back

12-12-2012 15:25


2011


30.12.2011


Протокол засідання Громадської ради при облдержадміністрації від 21 грудня 2011 року,


Порядок відбору представників інститутів громадянського суспільства до складу Конкурсного комітету


Рішення Громадської ради при облдержадміністрації від 21 грудня 2011 року



Шановні члени Громадської ради!

21 грудня 2011 року о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Проект порядку денного засідання:

1. Про виконання доручень голови облдержадміністрації щодо активізації співпраці облдержадміністрації з ІГС та забезпечення участі Громадської ради у формуванні та реалізації державної та регіональної політики.

2. Про роботу комітетів Громадської ради у 2011 році та пропозиції до плану роботи Громадської ради на 2012 рік.

3. Пріоритети впровадження в Україні Ініціативи Партнерство «Відкритий Уряд»: проект плану заходів з реалізації ініціативи.

4. Проект обласної програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА».

5. Пропозиції експертної групи Громадської ради з вивчення питання підвищення тарифів на проїзд у Чернігівському міському громадському транспорті:

• щодо її перейменування на експертну групу з дослідження транспортної системи м. Чернігова та Чернігівської області;

• щодо запровадження Порядку відбору ІГС до складу конкурсного комітету для проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.



02.12.2011

Громадськість: «Нас почули!»

Вперше голови всіх громадських рад при органах влади Чернігівщини завітали на зустріч із очільником області Володимиром Хоменком.

Як зазначив голова громадської організації ОЦ «Ініціатива» Павло Пущенко, подібна зустріч у рамках підсумкової конференції «Громадські ради в Чернігівській області: кращі практики та перспективи розвитку» стала важливим етапом у проведенні серії тренінгів по навчанню представників громадськості.

1 грудня – символічна дата для організації такого заходу, адже 20 років тому в цей день був проведений Всеукраїнський референдум щодо підтвердження Акта незалежності України. Тож починаючи конференцію, губернатор наголосив на важливості забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації як державної, так і регіональної політики, адже таким чином відносини влади і громадськості переходять у вимір партнерських.

«Ви бачите, що змінюється сам підхід до співпраці з інститутами громадянського суспільства. Громадська організація для нас — не лише порадник, контролер, а також і важливий стратегічний партнер», — зазначив Володимир Хоменко.

У свою чергу, заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко презентував проект обласної програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», яка передбачає проведення заходів, направлених на залучення громадськості до процесів формування та реалізації державної та регіональної політики, проведення інформаційних заходів щодо діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства, підтримку їх ініціатив, а також вивчення громадської думки жителів області.

Було зазначено також, що головним координаційним та консультаційно-дорадчим органом, що забезпечує ефективну взаємодію обласної виконавчої влади та громадськості, є створена у лютому цього року Громадська рада при облдержадміністрації, до складу якої входить 72 представники інститутів громадянського суспільства. Протягом звітного періоду проведено 4 засідання ради, 2 зустрічі Президії з головою облдержадміністрації, 8 круглих столів та громадські слухання.

Виступали також і представники громадських рад при Бахмацькій, Талалаївській, Менській, Корюківській та Чернігівській райдержадміністраціях, які ділилися власними досягненнями у роботі.

Так, голова Громадської ради при Менській райдержадміністрації Тетяна Руденко наголосила на тому, що їх районне представництво змогло акумулювати досвід проведення громадської експертизи, чітко дотримуючись усіх етапів та законодавчих вимог. Анатолій Штим, голова Талалаївської громадської ради, розповів про успішне здійснення громадського моніторингу щодо дотримання владою Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Голова громадської ради з Бахмачу — Тамара Силка — поділилася досвідом співпраці з депутатами різних рівнів у процесі вирішення проблем місцевого значення. Зокрема, у тісній співпраці влади і громадськості знайдено та реалізовано рішення щодо реорганізації Фастовецької дільничної лікарні. Виступила і Світлана Пасталиця, голова Громадської ради при облдержадміністрації, яка наголосила, що важливим моментом для активізації діяльності громадськості є підтримка представників медіа та публічність діяльності громадської ради.

Та на противагу зазначеним надбанням було відмічено й певні негативні моменти цієї сфери стосунків. Адже становлення громадянського суспільства на рівні районів переживає складний етап становлення. Помітно малою є кількість громадських організацій у районах. Крім того, часто не вистачає досвіду у вирішенні посталих проблем та досягнення намічених цілей, присутня певна байдужість, зумовлена невірою громадськості у можливість ефективно впливати на прийняття владних рішень.

Сподіваємось, що переважну частину цих проблем з часом вдасться вирішити. А на низку питань керівники громадських рад вже отримали відповідь після проходження тренінгових занять, організованих громадською організацією «Освітній центр «Ініціатива» в партнерстві з Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень та Всеукраїнською громадською організацією «Спілка Української Молоді» за підтримки Проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства».









Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

01.12.2011

Зустріч голови облдержадміністрації
з головами громадських рад при органах влади області

1 грудня з нагоди 20-ї річниці Всеукраїнського референдуму у рамках конференції «Громадські ради в Чернігівській області: кращі практики та перспективи розвитку» голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів зустріч з головами громадських рад при органах влади області.

На початку зустрічі він привітав присутніх з ювілейною річницею Всеукраїнського референдуму з питань проголошення незалежності України, побажавши усім мудрості та злагоди, благополуччя і впевненості у завтрашньому дні.

Наголосивши на важливості забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації як державної, так і регіональної політики, Володимир Хоменко зауважив, що таким чином відносини влади і громадськості переходять у партнерські. Це, на його думку, є вкрай важливим в умовах проведення реформ, започаткованих Президентом України Віктором Януковичем.

За останній рік у цьому напрямі зроблено чимало – утворено Громадську раду при облдержадміністрації, яка за декілька місяців своєї роботи долучилася до вивчення важливих питань життєдіяльності області.

Вже другий рік плідно працює Громадська гуманітарна рада при голові облдержадміністрації, яка цього року вивчала питання функціонування освітньої галузі, музейної справи та проблеми виховання молоді.

Суттєво покращилася робота по організації консультацій з громадськістю. Через офіційний сайт облдержадміністрації, систему дорадчо-консультативних органів налагоджено обмін інформацією між владою і громадськістю, метою якого є удосконалення запропонованих проектів нормативних документів, врахування думки громадськості під час прийняття важливих рішень.

Багато представників громадськості входить до складу колегій, оргкомітетів, конкурсних комісій та інших дорадчих структур при підрозділах облдержадміністрації.

«Ви бачите, що змінюється сам підхід до співпраці з інститутами громадянського суспільства. Громадська організація для нас – не лише порадник, контролер, а також і важливий стратегічний партнер.

Звичайно, не все, що планувалося, було втілене у життя. Ми уважно ставимося до критики через ЗМІ, з боку окремих громадських організацій. Запевняю, що наш діалог з громадськістю буле поглиблюватися, набувати якіснішого змісту та все більше впливатиме на процес прийняття рішень», - наголосив Володимир Хоменко.

