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Андрій Подорван взяв участь у засіданні президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Він поінформував, що зроблено для вирішення  питань, порушених під час зустрічі голови ОДА Андрія Прокопенка з президією Громадської ради у листопаді минулого року.

Частину питань складно вирішити за досить короткий термін. Тож посадовці дійшли згоди з представниками громадськості стосовно подальшого спільного пошуку шляхів їх розв’язання.

Андрій Подорван зауважив, що облдержадміністрація чекає від консультативно-дорадчого органу фахових, конструктивних пропозицій. Для цього необхідно проводити широке громадське обговорення з актуальних тем за участю експертів та зацікавлених сторін, а також із врахуванням підтримки більшості членів Громадської ради.

У свою чергу, керівництво ОДА всебічно сприятиме участі представників профільних структурних підрозділів в обговоренні пропозицій громадськості.

Також було погоджено дату четвертого засідання Громадської ради — 19 лютого. Зокрема, тоді буде заслухано звіт про роботу Громадської ради у 2019 році, прийнято план роботи на 2020 рік.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

29.01.2020

Визначено дату наступного засідання Громадської ради при ОДА

Учора, 28 січня, відбулось засідання президії Громадської ради при Чернігівській ОДА.

Члени президії вирішили підтримати ініціативу Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та звернутися до Президента України, Уряду, Верховної ради, народних депутатів від Чернігівщини з приводу відкликання законопроєктів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстраційний № 2681) та «Про працю» (реєстраційний № 2708).

Члени президії визначили орієнтовну дату наступного засідання Громадської ради – 19 лютого, а також порядок денний зібрання.

Серед питань: звіт про роботу Громадської ради у 2019 році та затвердження орієнтовного плану роботи на 2020-ий, пропозиції на розгляд облдержадміністрації щодо створення окремого структурного підрозділу ОДА, який би опікувався питаннями охорони культурної спадщини.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

27.01.2020

Анонс. Засідання президії Громадської ради при ОДА

28 січня, у вівторок, відбудеться засідання президії Громадської ради.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

Порядок денний засідання президії:

  1. Про звернення до Уряду, ВРУ щодо законопроектів стосовно окремих питань діяльності професійних спілок (реєстраційний № 2681) та проекту Закону України «Про працю» (реєстраційний № 2708).
  2. Проект плану роботи Громадської ради на 2020.
  3. Про дату проведення наступного засідання Громадської ради.
  4. Проект порядку денного наступного засідання Громадської ради.

Згідно Положення про Громадську раду на наступному засіданні  Громадської ради має буде заслухано звіт про роботу Громадської ради у 2019 року та  прийнято орієнтовний  план роботи на 2020 рік.

15.01.2020

Питання охорони та збереження природної та культурної спадщини, забезпечення біологічної безпеки залишатимуться в полі зору Громадської ради

Такий висновок щодо підсумків своєї роботи у 2019 році зробили учасники спільного засідання чотирьох комітетів Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації: з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини; з економічного розвитку; з питань охорони та використання культурної спадщини; з питань санепідблагополуччя та життєдіяльності людини.

У засіданні також взяла участь перший заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна.

Під час обговорення зазначалося, що об’єднання зусиль комітетів сприяло налагодженню дієвого діалогу з обласними структурами виконавчої влади: Головним управлінням Держпродспоживслужби в області, Державною екологічною інспекцією в області, департаментами екології та природних ресурсів, культури і туризму, національностей та релігій ОДА.

Голови комітетів поінформували присутніх про досягнуті результати за підсумками проведення ними заходів:

  • засідання за «круглим столом» на тему: «Проблемні питання щодо проведення громадської експертизи в територіальних органах та установах Держпродспоживслужби України» ;
  • моніторингу щодо додержання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» під час проведення ремонтних робіт пам’ятки архітектури місцевого значення Музей українських старожитностей В.В.Тарновського (тепер обласної бібліотеки для юнацтва) з метою збереження її автентичного зовнішнього вигляду;
  • збереження автентичності при проведенні капітального ремонту Красної площі в м. Чернігові.

Присутні обговорили питання, які нині вивчаються в комітетах: щодо включення об’єктів Чернігівщини до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у номінації «ПОДЕСЕННЯ», збереження та розвитку Музею авіації та космонавтики Чернігівщини ім. Л. Каденюка; підготовки засідання за «круглим столом» на тему «Древні кургани Чернігівщини. Сумні реалії. Шляхи захисту»; проведення моніторингу дотримання природоохоронного законодавства на території комунального закладу «РЛП «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради.  

Залишається у сфері уваги громадськості питання стану зелених насаджень РЛП «Ялівщина». Адже дерева вражені шкідниками. Членів Громадської ради хвилює, якими будуть подальші заходи боротьби зі шкідниками після вивчення дії феромонних пасток, як забезпечуватиметься додержання режиму охорони території РЛП «Ялівщина» через відсутність проєкту організації території.

Залишається питання визначення меж РЛП «Ялівщина». Відповідні пропозиції напрацювали члени Громадської ради при облдержадміністрації, фахівці профільних департаментів облдержадміністрації, представники Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, депутатського корпусу Чернігівської міської ради.

Тож члени Громадської ради сподіваються, що у 2020 році «Проєкт організації і встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 гектара у м. Чернігові, в адміністративних межах Чернігівської міської ради» нарешті буде погоджено.

Враховуючи досвід та результативність діяльності Громадської ради щодо реалізації Громадського проєкту по створенню та функціонуванню регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», було вирішено продовжити моніторинг дотримання Закону України «Про природно-заповідний фонд» з метою розвитку РЛП.

Учасники засідання також обговорили проєкт Меморандуму про співпрацю чотирьох комітетів Громадської ради при облдержадміністрації.

