back

Нові робочі місця на Чернігівщині

26-08-2020 | 11:39

Створені нові робочі місця в І півріччі цього року дозволили працевлаштувати понад 4,5 тисячі осіб.

Для роботодавців ці пів року виявилося дещо складними. Якщо з початку року намітилася тенденція до збільшення новостворених робочих місць, то упродовж квітня-травня 2020 року. коронакриза внесла свої негативні корективи у ситуацію у сфері зайнятості. І тільки з  пом’якшенням карантинних умов, тобто починаючи з червня, відновилася позитивна динаміка щодо збільшення нових робочих місць.

Загалом, у січні-червні створено три чверті нових робочих місць  фізичними особами-підприємцями, тобто 75,9 % від загальної кількості.  Малі підприємства виявились найбільш  чутливими  до потреб ринку праці й швидко  відреагували та зорієнтувалися на споживчий ринок. Юридичні особи спромоглися працевлаштувати на нові робочі місця 1 106 осіб.  Загалом роботодавці області створили 4 586 робочих місць. У кожному із напрямків економічної діяльності відбулися зміни в організації виробництва та праці, що вплинули на звільнення 2403 працівників. В результаті – реальний приріст за січень-червень становить 2 183 робочих місця.

Найбільш мобільні робочі місця виявилися у сфері торгівлі: їх було створено 1 812  (39,5 % від загальної кількості), та ліквідовано 1268 (70,0% від створених), у роботодавців - промисловців створено 460 та ліквідовано 120 робочих місць.

У територіальному розрізі найбільше нових робочих місць створено та одночасно ліквідовано за ініціативою роботодавців було на підприємствах міст Чернігова,  Прилуки та Ніжина; серед районних територій в Чернігівському та Прилуцькому районах.

Як створені нові робочі місця, так і ті, що діяли до цього часу,  не завжди передбачають привабливий рівень оплати праці. За статистичними даними у червні 10,7 % працівників, які відпрацювали не менше половини робочого часу, мали найнижчу нараховану заробітну плату – не більше від мінімальної – 4 723 гривні. Від 6 000 до 10 000 гривень мали нараховану заробітну плату 32,2 % працюючих, а 15 % – мали понад 15 000 гривень.

Департамент соціального захисту населення
Чернігівської обласної державної адміністрації