За ініціативи Громадської ради та за підтримки голови облдержадміністрації Володимира Хоменка розроблено проект обласної програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», яку планується розглянути на черговій сесії обласної ради. Це перша за змістом і формою подібна Програма в області, яка спрямована на розвиток громадянського суспільства.

Проект програми презентував заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

Програма передбачає проведення протягом 2012-2015 років заходів, направлених на залучення громадськості до процесів формування та реалізації державної та регіональної політики, проведення інформаційних заходів щодо діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства, підтримку їх ініціатив, а також вивчення громадської думки жителів області.

Важливим завданням є докладне вивчення стану розвитку громадянського суспільства в області. Органи влади за допомогою громадськості отримають протягом І половини 2012 року достовірних матеріалів щодо основних тенденцій розвитку громадянського суспільства в області, зможуть оцінити рівень впливу інститутів громадянського суспільства на суспільно-політичні та соціально-економічні процеси в області.

Другий напрям Програми — налагодження ефективних механізмів комунікації між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства (відбуватиметься через проведення консультацій з громадськістю, залучення інститутів громадянського суспільства до розроблення нормативно-правових актів з питань реформування економіки області, галузей освіти, охорони здоров’я, проведення щорічного моніторингу діяльності депутатів місцевих рад за участю представників інститутів громадянського суспільства, залучення інститутів громадянського суспільства до роботи у складі оргкомітетів, експертних та робочих груп, консультативно-дорадчих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування).

Важливим пріоритетом Програми стане створення належних умов для розвитку інститутів громадянського суспільства, реалізації їх прав на участь у формуванні державної політики — реалізовуватиметься на практиці через створення ресурсного центру сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, наданні методичної та організаційної допомоги громадських організаціям у проведенні громадського моніторингу, здійснення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Для отримання достовірної інформації щодо основних проблем територіальних громад області, визначення ключових проблем області для формування основних напрямків регіональної політики Програма передбачає вивчення суспільної думки жителів області з залученням до цього процесу інститутів громадянського суспільства.

Програма покликана здійснювати інформаційну підтримку діяльності інститутів громадянського суспільства (створення веб-ресурсу «Чернігівська громада», розглядається можливість заснування щоквартального видання Громадської ради при облдержадміністрації «Громада Чернігівщини»).

Також до переліку заходів Програми включено пункти щодо сприяння розвитку волонтерського руху, підтримки щорічного обласного конкурсу «Благодійник року» імені меценатів Тарновських.

Важливим розділом Програми є пропозиція залучати інститути громадянського суспільства до надання соціальних послуг шляхом налагодження соціального партнерства органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

Нарешті, Програма передбачає підтримку аналітичної та публічної діяльності інститутів громадянського суспільства (через проведення спільних просвітницьких заходів, започаткування конкурсу проектів серед інститутів громадянського суспільства щодо організації процесу інформування жителів області щодо здійснення реформ у державі).

Загальний же обсяг підтримки громадськості на період дії програми становитиме більше 450 тисяч гривень.

Проект Програми розміщений на офіційному сайті облдержадміністрації та наданий членам Громадської ради для внесення відповідних пропозицій.

Очікується, що результатом виконання Програми стане істотне зростання ролі громадськості у суспільно-політичному житті області.

Також під час засідання розглянуто підсумки реалізації спільного проекту навчання голів громадських рад при райдержадміністраціях та основні напрями роботи цих рад; розглянуто практичні результати роботи Громадської ради при облдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко запевнив, що усі висловлені побажання та зауваження будуть враховані у відповідному документі. Керівник області подякував присутнім за активну життєву позицію та висловив сподівання, що спільні зусилля громадськості і влади у напрямку розвитку рідного краю принесуть конкретні позитивні результати, які відчує кожен житель Чернігівщини.







Прес-служба облдержадміністрації

24.11.2011

ОСББ як альтернатива підвищенню тарифів?

23 листопада за ініціативи комітету з питань жилого-комунального господарства Громадської ради при облдержадміністрації відбувся круглий стіл «Проблеми житлово-комунальної сфери та тарифоутворення».

Учасники заходу проаналізувати роботу владних органів по створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а також спробували з’ясувати причини можливого підвищення квартплати і запропонувати механізми її зменшення.

Керівники обласних та міських відомств, що опікуються житлово-комунальним господарством, поінформували громадськість про напрями роботи органів влади по утворенню (ОСББ), яких в області нараховується більше 200. Вже в цьому році створено майже 50 нових ОСББ, організовано навчання для майбутніх голів ОСББ з числа безробітних. Паралельно, населення області намагались переконати у необхідності створення об’єднань шляхом інформаційної кампанії у ЗМІ.

За висновками громадськості, саме недостатня роз’яснювальна робота є однією з головних причин малої кількості створених ОСББ. Водночас, саме таке об’єднання власників квартир може стати одним з факторів здешевлення житлово-комунальних послуг, даючи змогу громадянам самим вибирати об’єм послуг та сплачувати з них. Від представників громадськості також пролунала пропозиція створити Координаційну раду з питань створення та діяльності ОСББ в Чернігівської області за аналогією структури, яка вже діє у м. Києві. А представники вже створених ОСББ закликали міську владу приділяти більше уваги вже існуючим об’єднанням, цікавитись їх проблемами.

Обговорення проекту рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради «Про послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» викликало більше запитань, аніж дало відповідей.

Представники профільних управлінь та служб міської ради відстоювали позицію, що підвищенню тарифів немає альтернативи. Натомість представники громадськості висловили побажання міській владі розмістити на офіційному веб-сайті міськради розрахунки, згідно яких обчислювались нові тарифи на послуги ЖЕКів.









За інформацією Громадської ради при
облдержадміністрації

Шановні члени Громадської ради!

Запрошуємо взяти участь у засіданні круглого столу «Проблеми житлово-комунальної сфери та тарифоутворення».

Захід відбудеться за ініціативи комітету з питань жилого-комунального господарства Громадської ради при облдержадміністрації 23 листопада 2011 р. о 16:00 год. у залі засідань №2 ОДА .

На захід запрошені представники головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, виконкому Чернігівської міської ради.

Питання для обговорення:

1. Співпраця органів влади та Громадської ради при облдержадміністрації по створенню ефективного власника житла.

2. Проект рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради «Про послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій»: чи є альтернативне рішення наявних проблем?

З проектом рішення виконкому Чернігівської міської ради можна ознайомитись: http://chernigiv-rada.gov.ua/news/view/4113

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

17.11.2011

«Веселкове літо» - оздоровлення та відпочинок дітей Чернігівщини влітку 2011 року

Одним з завдань країни на шляху побудови демократичної держави є забезпечення дотримання прав людини. Право дитини на оздоровлення та відпочинок визначено пріоритетом реалізації соціальної державної політики. Це пов’язано перш за все з розумінням, що здоров’я дитини – це здоров’я нації. І завдання не виправляти ситуацію, коли стан здоров’я дитини потребує лікарського втручання, а зміцнити його, проводячи профілактичні заходи. Саме надаючи дітям оздоровчі та відпочинкові послуги в літній період, можна в значній мірі досягнути цієї мети.