 

Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради 

при Чернігівській облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини»

 

11.12.2019

Відбулось засідання президії Громадської ради при ОДА

10 грудня  на  засіданні президії Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації були розглянуті питання поточної роботи консультативно-дорадчого органу.

Голова Громадської ради Ігор Москаленко нагадав головам комітетів про необхідність дотримання порядку винесення питань на засідання Громадської ради: спочатку розгляд на засіданні комітету, президії і тільки потім на засіданні Громадської ради.

Вирішено провести наступне засідання Громадської ради вже у 2020 році.

Департамент інформаційної  діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Анонс. Засідання президії Громадської ради при ОДА

10 грудня, у вівторок, відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

 

27.11.2019

Відбулось трете засідання Громадської ради при ОДА

Учора, 26 листопада, під головуванням Ігоря Москаленка відбулось чергове засідання Громадської ради при ОДА. Розглянули ряд питань.

Директор Департаменту фінансів ОДА Валерій Дудко поінформував про фінансовий стан бюджетної сфери області. Акцентував на забезпеченні видатків з оплати праці та енергоносіїв. Як і в попередні роки, питання залишається проблемним через обмеженість обсягів освітньої і медичної субвенцій, а також додаткової дотації з держбюджету. Нині очікується додаткова субвенція на оплату праці освітянам.

При обговоренні зазначалося, що одна з головних причин нестачі фінансування — демографічна ситуація, що склалася в області. Адже кошти з державного бюджету надаються областям у розрахунку на одну особу. Вирішити проблему можна завдяки економічному зростанню, а також врахуванню особливостей Чернігівщини при розрахунку розміру медичної, освітньої та інших видів субвенцій і дотацій.

Два наступні питання стосувалися медичної галузі.

У членів Громадської ради викликає занепокоєння загроза закриття ніжинського відділення Чернігівського обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб. Директор закладу Микола Дейкун запевнив, що таких планів він як керівник не має. Проте місто має також долучитися до фінансування відділення.

Начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш поінформував про ситуацію щодо спалаху вірусного гепатиту А в Чернігові та заходи, вжиті для запобігання поширенню інфекційного захворювання.

Голова комітету з питань охорони та використання культурної спадщини Костянтин Ягодовський запропонував Громадській раді звернутися до голови ОДА щодо збереження в первісному автентичному зовнішньому вигляді пам’ятки архітектури місцевого значення — Музею українських старожитностей Тарновського (нині там розміщується Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва). Планується замінити старі дерев’яні вікна та двері на сучасні металопластикові.

Громадська рада доєдналась до Угоди про співпрацю між громадськими радами України, якою передбачено обмін інформацією про плани, проєкти, проведення заходів щодо посилення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики

Також були розглянути організаційні питання роботи Громадської ради.

За підсумками засідання будуть підготовлені відповідні листи та звернення.

 

 
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації

 

25.11.2019

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

 26 листопада, у вівторок, відбудеться засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства та громадськості.

Звертаємо увагу! Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості   обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

У разі неможливості особисто бути присутнім на засіданні члени Громадської ради мають до початку засідання надати заяву  та документ про наявність поважної причини та повідомити телефоном або ел. поштою за день до засідання.

Заяву надавати при реєстрації учасників засідання або попередньо Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, тел. 675-967).

21.11.2019

Новому часу — нові зміни: у фокусі зору питання Ялівщини

Учора, 20 листопада, відбулося засідання за круглим столом на тему «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: очікування та реальність». Його провів комітет Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини».

У заході взяли участь представники департаментів облдержадміністрації: екології та природних ресурсів; культури і туризму, національностей та релігій, Державної екологічної інспекції в області, обласної ради та представники громадськості – захисники зелених зон міста Чернігів.

8 років тому було покладено початок системній роботі зі створення природно-заповідного об’єкту «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина». Всі ці роки громадські активісти, члени Громадської ради при ОДА, учасники громадського руху «Нові перспективи Ялівщини» спільно з представниками влади, а також небайдужими громадянами міста опікувалися проблемними питаннями регіонального ландшафтного парку.

Учора мова йшла про обстеження насаджень на території лісового заказника «Ялівщина» площею 6,2 гектара, виділення коштів для знесення вражених і сухих дерев; моніторинг виконання робочого проєкту «Реконструкція об’єкту «Екологічне покращення гідрологічного режиму та санітарного стану водойми № 3 в районі вул. Стрілецької у м. Чернігові», який був розглянутий технічною радою Деснянського БУВР та рекомендований для погодження. Комплекс технічних заходів проєкту проходить на території Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Було наголошено, що у межах Ялівщини на державному обліку перебуває комплекс археологічних пам’яток із 8 об’єктів: городище «Ялівщина», яке має статус пам’ятки національного значення, та 7 неукріплених поселень («Ялівщина», «Ялівщина-1», «Ялівщина-2», «Ялівщина-3», «Ялівщина-4», «Олександрівка-1», «Стрижень-1») – пам’яток місцевого значення. Об’єкти занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і перебувають під охороною держави.

Також існує перспектива відкриття нових археологічних об’єктів. Законом України «Про охорону культурної спадщини» передбачено виключне право власності держави на пам’ятки археології та земельні ділянки, на яких вони розташовані (ст. 17), що підтверджено Земельним кодексом України (ст. 84). Тому заборонено проводити будь-які будівельні роботи без погодження з органами охорони культурної спадщини, зокрема на Городищі – без дозволу Міністерства культури, молоді та спорту України. Водночас будівництво дозволено тільки після повномасштабних археологічних досліджень за погодженням.

Будь-які роботи в межах цих територій проводяться тільки виключно з дозволу органів охорони культурної спадщини. Навколо відомих пам’яток на території Ялівщини та прилеглого до нього русла річки Стрижень законодавством передбачено зону охорони археологічного культурного шару як комплексну охоронну зону пам’яток археології загальною площею близько 180 гектарів.