Сьогодні з певністю констатуємо, що оздоровлення та відпочинок дітей є результатом зусиль багатьох суб’єктів: органів законодавчої та виконавчої влади, підприємств, установ, організацій різних форм власності, благодійників і громадськості, батьків. Саме завдяки співпраці всіх маємо певний результат, який звісно ще далекий від бажаного, але шлях долає лише той, хто рушить.

Весною цього року прийнято обласну програму оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2011-2015 роки «Веселкове літо», що дозволить поступово вирішити проблеми у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Фінансування програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, районних бюджетів, бюджетів районів у містах та бюджетів місцевого самоврядування, профспілкових коштів, коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та інших джерел.

В області за даними статистики проживає 94397 дітей віком від 7 до 16 років, 56675 з них отримали відпочинкові чи оздоровчі послуги влітку цього року. Це більше ніж у 2010 році, але звісно ще є над чим працювати. Насамперед, послуги отримують діти, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Тому діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають в інтернатних закладах, майже стовідсотково забезпечені оздоровленням, 53 % дітей-інвалідів отримали оздоровчі послуги, більшість з них у спеціалізованих санаторних закладах.

Понад 80 % дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей відпочили та оздоровилися в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Приємно відмітити, що не зменшуючи обсягів надання відпочинкових послуг, у цьому році збільшився відсоток дітей, які отримали більш якісні та тривалі оздоровчі послуги. На організацію оздоровлення та відпочинку з усіх джерел фінансування використано майже 36 млн грн, з них майже 13 млн грн становили залучені кошти.

В області влітку 2011 року функціонувало 26 закладів оздоровлення та відпочинку, з них: 24 позаміські заклади оздоровлення та відпочинку, 2 санаторного типу. Крім того, в області працюють 4 дитячі санаторії. Відпочинкові послуги надавали 507 таборів з денним перебуванням, 16 таборів праці та відпочинку та 2 наметових табори.

Громадські організації також не стояли осторонь важливих питань щодо оздоровлення та відпочинку дітей у літній період.

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з дитячо-юнацькими клубами за місцем проживання, міським громадським об’єднанням інвалідів «Шанс», благодійною організацією допомоги обдарованим дітям м. Чернігова, громадською організацією «Міський молодіжний центр „Жменя”», міською організацією «Центр прогресивної молоді „Апельсин”», спортивно-туристичним клубом «Горизонт», студентами-волонтерами Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій та праці влітку 2011 року організували та провели безкоштовну літню акцію для дітей та батьків – 6 ігрових майданчиків (ігротек) у 4 районах Чернігова.

Основною метою акції було: організація змістовного дозвілля дітей та підлітків під час літнього канікулярного періоду, розвиток творчих здібностей, протиставлення здорового способу життя шкідливим звичкам – палінню, алкоголізму, наркоманії, токсикоманії. Чернігівська обласна організація «Дія» спільно з Міжнародним благодійним фондом «Чорнобиль-2008» щорічно надає можливість поїхати на оздоровлення та відпочинок дітям-сиротам та дітям з багатодітних сімей у Міжнародний дитячий табір «Kinderdorf Pestalozzi», що знаходиться в швейцарському місті Троген (в 2010 р. було оздоровлено – 14 дітей з м. Чернігова, 2011 р 10 дітей з м. Ніжина).

Незважаючи на позитивну динаміку у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, існують певні проблеми, що безпосередньо впливають на розвиток оздоровчого процесу в області. Серед них: недостатнє фінансування заходів з оздоровлення дітей, що потребують особливої соціальної уваги і підтримки, та придбання путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області, зношеність матеріально-технічної бази дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, недостатній рівень кваліфікації кадрів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Одним із пріоритетних питань державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей є збереження діючих та відновлення роботи дитячих оздоровчих закладів, що тривалий час не працюють. Наявна в області оздоровча база дитячих закладів оздоровлення та відпочинку й закладів санаторного типу, у разі повної завантаженості ліжко-місць у літній період, може забезпечити оздоровчими послугами лише 17 % дітей шкільного віку. Крім цього, потребує оновлення та приведення у відповідність до єдиних стандартів ДСТУ матеріально-технічна база цих закладів.

Нагальною є проблема організації виховного процесу та дозвілля в закладах оздоровлення та відпочинку. З метою вдосконалення роботи в цьому напрямку необхідно забезпечити дитячі заклади оздоровлення та відпочинку сучасною методикою проведення змістовного дозвілля, вжити заходів щодо поліпшення виховної, культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи з дітьми під час літніх канікул. Потребують розвитку такі активні форми відпочинку та оздоровлення, як організація таборів праці і відпочинку, трудових загонів, туристичних походів, волонтерського руху. Зважаючи на ряд негативних явищ у підлітковому та молодіжному середовищі (тютюнопаління, алкоголізм, наркоманія), особливістю відпочинку та оздоровлення молоді має стати формування навичок здорового способу життя.

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації звертається до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування під час формування відповідних бюджетів враховувати бюджетні запити щодо оздоровлення та відпочинку дітей на 2012 рік.

Заступник голови ГР при ОДА, керівник
Комітету з питань сім`ї, захисту прав
дітей, реалізації гендерної політики
Н.Проскуріна

09.10.2011

Погашення заборгованості із виплати заробітної плати

Саме цьому питанню присвячувався круглий стіл, який відбувся 9 листопада в облдержадміністрації. Ініціатором заходу виступив комітет з питань соціальної політики та соціального захисту Громадської ради при облдержадміністрації, відповідно і головувала на засіданні керівник згаданого комітету Анжела Мойсеєнко.

За пропозицією громадськості, до участі в обговоренні запрошувались не лише представники обласних профільних управлінь та служб, які мають контролюючі функції щодо виплати заробітної плати, а і інші організації, що можуть здійснювати дієві засоби впливу на керівників підприємств та установ, які допустили виникнення заборгованості.

Учасники круглого столу погодились, що ситуація з ліквідацію боргів по заробітній платі в Чернігівській області, як і в цілому по Україні, є непростою, однак, завдяки вжитим заходам протягом останнього року досягнуто певних позитивних зрушень по вирішенню цього питання.

За словами Ірини Хоменко, начальника управління трудових ресурсів та фінансового забезпечення Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, за останніми даними державної статистичної звітності на 1 жовтня 2011 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ та організацій області (з урахуванням економічно-неактивних) склала 28,5 млн грн, що становить 2,4% від загальної суми боргу по Україні. Серед позитиву, якого вдалося досягти завдяки цілеспрямованій роботі органів влади з початку року — зменшення суми боргу із виплати заробітної плати працівникам діючих економічно активних підприємств більш ніж на чверть або на 3,6 млн грн, зменшення чисельності найманих працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату (з 4,5 до 3,8 тис. чол.), та кількості підприємств боржників з 94 до 78. Також варто відзначити повну ліквідацію боргів по зарплаті у 9-ти районах області (Варвинському, Ічнянському, Ніжинському, Носівському, Прилуцькому, Семенівському, Сосницькому, Срібнянському та Талалаївському), ще 3 райони — Бобровицький, Корюківський та Куликівський — погасили заборгованість працівникам економічно активних підприємств, 15 районів не мають боргів у промисловості.