Учасники зібрання особливу увагу приділили питанню встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Відповідний проєкт був виготовлений ще у 2016 році. Проте він досі не погоджений Чернігівською міською радою. Нині є спільні напрацювання та пропозиції стосовно визначення меж РЛП. Але є зволікання зі сторони розробника проєкту.

У ході дискусії більшість виступаючих наголошували на необхідності докорінних змін у підходах та формах охорони та розвитку нашої Ялівщини.

 

Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради з реалізації
Програми «Зелене намисто Чернігівщини»

15.11.2019

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: очікування та реальність»

20 листопада 2019 року, у середу, відбудеться засідання за «круглим столом на тему ««Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: очікування та реальність».

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Захід проводить комітет Громадської ради при ОДА з питань реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини».

 

14.11.2019

Визначено орієнтовну дату засідання Громадської ради при ОДА

Учора, 13 листопада, президія Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації попередньо визначилася з датою проведення чергового засідання Громадської ради – 26 листопада.

На засідання запросять керівника Департаменту фінансів ОДА. Планується обговорити ситуацію, що складається на кінець року з виплатою заробітної плати працівникам бюджетної сфери області.

Також серед питань, які заплановано розглянути, — два звернення: Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України та Громадської ради при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради. Перше стосується освітньої галузі області у зв’язку з можливими змінами до законодавства, друге — загрози закриття у Ніжині протитуберкульозного амбулаторно-поліклінічного відділення.

Не залишає поза увагою Громадська рада і питання Ялівщини. Комітет з питань реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» ініціював проведення 20 листопада засідання за «круглим столом» на тему: «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: очікування та реальність».

 

 
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

11.11.2019

Анонс. Засідання президії Громадської ради при ОДА

13 листопада, у середу, відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

Проект

Питання порядку денного президії:

  1. Про дату, час та місце проведення  засідання Громадської ради.
  2. Про звернення до голови Громадської ради при ОДА Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.
  3. Про Добровільний реєстр організацій громадянського суспільтва, його структуру і наповнення.
  4. Про проект порядку денного засідання Громадської ради.
  5. Про оцінку громадськістю діяльності органів влади.
  6. Різне.

30.10.2019

Громадська рада при ОДА провела засідання за «круглим столом»

Роль християнських цінностей у розвитку дитини в сім’ї та в школі обговорили вчора, 29 жовтня, представники влади та громадськості.

Захід організував комітет Громадської ради при ОДА з питань сім’ї та захисту прав дітей (голова – Наталія Надирова).

Усі виступаючі були одностайні щодо актуальності прищеплення молоді високих моральних та духовних цінностей, важливості християнської етики у становленні особистості, попередженні негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі.

Завідуюча відділом суспільно-гуманітарних дисциплін Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського Тетяна Фарбак розповіла про викладання основ християнської етики та інших предметів духовно-морального спрямування в закладах загальної середньої освіти області, наголосивши, що обов’язковою передумовою є письмова згода батьків та наявність підготовленого вчителя. Вона зазначила, що ініціатива має виходити від батьківської громадськості.

Методист відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Чернігівської райдержадміністрації Валентина Білан поділилася досвідом використання програм з християнської етики та біблійних уроків в дошкільних навчальних закладах району, зокрема проведення олімпіад зі знання Біблії.

Про власний досвід виховання і зростання дітей у християнській родині розповів керівник духовно-соціального центру «Надія» Анатолій Бутурлін.

Учасники зібрання обговорили також проблемні питання роботи з багатодітними сім’ями, важливість популяризації сімейних цінностей.

За підсумками обговорення буде підготовлено відповідні рекомендації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації

 

23.10.2019

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему: «Роль християнських цінностей у розвитку дитини  в сімї та в школі. Досвід. Перспективи системного впровадження»

29 жовтня 2019 року, у вівторок, відбудеться засідання за «круглим столом» на тему: «Роль християнських цінностей у розвитку дитини  в сім’ї та в школі. Досвід. Перспективи системного впровадження».

Захід проводить комітет Громадської ради з питань сім’ї та захисту прав дітей.

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

 

09.10.2019

Межам регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» бути

Учора, 8 жовтня, відбулося засідання комітету Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини». У заході взяли участь представники департаментів ОДА: екології та природних ресурсів; культури і туризму, національностей та релігій, а також Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, депутатського корпусу Чернігівської міської ради та представників громадськості – захисників зелених зон Чернігова. Вони напрацьовували пропозиції стосовно визначення меж РЛП «Ялівщина».

Нагадаємо, «Проект організації і встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 га у м. Чернігові, в адміністративних межах Чернігівської міської ради» був виготовлений у 2016 році. Проте досі не погоджений Чернігівською міською радою.

Після проведення ряду консультацій головний архітектор Чернігова запропонував розробнику відкоригувати проектну документацію.

У свою чергу, Департамент екології та природних ресурсів ОДА, врахувавши зауваження Чернігівської міської ради, вважає, що корегування зазначеного проекту можливе за умови, коли площа РЛП буде відповідати площі, визначеній рішенням Чернігівської обласної ради. При корегуванні можливе виключення території, яка не відповідає меті створення парку, та натомість включення території річки Стрижень з прибережною захисною смугою, яка є природоохоронною територією.

Коригування проекту стосується правобережної частини території РЛП «Ялівщина», де вже здійснена господарська діяльність, проведені земляні та будівельні роботи, в тому числі у межах пам’ятки археології — поселення «Стрижень-1».

Звичайно, статус території природно-заповідного фонду сприяє якнайкращому збереженню пам’яток культурної спадщини, особливо у межах правобережної території РЛП, де міститься основна частина пам’яток.

Разом із тим, коригування проекту не несе загроз для поселення «Стрижень-1» оскільки, відповідно до чинного законодавства (статей 32, 36, 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»), пам’ятка у будь-якому разі має бути убезпечена від пошкодження, руйнування чи знищення.

Водночас, якнайшвидше погодження і затвердження проекту меж забезпечить збереженість усього комплексу як пам’яток археології, так і РЛП у цілому.

Маємо надію, що цим кроком ми збережемо Ялівщину — перлину нашого Чернігова.

 
Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради
з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини»

 

27.09.2019

Президія Громадської ради продовжила термін надання пропозицій до порядку денного наступного засідання ради

Учора, 26 вересня, відбулося засідання президії Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації. Голова Громадської ради Ігор Москаленко повідомив, що консультативно-дорадчий орган наразі налічує 135 осіб, з його складу виключений Сергій Гривко, якого обрано народним депутатом України.

Члени Громадської ради шляхом дистанційного голосування затвердили орієнтовний пан роботи на 2019 рік. Він розміщений на сайті облдержадміністрації у рубриці «Громадська рада» за посиланням: http://cg.gov.ua/index.php?id=50402&tp=0

Також мова йшла про підготовку до наступного засідання ради. Голови комітетів мають тиждень, щоб надати пропозиції до порядку денного засідання.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

23.09.2019

Анонс. Засідання президії Громадської ради

26 вересня, у четвер, відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Початок: о 15:00 год.

Увага! Місце проведення: зал засідань президії Федерації профспілкових організацій Чернігівської області (вул. Шевченка, 5, 4 поверх).

Питання порядку денного президії:

  1. Про звернення до Громадської ради.
  2. Про засідання Громадської ради.
  3. Про підготовку засідання за круглим столом «Християнські цінності у розвитку дитини  в сім’ї та в школі. Досвід. Перспективи системного впровадження» (16 жовтня). Доповідає Надирова Н.Г., голова комітету  з питань сім’ї та захисту прав дітей.
  4. Різне.

 

Громадська рада долучилася до обговорення питання обслуговування
внутрішньобудинкових газових мереж

За ініціативи комітету Громадської ради з формування і реалізації державної політики вчора, 6 серпня, відбулося засідання за круглим столом на тему «Загрози і ризики безконтрольної експлуатації внутрішньобудинкових газорозподільних систем. Шляхи вирішення проблеми».

Зміни в законодавстві спричинили ситуацію, коли внутрішньобудинкові газові мережі вже рік ніким не обслуговуються. Адже нині у тарифі АТ «Чернігівгаз» не закладена певна сума на їх обслуговування та перевірку справності. Ця ситуація є потенційно аварійно небезпечною.

Учасники засідання – представники громадськості, ОСББ, комунальних підприємств Чернігівської міської ради «ЖЕК-13», «ЖЕК-10», «Деснянське» та представники обласних підрозділів Держпраці, ДСНС, Держпродспоживслужби, Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА, депутатського корпусу Чернігівської міської ради – обмінялися думками щодо того, кому належить здійснювати обслуговування та перевірку справності мереж.

Обговорили питання необхідності укладання договорів з відповідними організаціями на обслуговування газових мереж за участю представників різних власників, зокрема ОСББ. Мова йшла й про організацію контролю за якістю робіт з обслуговування, відповідальністс у разі виникнення аварійних ситуацій, пов’язаних з порушенням правил експлуатації газових систем.

Вирішено продовжити обговорення питання на засіданні комітету Громадської ради з формування і реалізації державної політики.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

02.08.2019

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему: «Загрози і ризики безконтрольної експлуатації внутрішньобудинкових газорозподільних систем. Шляхи вирішення проблеми»

06 серпня, у вівторок, відбудеться засідання за «круглим столом» на тему: «Загрози і ризики безконтрольної експлуатації внутрішньобудинкових газорозподільних систем. Шляхи вирішення проблеми».

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Захід проводить комітет Громадської ради при ОДА з питань з формування і реалізації державної політики.

Запрошуються представники громадськості та ЗМІ.

 

31.07.2019

ОГОЛОШЕННЯ

про проведення конкурсного відбору на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради

Відповідно до розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 03.07.2019 № 384 «Про оголошення конкурсного відбору на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради» та рішення конкурсної комісії обласної державної адміністрації для проведення конкурсу на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради від 30.07.2019 № 1 оголошується конкурсний відбір на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради.

Вимоги до кандидатів:

  • громадянство України;
  • вільне володіння українською мовою;
  • повна вища освіта, за спеціальністю: «Екологія», «Біологія» або «Географія»;
  • наявність перспективного плану розвитку закладу та пропозицій щодо його управління.

Перелік документів, що подаються для участі в конкурсному відборі:

  1. письмова заява про участь у конкурсному відборі;
  2. біографічна довідка (резюме) у довільній формі;
  3. копія документів про освіту (з додатками);
  4. копія паспорта;
  5. письмова згода на обробку та оприлюднення персональних даних;
  6. копія трудової книжки;
  7. електронна декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік (роздрукована з сайту Національного агентства з питань запобігання корупції);
  8. конкурсна пропозиція (перспективний план розвитку закладу та пропозиції щодо його управління);
  9. інші документи (за бажанням).

Основні напрямки діяльності

на посаді директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради:

  • збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів;
  • створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;
  • організація та сприяння проведенню науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробці та впровадженню наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворенню окремих видів флори та фауни, відновленню порушених екосистем, ефективному використанню природних ресурсів, організації та проведенню моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;
  • проведення екологічної освітньо-виховної роботи;
  • інша організаційно-адміністративна робота, відповідно до Положення про комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради, затвердженого рішенням вісімнадцятої сесії сьомого скликання Чернігівської обласної ради від 26.06.2019 року та чинного законодавства;
  • зв’язки з громадськістю.

Умови оплати праці:

посадовий оклад становить 5763,00 грн., інші види надбавок та доплат відповідно до законодавства.