Представники Головного управління економіки облдержадміністрації — заступник начальника управління стратегії соціально-економічного розвитку Олег Саранін та начальник управління регіонального розвитку Олександр Капелюха розповіли про заходи, що вживаються облдержадміністрацією з метою вирішенню проблеми погашення заборгованості із заробітної плати в промисловості та будівництві області. Зокрема, облдержадміністрацією надається сприяння у вирішенні питань фінансового оздоровлення державних підприємств та щодо відшкодування податку на додану вартість.

Стурбовані боргами по заробітній платі представники Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. Тамара Назіна, завідуюча відділом соціально-правового захисту і економічних питань Федерації, закликала органи влади активніше реагувати на випадки невиплати та затримки заробітної плати, розповіла про роботу профспілкових організацій щодо вирішення конфліктних питань.

Начальник Територіальної державної інспекції праці в області Людмила Позняк поінформувала присутніх про заходи контролю щодо додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підприємствах області. Найбільше порушень тут — у сфері торгівлі (30% від загальної кількості), сільському господарстві (16%) та у промисловості (15%). Основну масу порушень з оплати праці становить саме недотримання строків виплати заробітної плати. Основний засіб впливу, який застосовує інспекція — складення протоколів про адмінправопорушення на роботодавців, направлення до органів прокуратури матеріалів на роботодавців, пропозиції щодо накладення дисциплінарного стягнення.

Алла Єдомаха, заступник начальника управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в області, розповіла про виконання рішень суду про стягнення заборгованості по заробітній платі. Так, протягом 2011 року звітного періоду державними виконавцями було стягнуто та перераховано стягувачам більше 6 млн грн (загалом протягом року спостерігається постійне збільшення кількості виконавчих документів).

Врегулюванням трудових конфліктів на підприємствах області займається обласне відділення Національної служби посередництва та примирення, про діяльність якого розповіла головний спеціаліст сектору правового забезпечення відділення Марина Максименко.

Учасники засідання погодились, що ситуація з погашенням боргів із виплати заробітної плати потребує суттєвої активізації діалогу керівництва районів, міст, галузевих управлінь облдержадміністрації, контролюючих органів, профспілок та роботодавців. З боку Громадської ради було висловлено готовність підтримати зусилля облдержадміністрації, профспілок щодо пошуку рішень ситуації, що склалася на ВАТ «Чернігівське Хімволокно», ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів „ЧеЗаРа“», ПАТ «Прилуцький завод „Білкозин“».

За підсумками круглого столу було вирішено підготувати резолюцію з пропозиціями обласній владі щодо реагування на факти невиплати заробітної плати.





Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації


Резолюція

9 листопада 2011 року в облдержадміністрації за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу «Стан проведення роботи з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати».

Учасники засідання круглого столу, констатуємо, що одним з напрямів здійснення регіональної політики є забезпечення конституційних прав і гарантій працівників. Розглянувши ситуацію, проблемні питання та заходи щодо прискорення ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області, вважаємо, що ситуація з ліквідацію боргів по заробітній платі в Чернігівській області, як і в цілому по Україні, є непростою, однак, завдяки вжитим заходам протягом останнього року досягнуто певних позитивних зрушень по вирішенню цього питання.

Відбулось зменшення суми боргу із виплати заробітної плати працівникам діючих економічно активних підприємств більш ніж на чверть або на 3,6 млн грн, зменшення чисельності найманих працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату (з 4,5 до 3,8 тис. чол.), та кількості підприємств боржників з 94 до 78. Ліквідовано борги по зарплаті у 9-ти районах області (Варвинському, Ічнянському, Ніжинському, Носівському, Прилуцькому, Семенівському, Сосницькому, Срібнянському та Талалаївському), ще 3 райони — Бобровицький, Корюківський та Куликівський — погасили заборгованість працівникам економічно активних підприємств, 15 районів не мають боргів у промисловості.

Однак ситуація з ліквідацією заборгованості з виплати заробітної плати на низці підприємств є складною та потребує об’єднаних зусиль виконавчої влади, органів самоврядування, профспілок, роботодавців, депутатського корпусу, широких кіл громадськості.

Учасники круглого столу рекомендують:

• Громадській раді при облдержадміністрації: підтримати ініціативи облдержадміністрації, профспілок по вирішенню проблемних питань ВАТ «Чернігівське Хімволокно», ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів „ЧеЗаРа“», ПАТ «Прилуцький завод „Білкозин“» та проаналізувати стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на бюджетоутворюючих підприємствах області;

• обласній державній адміністрації: вишукати необхідні кошти та передбачити у проекті обласного бюджету на 2012 рік стовідсоткове фінансування оплати праці працівників бюджетної сфери; сприяти забезпеченню своєчасності розрахунків головних розпорядників бюджетних коштів підприємствам за виконані державні замовлення.



Шановні члени Громадської ради при облдержадміністрації!

Запрошуємо взяти участь у засіданні круглого столу на тему: «Стан проведення роботи з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати».

Захід відбудеться за ініціативою комітету з питань соціальної політики та соціального захисту Громадської ради 9 листопада 2011 р. о 15:00 год. в залі засідань № 2 ОДА.

Взяти участь у його роботі запрошені представники головних управлінь облдержадміністрації: праці та соціального захисту населення, економіки; Територіальної державної інспекції праці в області; Головного управління юстиції в області; Федерації профспілкових організацій області; організацій роботодавців.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


25.10.2011

Школа батьківського учнівства

Сьогодні стартував волонтерський соціальний проект Громадської ради Чернігівської облдержадміністрації «Школа Батьківського Учнівства».

Батьківство – це та сфера, якій не навчають в школі, не навчають у ВУЗах. Тому, щоб стати гарним батьком, знання кожному татові, кожній мамі необхідно добувати самостійно. Треба навчитися і знати, розуміти особливості вікового розвитку і питань виховання, актуальних у кожному дитячому віці.

Громадськість стурбована: за всеукраїнською статистикою серед кримінальних злочинів кожне четверте здійснюється молоддю і підлітками. Серед правопорушень звертають на себе увагу корисливі злочини: вимагання грошей, крадіжки, шахрайство.

За статистикою в Україні щорічно 46 тис. українців гине від алкоголю. 40% школярів у підлітковому віці вживали алкоголь, найчастіше – пиво. В лексиконі фахівців з’явився жахливий термін: дитячий пивний алкоголізм. Майже кожен другий український старшокласник двічі на тиждень вживає спиртні напої. А виробники щорічно нарощують випуск хмільного напою на 20-26%.

Все більше молоді починає вживати наркотики. Відомо, що соціальні наслідки наркоманії жахливо важкі. Наркомани вибувають з громадського життя – трудового, політичного, сімейного – внаслідок фізичної та соціальної деградації особистості. Важкість соціальних наслідків загострюється, якщо враховувати, що наркоманія – молодіжна проблема.

Аморальність, невігластво, злослів’я, ранні статеві стосунки стають нормою поведінки більшості молодих людей, як в Україні, так і в нашому Чернігівському регіоні.

Вчені стверджують, що 70% правил і принципів поведінки, формування взаємин, відповідальності закладається у сім’ї. І найчастіше саме батьки є зразком для наслідування своїм дітям. Тому цей зразок має відповідати певним стандартам моральності, обізнаності, інтелігентності. Крім того, знання вікових особливостей, актуальних поведінкових норм, недоліків сімейного виховання, а також формування батьківської відповідальності і вмотивування батьківського учнівства – як приклад пошуку нових знань і вибудовування взаємин стає актуальною проблемою сучасності.

Проект розрахований на 2 роки і реалізується в межах міста Чернігова громадською організацією «Академія розвитку» при підтримці Чернігівського міського управління освіти та Міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Він покликаний допомогти батькам здобути цільову інформацію і знання з питань виховання дітей та сімейних стосунків, щоб сім’я стала місцем формування особистостей, здатних приймати розумні рішення і відповідати за прийняті рішення. Крім того, Школа Батьківського Учнівства передбачає також роботу, спрямовану на особистісне зростання батьків, формування їх цілеспрямованості, відповідальності, культури.

Наталя Надирова, Президент ГО «Академія розвитку»,
Член Громадської ради ОДА

19.10.2011

В Чернігівській області продовжується навчання членів громадських рад

15—16 жовтня в Чернігові пройшов другий тренінг для членів громадських рад Чернігівської області.

Участь в навчанні взяли члени громадських рад та представники відділів внутрішньої політики районних державних адміністрацій з Ніжинського, Прилуцького, Корюківського, Варвинського, Талалаївського, Щорського та Ріпкинського районів області.

Навчання відбулося в рамках проекту Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» «Посилення спроможності районних громадських рад в Чернігівській області», що полягає у проведенні навчання членів громадських рад при районних державних адміністраціях Чернігівської області.

На початку тренінгу досвідом діяльності Громадської ради при обласній державній адміністрації з учасниками поділилася її голова Світлана Пасталиція. Учасники з кількох південних районів області (Талалаївського, Прилуцького, Варвинського) одразу звернулися до Світлани Пасталиці з проханням розглянути на засіданні обласної Громадської ради питання щодо незадовільної якості води в цих районах.

Впродовж майже двох днів учасники тренінгу разом з організаторами і тренерами вивчали не лише нормативно-правову базу, що регламентує діяльність громадських рад, але і відповіді на такі питання: Як громадській раді ініціювати проведення владою консультацій з громадськістю? Як громадській організації провести громадську експертизу діяльності органів виконавчої влади? Що таке громадський моніторинг і оцінка?

Відповіді на всі питання учасники шукали разом з тренерами — представниками чернігівської громадської організації «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» Геннадієм Максаком та Юрієм Вдовенком.

В роздаткових матеріалах учасники тренінгу отримали нормативно-правові документи, методичні і практичні рекомендації та приклади діяльності громадської ради.

Наступний тренінг з цієї серії запланований на 28— 29 жовтня.

Додамо, що це навчання стало можливим завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009—2012 рр.






За інформацією прес-служби
Чернігівської громадської організації «Освітній центр «Ініціатива»


17.10.2011

Відбулося засідання "круглого столу " на тему: "Реформування системи охорони здоров`я"

Головна мета майбутнього реформування вітчизняної системи охорони здоров`я – поліпшення якості та доступності медичної допомоги населенню, особливо жителів сільської місцевості. Втім, будь-яка реструктуризація медичної галузі неможлива без врахування думок громадськості і радикального вирішення низки супутніх проблем – створення належної інфраструктури, покращення фінансування та належної матеріально-технічної бази закладів охорони здоров»я. Такого висновку дійшли учасники засідання «круглого столу» за участю медичних працівників, представників громадськості та ЗМІ, що відбулося 14-го жовтня в управлінні охорони здоров`я облдержадміністрації.

Без перебільшення, майбутнє реформування системи охорони здоров»я – вимога часу, адже сучасний стан вітчизняної медицини вже не може влаштовувати ні населення, ні самих медичних працівників. Тому реструктуризація галузі – не чиїсь примхи, а, як стверджували класики політекономії, «об`єктивна реальність». Хоча Чернігівщина і не належить до тих пілотних регіонів України, де вже з цього року розпочався цей процес (Дніпропетровська, Донецька, Вінницька області та місто Київ), з 2014-го року він застосовуватиметься на території всієї держави і до нього повинні бути готовими медичні заклади, населення, органи місцевого самоврядування.

Мабуть, медицина – чи не єдина галузь, реформи у якій широко обговорюються на різних рівнях. І якщо, наприклад, у реформуванні податкової, пенсійної системи, військової галузі в першу чергу враховуються інтереси держави, то оптимізація системи охорони здоров»я спрямована на першочергові потреби населення в отриманні доступної і якісної медичної допомоги.

Підготовчий етап до радикального реформування спростовує сталу думку про те, що медицина – найконсервативніша з галузей і важко реагує на вимоги сьогодення.

Саме підготовчий етап широко застосовується на Чернігівщині: шляхи майбутнього реформування вже обговорені на засіданнях Громадської ради при облдержадміністрації, на розширених засіданнях колегій управління охорони здоров»я за участю керівництва області, під час роботи «круглих столів», на нарадах та семінарах. Це свідчить про важливість оптимізації галузі і залучення у процес реформування багатьох зацікавлених сторін.

« Майбутні реформи повинні забезпечити доступність населення до отримання допомоги за будь-яким профілем, - зазначила, відкриваючи засідання «круглого столу», начальник управління охорони здоров»я облдержадміністрації Галина Василькова, - не секрет, що зараз жителі міст у більш вигідному становищі у плані можливості звернень до спеціалістів. Тому робота з оптимізації галузі буде поставлена таким чином, аби кожен житель найвіддаленішого села зміг своєчасно отримати необхідну допомогу. Адже не секрет, що у більшості ФАПів та сільських лікарських амбулаторіях працюють середні медичні працівники, що не завжди опікуються підвищенням рівня своєї професійної майстерності, не дотримуються клінічних протоколів лікування тієї чи іншої хвороби. Прикро, але представники влади на місцях часто-густо не розуміють, що «ота їхня медицина» вже не може існувати у такому вигляді, вважаючи, що місцевий фельдшер може надати всебічну допомогу, мовляв, для чого у такому випадку щось реформувати? На жаль, фельдшер не зробить нічого, окрім видачі таблетки, якщо вона є. А раптом людина потребуватиме допомоги хірурга чи кардіолога? Тому реформування первинної ланки надання допомоги – невід»ємна складова поступального процесу оптимізації. І про це повинні знати сільські голови та долучатися до цієї роботи. Реформування медицини не можна розглядати як окремий процес, він повинен містити і зміцнення інфраструктури, починаючи від покращення стану доріг, аби швидко доставити хворого до лікарняного закладу, до створення належних умов для роботи та побуту медпрацівника, адже зараз кваліфіковану меддопомогу не завжди можна отримати і у ЦРЛ через відсутність спеціалістів, є такі райони, куди вже понад 10 років не приїхав жодний молодий фахівець. Тому управління охорони здоров»я вважає, що з метою покращення надання медичної допомоги необхідно здійснити:

- Оптимізацію ФАПів у населених пунктах з кількістю жителів менше 300 осіб.