Документи приймаються Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації за адресою: м.Чернігів, проспект Миру 14, кабінет № 417, електронна адреса [email protected], протягом 15 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсного відбору на офіційному веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації.

Додаткову інформацію щодо документів та умов проведення конкурсного відбору можна отримати за телефоном (0462)677-926. Контактна особа – головний спеціаліст з питань персоналу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації – Трикашна Тетяна Юріївна.

 

19.07.2019

Громадськість продовжує обговорювати питання збереження та розбудови РЛП «Ялівщина»

18 липня на розширеному засіданні комітету Громадської ради при ОДА з питань реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» обговорено проєкт «Екологічне покращення гідрологічного режиму та санітарного стану водойми № 3 в районі вул. Стрілецької у м. Чернігові», яким передбачено розчищення від мулу русла річки Стрижень площею понад 6 гектарів у районі вулиці Стрілецької. Комплекс технічних заходів проєкту проходитиме на території Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

В обговоренні взяли участь представники департаментів екології та природних ресурсів, культури і туризму, національностей та релігій ОДА, Державної екологічної інспекції в Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, секретар Чернігівської міської ради, представники Управління капітального будівництва Чернігівської міської ради, директор ТОВ «Водпроект-Чернігів» та громадські активісти, які опікуються збереженням зелених зон Чернігова.

Фахівці нагадали, що у межах Ялівщини на державному обліку перебуває комплекс археологічних пам’яток, який нараховує 8 об’єктів: городище «Ялівщина», що має статус пам’ятки національного значення, та 7 неукріплених поселень («Ялівщина», «Ялівщина-1», «Ялівщина-2», «Ялівщина-3», «Ялівщина-4», «Олександрівка-1», «Стрижень-1») – пам’яток місцевого значення. Об’єкти занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і перебувають під охороною держави. Також існує перспектива відкриття нових археологічних об’єктів.

Отже, пропонується навколо відомих пам’яток на території Ялівщини та прилеглого до нього русла річки Стрижень визначити зону охорони археологічного культурного шару як комплексну охоронну зону пам’яток археології загальною площею близько 180 гектарів

Законом України «Про охорону культурної спадщини» передбачено виключне право власності держави на пам’ятки археології та земельні ділянки, на яких вони розташовані (ст. 17), що підтверджено Земельним кодексом України (ст. 84). Тому заборонено проводити будь-які будівельні роботи без погодження з органами охорони культурної спадщини, на Городищі – без дозволу Міністерства культури України. Водночас будівництво дозволено тільки після повномасштабних археологічних досліджень за погодженням. Будь-які роботи в межах цих територій проводяться тільки виключно з дозволу органів охорони культурної спадщини.

Усі сторони дискусії погодились, що умовою дотримання всіх вимог законодавства при проведенні робіт на території Ялівщини є погодження Чернігівською міською радою проєкту землеустрою щодо організації та встановлення меж території об’єкту природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» (площею 168,7 гектара) та розроблення проєкту організації території РЛП «Ялівщина» та його зонування.

Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради при Чернігівській
облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини»

11.07.2019

Засідання Громадської ради при ОДА не відбулось через відсутність кворуму

Менше половини членів Громадської ради при облдержадміністрації зібралися сьогодні для участі у черговому засіданні, тож прийняття рішень цього колегіального органу виявилося неможливим. Проте було вирішено провести збори та все ж розглянути актуальні для громадськості питання.

Присутні на зборах обговорили орієнтовний план своєї роботи на поточний рік та погодилися з пропозицією провести голосування за нього за допомогою електронної пошти.

Учасники зборів ознайомились з двома зверненнями до міської влади Чернігова та підписали їх.

Одне звернення — прохання проводити в обласному центрі громадські слухання з питань, що мають суспільний резонанс та суттєво впливають на життя містян. При цьому зазначалося, що запропоновані та введені інші формати спілкування з громадськістю, наприклад, електронні петиції, не є достатньою альтернативою громадським слуханням. Тому представники громадських організацій Чернігова наполягають саме на них.

Інше звернення, ініційоване Сергієм Лепявком та Костянтином Ягодовським, стосувалося реконструкції Красної площі в Чернігові, зокрема, порядку укладання клінкерного покриття та якості робіт.

Більшість з присутніх на зборах активістів поставили свої підписи під обома зверненнями.

Наступне засідання Громадської ради було вирішено провести у вересні, після завершення періоду відпусток.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

08.07.2019

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

10 липня, у середу, відбудеться засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства та громадськості.

Звертаємо увагу! Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості   обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Проект порядку денного  засідання Громадської ради

  1. Про проект орієнтовного плану роботи Громадської ради на 2019 рік.
  2. Про створення комітету Громадської ради комітет з питань соціальної політики, пенсійного та соціального забезпечення, доступності, інклюзивної освіти та затвердження його голови  Ушкевича І.В.
  3. Різне.

 

04.07.2019

Засідання Громадської ради відбудеться 10 липня

Наступне засідання Громадської ради відбудеться 10 липня. Таке рішення прийнято членами президії 3 липня.

Планується затвердити план роботи Громадської ради на 2019 рік та створення 25-го комітету Громадської ради: з питань соціальної політики, пенсійного та соціального забезпечення, доступності, інклюзивної освіти.

 
 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю ОДА

02.07.2019

Анонс. Засідання президії Громадської ради

3 липня, у середу, о 15-00 год., відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

Початок: о 15:00 год.

Питання порядку денного президії:

  1. Про проект плану роботи Громадської ради на 2019 рік.
  2. Про проект порядку денного засідання Громадської ради.
  3. Різне.

 

26.06.2019

Реформуванням Ніжинського дитячого будинку-інтернату перемається громадськість області

Майже два роки тому в Україні розпочалась реформа із складною назвою «деінституціалізація» (ДІ), яка передбачає фундаментальні зміни в організації системи захисту прав дитини та соціальних послуг на місцевому рівні.