- Створення сільських лікарських амбулаторій у населених пунктах , в яких проживає не менше тисячі громадян із забезпеченням кадрами.

- Організацію пунктів тимчасового базування швидкої медичної допомоги з метою, аби термін доїзду до пацієнта не перевищував 30 хвилин ( по такому шляху вже пішли у Бобровицькому та Менському районах)

- Створення центрів первинної медико-санітарної допомоги.

- Вивчити раціональність використання коштів, що виділяються на систему охорону здоров»я.

- Розглянути доцільність існування сільських дільничних лікарень, які вже давно не виконують своїх функцій.( Є варіанти – створення хоспісів, пунктів медсестринського догляду, передача закладу на баланс соціальних служб та територіальних центрів по опікуванню непрацездатними громадянами та особами похилого віку).

- Створення госпітальних округів.

- Удосконалення всіх ланок надання спеціалізованої медичної допомоги з метою визначення рівня допомоги, що надаватиметься в обласних закладах охорони здоров»я.

- Приділення належної уваги профілактичній роботі.

( Детальна інформація щодо особливостей реорганізації медичної галузі Чернігівщини розміщена на сайті управління охорони здоров»я ОДА)

Тому, - вважає Галина Василькова, - ми повинні бути готовими до того, коли старт реформам буде даний на території всієї України».

Яскравим прикладом незадовільної кадрової ситуації у ЦРЛ та необхідності в оптимізації слугує Куликівська центральна районна лікарня.(125 ліжок). Як повідомила її головний лікар Лідія Дмитришина, процес реформування вартий підтримки з боку як місцевих лікарів, так і з боку населення. Адже тамтешні жінки вже давно народжують у Чернігівському пологовому будинку, в лікарні закрито офтальмологічне та ЛОР-відділення. «Таким чином, саме життя нас змушує бути частиною майбутнього госпітального округу, враховуючи, що лікарня знаходиться у 27-ми км від обласного центру. Ми готові до оптимізації галузі і у цьому напрямку вже дещо зроблено - Орлівська СДЛ реорганізована в лікарську амбулаторію, а стаціонар на 10 ліжок планується віддати на потреби районного територіального центру. Виблівська дільнична лікарня, яка має у штаті двох лікарів та підготовлений середній медичний персонал,отримала дозвіл органів місцевого самоврядування на реорганізацію у лікарську амбулаторію ЗПСМ із хоспісним відділенням як структурного підрозділу Куликівської ЦРЛ. Через те, що два ФАПи у районі обслуговували малу кількість населення ( 11 та 49 громадян) , вони втратили свою актуальність, а відтак населення переведено на обслуговування Виблівської ДЛ та Ковчинської ЛА. У плані - скорочення 7-ми ліжок ЦРЛ у межах 60-ти ліжок на 10 тисяч населення. Отже, такий попередній «внесок» Куликівського району(18 тис населення) в реорганізацію системи охорони здоров»я області».

Думку Лідії Дмитришиної, підтримав головний лікар Виблівської ДЛ Орест Чулій,вважаючи, що доцільно створити пункти тимчасового базування швидкої меддопомоги на селі, адже, враховуючи, що невеликі сільські заклади охорони здоров»я не мають можливості надати необхідну ургентну допомогу у повному обсязі, покладатися треба на забезпечення в першу чергу санітарним транспортом для якнайшвидшого довезення пацієнта до ЦРЛ або обласного медичного закладу.

«Питання реформування галузі постійно розглядаються на сесіях сільської ради та сходах місцевих громадян. Жителі з порозумінням ставляться до цього питання і висловлюють свої пропозиції, - розповів Орлівський сільський голова Куликівського району Микола Постол, - Втім, члени нашої громади вже давно лікуються в обласному центрі, хоча і переймаються подальшою долею нашої лікарської амбулаторії. Будемо сподіватися, що у разі організації на базі місцевого медичного закладу хоспісу, персонал амбулаторії не втратить свої робочі місця. А, враховуючи, що реорганізація галузі передбачає покращення надання медичної допомоги, з цим процесом не варто зволікати».

«Необхідність оптимізації медицини назріла вже давно і її варто було починати ще років 10 тому, - стверджує головний лікар Чернігівської міської лікарні №2 Володимир Фаль,- в майбутніх реформах повинна бути ідея, шляхи реалізації та можливість бачення кінцевого результату. Заради чого ми робимо реформи? Заради покращення демографічної ситуації, адже за показниками тривалості життя населення Україна посідає 149 місце у світі, заради зміцнення загального стану здоров»я українців. Крім того, існуючий механізм надання меддопомоги населенню дуже громіздкий та обтяжливий, він був адаптований до «семашківської» системи охорони здоров»я, яка фінансувалася на різних рівнях. Зараз її важко належним чином утримувати, тому нам вкрай необхідна нова адаптована до потреб населення система охорони здоров»я. Є над чим працювати – оптимізувати медзаклади, в яких здійснюється мізерна кількість оперативних втручань чи раз на тиждень приймають пологи. На жаль, головним гальмом реформування галузі виступають самі медичні працівники, що звикли працювати у старих умовах, адже вони тримаються за своє місце і здебільшого з осторогою ставляться до будь-яких змін. « Реформи допоможуть не тільки визначити, які заклади охорони здоров»я слід зберегти, які скоротити, а і перерозподілити наявні кошти, спрямовуючи їх на першочергові потреби галузі», - вважає Володимир Фаль, - медицина не може бути відірваною від загальнодержавних процесів і таке реформування треба було б проводити паралельно з, наприклад, адміністративною реформою. Враховуючи специфіку Чернігівської області, варто було б, для прикладу, об»єднати Талалаївський, Варвинський та Срібнянський райони в одну територіальну одиницю з організацією у ній потужної багатопрофільної лікарні з центром надання акушерсько-гінекологічної допомоги, районними лікарнями планового лікування та пунктами тимчасового базування швидкої медичної допомоги. Тому є безліч варіантів реформування галузі, причому, без особливого залучення додаткових коштів. Реструктуризація передбачає підвищення ролі сімейних лікарів, які повинні у своєму арсеналі мати все необхідне для профілактики захворювання та якісного лікування на первинному етапі. Таким чином , все, що можливо, слід реформувати вже зараз, не чекаючи вказівок «зверху».