Нині у кожному регіоні, в тому числі й на Чернігівщині, напрацьовуються плани трансформації усіх дитячих інституцій, підготовки та перенавчання фахівців цих установ, розвитку сімейних форм виховання, а також мережі послуг у громадах. Експерти, які перевіряють заклади, стверджують: зміняться не тільки назви установ, а й кількість та якість запропонованих послуг.

Читати також: В області працюють над реформуванням інтернатних закладів

В ОДА обговорили проекти трансформації дитячих інтернатних закладів

В області понад дві тисячі дітей через різні життєві обставини виховуються в інтернатних закладах. Діють 16 шкіл-інтернатів, три центри соціально-психологічної реабілітації дітей, один дитячий будинок та будинок дитини «Надія».

Про один із закладів — Ніжинський дитячий будинок-інтернат — неодноразово поширюються негативні відгуки в ЗМІ, у тому числі про недотримання прав вихованців закладу та їх неналежне утримання. Керівництво, працівники установи та представники громадськості стверджують, що інформація недостовірна і необ’єктивна. Разом з тим висловлюють стурбованість, що така ситуація може вплинути на процес трансформації будинку-інтернату у ході реформи ДІ.

Варто зазначити, що Ніжинський дитячий будинок-інтернат має неабияке соціальне значення. Він призначений для тимчасового або постійного проживання дітей з інвалідністю віком від 4 до 18 років та осіб з інвалідністю віком до 35 років з порушеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги та комплексу реабілітаційних заходів. Крім того, тут функціонує паліативне відділення.

За словами директорки закладу Олени Гармаш, в умовах постійних перевірок (лише цього місяця — 8) працівники будинку-інтернату не можуть нормально виконувати свої обов’язки.

Обговорити проблемні питання Ніжинського дитячого будинку-інтернату та шляхи їх вирішення зібралися у Чернігові за круглим столом вчора, 25 червня, представники органів влади, громадськості, медичних установ, волонтери та благодійники. До роботи долучилися виконуюча обов’язки голови Чернігівської ОДА Наталія Романова та регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Тетяна Коренькова. Захід організував комітет Громадської ради при ОДА з питань сім’ї та захисту прав дітей.

Як зазначила Тетяна Коренькова, у ході однієї з перевірок виявлені порушення, у тому числі пов’язані з фіксацією підопічних будинку-інтернату. Тут використовують багатошарові тканинні ремні замість спеціальних.

Олена Гармаш мотивує це тим, що спеціальні комплекти для фіксації в Україні не виготовляються. Можна купити лише імпортні вартістю близько 14 тисяч гривень за одиницю. При цьому слід враховувати, що фактичні витрати на утримання одного ліжко-дня у закладі складає майже 82 гривні. Значну допомогу надають благодійники та волонтери. Адже дітям потрібно забезпечити не тільки фізичний розвиток, а й інтелектуальний.

До речі, присутні благодійники з Ніжина схвально відгукуються про будинок-інтернат, як і представники громадських організацій. Зокрема, багаторічний досвід співпраці із закладом має Чернігівське міське громадське об’єднання осіб з інвалідністю «Шанс». Голова правління «Шансу» Світлана Федорова запропонувала взяти установу під громадський супровід, аби розвинути кращі практики будинку-інтернату з дотримання прав і свобод дітей та захистити інтереси співробітників закладу.

Свою допомогу в організації надання паліативної допомоги та реабілітаційних послуг готовий надати Василь Пасічник, директор одного з найкращих закладів в Україні — Чернігівського обласного центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження».

Чутки про закриття будинку-інтернату під час реалізації ДІ спростувала начальник Служби у справах дітей ОДА Людмила Зеленько: мова йде лише про розширення спектру соціальних послуг у закладі.

Усі нововведення повинні відповідати найкращим інтересам дитини, базуватися на міжнародному досвіді та національних практиках. Адже наша мета — зробити соціально комфортним життя кожної дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах. А у Ніжинському дитячому будинку-інтернаті проживає більше 40 таких дітей, у тому числі і з тяжкими психічними розладами, — підкреслила Наталія Романова. — Переконана, що всі недоліки, які виникають у ході робочого процесу, можна усунути. Ми готові до співпраці. Наголошую: всі наші дії мають керуватися лише питаннями безпеки і благополуччя кожної дитини.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

24.06.2019

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему: «Аналіз організаційних та проблемних питань Ніжинського дитячого будинку-інтернату та шляхи їх вирішення»

25 червня 2019 року відбудеться засідання за «круглим столом» на тему: «Аналіз організаційних та проблемних питань Ніжинського дитячого будинку-інтернату та шляхи їх вирішення».

Захід проводить комітет Громадської ради з питань сім’ї та захисту прав дітей.

Початок: о 15:00 год.

Місце проведення: приміщення  Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Запрошуються представники громадськості та ЗМІ

 

21.06.2019

Громадська рада організувала засідання за «круглим столом»

21 червня відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення шляхів вирішення питання щодо проведення громадської експертизи в територіальних органах та установах Держпродспоживслужби України».

Ініціаторами засідання виступили три комітети Громадської ради: з питань санепідблагополуччя та життєдіяльності людини; з економічного розвитку;  з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини».

Учасниками засідання обговорено проблемні питання проведення громадської експертизи діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, яку ініціювала Чернігівська обласна громадська організація «Захист прав трудящих».

У засіданні взяв участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Ю. Павлішен.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

21.06.2019

Відбулось перше засідання президії новообраної Громадської ради

20 червня на першому засіданні президії Громадської ради обговорено питання щодо підготовки плану роботи.

Не всі комітети (загалом їх 24) надали президії плани своєї роботи на цей рік. Тож вирішено продовжити до кінця наступного тижня роботу над формуванням проекту плану роботи Громадської ради.