Деякі райони Чернігівщини вже працюють у нових умовах розвитку медицини. Як повідомив головний лікар Менської ЦРЛ Петро Хомрач, завдяки розумінню необхідності реформ з боку місцевої влади і цілеспрямованій роботі громадськості та медичних працівників, центральна районна лікарня може виконувати функції головного закладу округу, адже у ній поступово покращується матеріально-технічна база, вирішується кадрове питання ( на відміну від негативних тенденцій по області, зараз там працюють 11 лікарів-інтернів і є передумови для того, що вони залишаться і надалі). А ще – у районі організовані шість пунктів надання швидкої медичної допомоги, в яких цілодобово чергують фельдшерські бригади , що протягом 20 хвилин можуть дістатися до пацієнта. «Це зроблено у межах наявного фінансування, що свідчить про те, що у разі виваженого підходу до реформ , вони будуть здійснені швидко і безболісно, від цього виграють як пацієнти, так і самі медичні працівники», - заявив Петро Хомрач.

Таким чином, засідання «круглого столу» засвідчило, що необхідність реформування галузі розуміють всі і добре, що є можливість різним сторонам процесу висловлювати свої пропозиції. Головне, що у підготовці до оптимізації галузі немає байдужих – ні влади, ні громадськості, ні пацієнтів, ні медичних працівників.

Прес-служба Управління охорони здоров`я облдержадміністрації

****

Анонс: 14 жовтня відбудеться засідання круглого столу
«Реформування системи охорони здоров’я в Чернігівській області»

Захід відбудеться 14 жовтня 2011 року о 10:00 год у залі управління охорони здоров’я облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Щорса, 1-б).

Учасники засідання: представники управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головні лікарі чернігівських міських та районних лікарень, сільські голови, експерти, члени Громадської ради при облдержадміністрації, представники громадських організацій, ЗМІ.

З довідковими матеріалами можна ознайомитись на сайті управління охорони здоров’я облдержадміністрації: http://www.uoz.cn.ua/reform.htm

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

12.10.2011

Громадська рада при облдержадміністрації починає обговорення земельної реформи

Зважаючи на зацікавленість та певне занепокоєння, які викликає у суспільстві земельна реформа, Громадська рада запланувала у цьому році розглянути це питання на своєму грудневому засіданні, а також організувати кілька тематичних круглих столів.

12 жовтня 2011 року в облдержадміністрації відбувся перший захід — круглий стіл «Ринок земель — баланс інтересів між економікою, екологією та соціумом». Вів засідання голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Громадської ради при облдержадміністрації Олександр Панченко, який основною метою заходу визначив ознайомлення громадськості з положеннями земельної реформи.

На засідання круглого столу запрошувались представники Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головного управління Держкомзему в області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, а також громадські організації, які представляють інтереси фермерів.

Ігор Пузан, завідувач сектору взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління Держкомзему у Чернігівській області, підкреслив, що нині діючий мораторій на продаж землі обмежує конституційні права власників земельних ділянок, стримує оптимізацію сільськогосподарського володіння та землекористування, знижує конкурентоспроможність вітчизняного сільгоспвиробника, створює умови для тіньового ринку землі.

Він ознайомив присутніх з основними положеннями урядового проекту Закону України «Про ринок землі», яким передбачено, що власником українських земель може стати лише фізична особа, громадянин України, фермерські господарства і безпосередньо держава. Унеможливлює новий закон необмежену концентрацію земельних масивів в одних руках. Проектом закону передбачено, що граничний розмір земель для ведення товарного сільгоспвиробництва у приватній власності однієї особи в цілому по Україні не може перевищувати 2100 гектарів, зокрема для Полісся — 1500 гектарів. Також створюються умови, за яких новому власнику невигідно перепродавати землю протягом 5—10 років, що практично унеможливить спекуляції.

Були обговорені питання охорони навколишнього середовища та раціонального використання землі, соціальні аспекти земельної реформи, стан та перспективи розвитку автоматизованої системи кадастру в області.

Учасники круглого столу цікавилися, як буде вирішуватися питання вкраплення дрібних ділянок інших власників у межі земель господарств, механізмом забезпечення об’єктивної грошової оцінки землі, прогнозами щодо вартості землі та орендної плати, а також державним контролем щодо збереження родючості землі.

Попри певні побоювання та застереження, озвучені учасниками круглого столу, більшість присутніх, не висловила сумніву у доцільності проведення земельної реформи.






За інформацією Управління з
питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

07.10.2011

Шановні члени Громадської ради!

Запрошуємо взяти участь у засіданні круглого столу «Ринок земель — баланс інтересів між економікою, екологією та соціумом».

Круглий стіл проводиться за ініціативи комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Громадської ради при облдержадміністрації.

Захід відбудеться 12 жовтня 2011 року о 15:00 год. у залі № 2 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів).

Питання для обговорення:

1. Основні положення урядового проекту Закону України «Про ринок землі».

2. Соціальний аспект земельної реформи.

3. Питання охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів, зокрема, землі в умовах земельної реформи (обласний аспект).

4. Розвиток автоматизованої системи кадастру в області.

На захід запрошені представники Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головного управління Держкомзему в області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, представники громадських організацій, експерти.

З проектом Закону України «Про ринок землі» та аналітичними матеріалами можете ознайомитись на офіційному сайті Верховної Ради України.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


ЗАТВЕРДЖЕНО
на засіданні Громадської ради
при Чернігівській облдержадміністрації
протокол № 4 від 14 вересня 2011 року

РІШЕННЯ
Громадської ради облдержадміністрації

I. Громадська рада при облдержадміністрації, розглянувши питання реформування медичної галузі області, підтримує курс держави на проведення реформи, яка направлена на підвищення якості надання медичної допомоги населенню.

Громадська рада рекомендує обласній державній адміністрації:

1. Провести інвентаризацію медичної мережі області.

2. Всім закладам первинної та вторинної медичної допомоги (СЛА, ЦРЛ, РЛ) протягом 2011—2014 років провести підготовчу роботу відповідно Закону України «Про внесення змін до Основ законодавства про охорону здоров’я України»та інших нормативно-правових документів.

3. При проведенні реформування галузі максимально зберегти кваліфіковані кадри, робочі місця медичних працівників.

4. Забезпечити широке громадське обговорення проекту реформування охорони здоров’я для чого:

розробити відповідні інформаційні матеріали щодо реформування медичного обслуговування та розповсюдити їх серед медичних працівників та населення;

провести кущові наради з працівниками медичної галузі, головами місцевих рад, представниками громадських рад при райдержадміністраціях, виконкомах міських рад на базі лікарень, де планується організація госпітальних округів;

розповсюджувати інформаційні матеріали, проводити «круглі столи» щодо напрацювань та проблемних питань у роботі сімейних лікарів;

забезпечити широке висвітлення у всіх засобах масової інформації сутності та заходів по реалізації медичної реформи.

5. Забезпечити виключно безкоштовне обстеження хворих на медичному обладнанні, яке закуплено за бюджетні або спонсорські кошти.

II. Громадська рада при облдержадміністрації на підставі Положення та Регламенту Громадської ради утворює експертні групи у складі:

Експертну групу з вивчення питання підвищення тарифів на проїзд у Чернігівському міському громадському транспорті:

Андрійченка І.В., члена Громадської ради;

Висоцького Г.В., члена Громадської ради;

Вороніна В.В., начальника управління транспорту та зв’язку Чернігівської міської ради (за згодою);

Жимолостнової С.К., члена Громадської ради;

Козира В.О., генерального директора ВАТ «Чернігівавтосервіс» (за згодою);

Коржова О.А., начальника комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» (за згодою);

Полторацької С.І., заступника начальника Головного управління економіки облдержадміністрації (за згодою);

Рейко М. М., депутата Чернігівської міської ради (за згодою);

Самоненка С.В., заступника голови Громадської ради, голови комітету з регуляторної політики та підприємництва.