Президією Громадської ради підтримано пропозицію ГО «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних» про створення на базі колишнього комунального закладу «Левоньківська психіатрична лікарня» Регіонального центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних.

Окрім того, вирішено провести наступне засідання президії 3 липня, а засідання Громадської ради  — орієнтовно 10 липня.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

18.06.2019

Анонс. Засідання за круглим столом «Обговорення шляхів вирішення питання щодо проведення громадської експертизи в територіальних органах та установах Держпродспоживслужби України»

21 червня  комітети Громадської ради при Чернігівській ОДА: з питань санепідблагополуччя та життєдіяльності людини; з економічного розвитку;  з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» проводять засідання за круглим столом «Обговорення шляхів вирішення питання щодо проведення громадської експертизи в територіальних органах та установах Держпродспоживслужби України».

Початок: о 11:00 год.

Місце проведення: приміщення Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області (м. Чернігів, вул. Коцюбинського 41-а, 3-й поверх, зал засідань).

Запрошуються представники громадськості та ЗМІ.

 

Анонс. Засідання президії Громадської ради

20 червня, у четвер, о 15-00 год., відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Місце проведення: приміщення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5 ).

 

14.06.2019

Комітет Громадської ради з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» визначив пріоритети своєї роботи

12 червня 2019 року відбулося розширене засідання комітету з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» з метою планування його подальшої діяльності. На засіданні були присутні перший заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна, члени президії Громадської ради, представники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Організаційно-методичного центру контролю та технічного нагляду закладів культури і туризму.

З 2013 року члени комітету у співпраці з органами обласної влади, Громадською радою при Чернігівській РДА, громадськими організаціями Чернігівщини працюють над питаннями дотримання прав жителів Чернігівщини на безпечне для життя і здоров'я довкілля, зокрема збереженням природних ландшафтів області.

Враховуючи досвід та результативність діяльності Громадської ради щодо реалізації Громадського проекту по створенню та функціонуванню регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», було вирішено продовжити моніторинг його діяльності з метою розвитку РЛП.

Іншим напрямом роботи має стати моніторинг дотримання природоохоронного законодавства на території комунального закладу «РЛП «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради.

На засіданні була підтримана ініціатива членів комітету з питань санепідеміологічного благополуччя та життєдіяльності людини, комітету з економічного розвитку щодо спільного проведення круглого столу на тему «Шляхи вирішення питання щодо проведення громадської експертизи в територіальних органах та установах Держпродспоживслужби України».

 
 
 

Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради з реалізації
Програми «Зелене намисто Чернігівщини»

 

10.06.2019

ОГОЛОШЕННЯ

про проведення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради

Відповідно до розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 26.02.2019 № 106 «Про оголошення конкурсного відбору на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради» та рішення Конкурсної комісії обласної державної адміністрації для проведення конкурсу на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради від 07.06.2019 № 3 оголошується конкурс на заміщення посади директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради.

Вимоги до кандидатів:

- громадянство України;

- повна вища освіта, за спеціальністю: «Екологія», «Біологія» або «Географія»;

- вільне володіння державною мовою;

- перспективний план розвитку закладу та пропозиції щодо його управління.

 

Перелік документів, що подаються для участі в конкурсному відборі:

  1. письмова заява про участь у конкурсному відборі;
  2. біографічна довідка (резюме) у довільній формі;
  3. копія документів про освіту (з додатками);
  4. копія паспорта;
  5. письмова згода на збір та обробку персональних даних;
  6. електронна декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік (роздрукована з сайту Національного агентства з питань запобігання корупції);
  7. конкурсна пропозиція (перспективний план розвитку закладу та пропозиції щодо його управління);
  8. інші документи (за бажанням).

Основні напрямки діяльності

на посаді директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради:

 

  • збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів;
  • створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;
  • організація та здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;
  • приведення екологічної освітньої-виховної роботи;
  • інша організаційно-адміністративна робота, відповідно до Положення про комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради, затвердженого рішенням двадцятої сесії шостого скликання Чернігівської обласної ради від 17.06.2014 року та чинного законодавства;
  • зв’язки з громадськістю.

 

Умови оплати праці:

 посадовий оклад становить 5763,00 грн., інші види надбавок та доплат відповідно до законодавства.

 

Документи приймаються Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації за адресою: м. Чернігів, проспект Миру 14, кабінет № 417, електронна адреса [email protected] протягом 18 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсного відбору на офіційному веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації .

Додаткову інформацію щодо документів та умов проведення конкурсного відбору можна отримати за телефоном (0462)677-926. Контактна особа – головний спеціаліст з питань персоналу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації – Трикашна Тетяна Юріївна.

 

30.05.2019

Громадська рада при ОДА узгодила організаційні моменти своєї діяльності

Пропуск двох або більше засідань Громадської ради без поважної причини призведе до виключення громадського активіста зі складу цього дорадчого органу. Цей пункт Положення про Громадську раду при ОДА, як і інші, не викликав заперечень в учасників другого засідання ради, яке відбулося вчора, 29 травня в облдержадміністрації. Тож нове Положення було прийняте переважною більшістю голосів.

Проводив засідання голова Громадської ради Ігор Москаленко. На його початку заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова вручила Почесні грамоти ОДА найбільш активним членам Громадської ради: Наталії Проскуріній, Валентині Седячко, Івану Осадціву та Костянтину Ягодовському. Таку ж відзнаку передано Тамарі Петровій, першому заступнику голови ГР попереднього скликання, яка за станом здоров’я не змогла взяти участь у засіданні.

Крім Положення, ГР затвердила регламент своєї роботи, перелік комітетів та їх голів, форму відповідного бланка.

Члени Громадської ради ініціювали створення аж 24 комітетів. Чи не дублюватимуть вони діяльність один одного, стане зрозумілим після 20 червня. Саме до цієї дати голови комітетів мають подати плани й пропозиції щодо своєї роботи.

Ще одна новація цього скликання — збільшення мінімальної кількості людей у комітеті. Тепер їх має бути не менше п’яти (раніше було три). Водночас кількість комітетів, у роботі яких може брати участь член ГР, вирішили не обмежувати.

Під час засідання громадські активісти обрали першого заступника голови Громадської ради. Ним стала Наталія Проскуріна.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

 

24.05.2019

Анонс. Друге засідання Громадської ради при ОДА

29 травня, у середу, відбудеться друге засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства та громадськості.

Звертаємо увагу! Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості   обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Проект порядку денного о засідання Громадської ради

  1. Про проект Положення про Громадську раду при ОДА.
  2. Про Регламент Громадської ради при ОДА.
  3. Обрання першого заступника голови Громадської ради при облдержадміністрації.
  4. Затвердження бланку Громадської ради при облдержадміністрації.
  5. Про перелік комітетів Громадської ради при ОДА та затвердження їх голів.
  6. Про створення регламентної комісії Громадської ради при ОДА.
  7. Різне.

У разі неможливості особисто бути присутнім на засіданні члени Громадської ради мають до початку засідання надати заяву  та документ про наявність поважної причини та повідомити cсекретаря  Громадськоъ ради телефоном або ел. поштою за день до засідання.

 

16.05.2019

Розпочата робота над проектами Положення та Регламентом

10 травня відбулось засідання робочої групи з підготовки другого засідання Громадської ради (проектів Положення та Регламенту роботи Громадської ради при облдержадміністрації; формування комітетів).

Було вирішено за основу взяти Положення та Регламент попереднього складу Громадської ради при ОДА та внести до Положення зміни згідно вимог нової редакції Типового положення про громадську раду, затвердженою постановою КМУ від 24 квітня 2019 року № 353.

Щодо комітетів.  Робоча група буде пропонувати Громадській раді визначити, що член Громадської ради може одночасно входити до складу не більше як двох комітетів Громадської ради, мінімальна кількість членів комітету — 5 осіб.

Робоча група запропонувала орієнтовну дату другого засідання Громадської ради — 29 травня. Заплановано розглянути проект Положення про Громадську раду, затвердити Регламент, обрати першого заступника голови Громадської ради, затвердити бланк Громадської ради, комітети та розглянути питання створення регламентної комісії.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

20.04.2019

Обрано голову Громадської ради при ОДА

Перше засідання нового складу Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації відбулося вчора, 24 квітня. Із 136 членів цього консультативно-дорадчого органу були присутні 96 осіб.

Головне питання порядку денного — обрання голови ради. На цю посаду було висунуто дві кандидатури: Ігоря Москаленка, голову Федерації профспілкових організацій Чернігівської області (він же очолював цей дорадчий орган попереднього скликання), та В’ячеслава Родимченка, представника ГО «Волонтерський центр “Єдність”» (очолював комітет з інформації та комунікації). Кожен із кандидатів представив своє бачення роботи Громадської ради, відповів на запитання колег.

У результаті таємного голосування більшістю голосів (58) головою Громадської ради обрано Ігоря Москаленка.

Присутні також обговорили низку робочих питань, зокрема виконання функцій секретаря та затвердження бланку Громадської ради.

Крім того, створили робочу групу у складі 12 осіб, яка розроблятиме проект нового Положення про Громадську раду при облдержадміністрації та регламент її роботи.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

18.04.2019

Анонс. Перше засідання Громадської ради при ОДА

24 квітня, у середу, відбудеться перше засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок засідання: 15:00 год.

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

Запрошуються члени Громадської ради, представники ЗМІ, інститутів громадянського суспільства, громадськості.

Звертаємо увагу! Члени Громадської ради, представники ЗМІ та гості   обов’язково мають мати при собі паспорт громадянина України або інший документ, що засвідчує особу.

Проект порядку денного першого засідання Громадської ради

  1. Обрання голови Громадської ради при облдержадміністрації.
  2. Щодо виконання функцій секретаря Громадської ради.
  3. Затвердження бланку Громадської ради при облдержадміністрації (додається).
  4. Створення робочої групи з підготовки другого засідання Громадської ради (проектів Положення та Регламенту роботи Громадської ради при облдержадміністрації; формування комітетів).
  5. Різне.

18.04.2019

Перше засідання Громадської ради при ОДА відбудеться 24 квітня

15 квітня головою Чернігівської облдержадміністрації затверджено склад Громадської ради (136 представників ІГС).

17 квітня на засіданні робочої групи з підготовки першого засідання Громадської ради запропоновано провести захід у середу, 24 квітня.

Члени робочої групи запропонують на першому засіданні обрати голову Громадської ради таємним голосуванням, визначитись щодо секретаря та створити робочу групу, яка напрацює проект Положення, Регламент та підготує пропозиції щодо комітетів.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськості Чернігівської ОДА

15.04.2019

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 15 квітня 2019 року № 218 "Про затвердження складу Громадської ради при обласній державній адміністрації"

Визначено кількісний та персональний склад нової Громадської ради

Вчора, 19 березня, відбулись установчі збори з формування нового складу громадської ради, де було визначено кількісний та персональний склад цього консультативно-дорадчого органу при облдержадміністрації.

Зі 149 кандидатів на збори з’явилися 136 громадських активістів. Усі вони й увійшли до складу нової громадської ради.

Після того, як на підставі протоколу установчих зборів голова облдержадміністрації затвердить цей склад, відбудеться перше засідання Громадської ради.

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка взяла участь у зборах, у своєму вітальному слові висловила надію на плідну співпрацю між громадськістю та обласною владою і побажала усім ініціативності та продуктивної діяльності на благо громади області.

 
 
 
 
 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

1

ГО Активне Суспільство України