Експертну групу з питань моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації»:

Андрійченка І.В., члена Громадської ради;

Висоцького Г.В., члена Громадської ради;

Жимолостнової С.К., члена Громадської ради;

Мойсієнка В.М., начальника юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації (за згодою);

Паперного Ю.В., члена Громадської ради;

Пущенка П.М., члена Громадської ради.

Експертну групу з питань виконання у 2011 році обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2011—2015 роки „Веселкове літо”:

Демченко Т.С., члена Громадської ради;

Максимець М.С., члена Громадської ради;

Проскуріної Н.П., заступника голови Громадської ради, голови комітету з питань сім`ї, захисту прав дітей, реалізації гендерної політики;

Сердюк О.С., начальника управління у справах сім`ї та молоді облдержадміністрації (за згодою);

Федорової С.В., заступника голови Громадської ради, голови комітету з питань культури, туризму та духовності;

Ясочко Р.К., члена Громадської ради;

III. Громадська рада при облдержадміністрації підтримує звернення Чернігівського обласного художнього музею щодо присвоєння закладу ім’я Григорія Ґалаґана.



14.09.2011

Питання реформування медичної галузі області обговорила Громадська рада при облдержадміністрації

14 вересня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко взяв участь у засіданні Громадської ради.

Головним питанням, яке розглядалося Громадською радою, було реформування медичної галузі області. На початку зборів слово було надано Віктору Тканку.

Виступаючи, він наголосив, що Громадська рада при облдержадміністрації стала важливим інструментом комунікації обласної влади та інститутів громадянського суспільства.

Найбільше заходів було проведено Громадською радою з питань реформування медичної галузі — це і громадські слухання, і круглі столи, і розгляд проекту створення госпітального округу на прикладі Бобровицької центральної районної лікарні, і участь у розгляді проекту рішення щодо прийняття обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012–2015 роки».

«Саме пропозиції Громадської ради, бачення інститутів громадянського суспільства щодо напрямків, форм та змісту реформування охорони здоров’я є надзвичайно цінними для нас», - зазначив Віктор Тканко.

Реформування медичної сфери є досить болючим для суспільства, бо зачіпає інтереси багатьох людей: медиків та споживачів медичних послуг. Основна його мета — поліпшення здоров’я населення та профілактика захворювань, забезпечення рівного й справедливого доступу всіх громадян до медичних послуг належної якості. Реформування медицини — турбота не лише медиків, а й усіх гілок влади, громадськості, профспілок.

«Саме тому Президент України, Уряд велику увагу приділяють інформаційному супроводу реформ. Громадське обговорення проектів реформування, їх стратегії і тактики — важливий компонент успішного їх проведення. Глава держави наголошує на необхідності діалогу влади і суспільства зі всіх питань реалізації реформи, адже довіра людей до процесу модернізації країни є ключовою складовою успіху», - додав заступник голови облдержадміністрації.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова поінформувала присутніх про стратегію, завдання та шляхи реалізації медичної реформи на Чернігівщині. Зокрема, йшлося про структурну перебудову системи охорони здоров’я, яка передбачає розмежування первинного, вторинного та третинного рівня допомоги.

Реорганізація мережі закладів охорони здоров’я, що надають первинну допомогу передбачає поетапну структурну перебудову регіональної системи охорони здоров’я шляхом оптимізації мережі закладів охорони здоров’я. Оптимізація мережі закладів охорони здоров’я (їх підрозділів), що надають первинну медичну допомогу включає:

- виділення із структури центральних районних лікарень, центральних міських та міських лікарень міст, дитячих лікарень, самостійних міських поліклінік та дитячих поліклінік, підрозділів, що надають первинну медико-санітарну допомогу, та створення на їх базі мережі амбулаторій загальної практики-сімейної медицини;

- реорганізацію сільських лікарських амбулаторій, дільничних лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів (далі - ФАПів), фельдшерських пунктів (далі - ФП), що обслуговують понад 1200 осіб, у амбулаторії загальної практики сімейної медицини;

- створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять амбулаторії загальної практики сімейної медицини та ФАПи, що забезпечують надання первинної лікарської, долікарської та невідкладної допомоги населенню окремого сільського району.

Оптимізація мережі закладів охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу, включає:

- створення госпітальних округів, які об’єднують заклади декількох районів або міст і районів;

- проведення перепрофілювання закладів вторинної медичної допомоги, які входять до складу госпітального округу з урахуванням їх матеріально-технічного та кадрового потенціалу. У свою чергу, перепрофілювання закладів вторинної медичної допомоги передбачає створення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування – для надання цілодобової медичної допомоги хворим, лікарень для проведення планового стаціонарного лікування з поліклінічними відділеннями у кожному районі, місті, лікарень з поліклінічними відділеннями для відновлювального лікування, хоспісів – для надання паліативної допомоги та психологічної підтримки хворих, лікарень для надання медико-соціальної допомоги/сестринського догляду, консультативно-діагностичних центрів.

Реорганізація системи надання швидкої допомоги передбачає створення в області Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, до складу якого входять станції швидкої допомоги.

На засідання були запрошені головні лікарі Чернігівської міської лікарні №1 Андрій Жиденко, Менської центральної лікарні Петро Хомрач та сімейний лікар Олена Шолох. Вони розповіли присутнім про надання медичної допомоги на кожному з трьох рівнях.

Члени Громадської ради активно обговорювали оптимізацію медичної галузі області. Ставилися запитання щодо зміни статусу центральних районних лікарень, скорочення чисельності медпрацівників, збільшення заробітної плати, страхової медицини тощо.

Також Громадська рада створила експертні групи: з питань моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації»; з вивчення питання підвищення тарифів на проїзд у Чернігівському міському громадському транспорті; з питань виконання у 2011 році обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2011-2015 роки „Веселкове літо”, та заслухала звернення обласного художнього музею щодо присвоєння закладу ім’я Григорія Ґалаґана.



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації


Шановні члени Громадської ради при облдержадміністрації!

Чергове засідання Громадської ради відбудеться 14 вересня 2011 року, о 16:00, у залі № 1 облдержадміністрації.

Прохання ознайомитись з нормативно-правовою базою медичної реформи та напрацюваннями по Чернігівській області. Матеріали розміщено на веб-сайті Управління охорони здоров’я облдержадміністрації у рубриці «Реформування галузі»: http://www.uoz.cn.ua/reform.htm

Порядок денний
засідання Громадської ради при облдержадміністрації

1. Реформування медичної галузі області.

2. Інформація про роботу Громадської ради.

3. Створення експертних груп: з питань моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», з вивчення питання підвищення з тарифів на проїзд у чернігівському міському громадському транспорті.

4. Звернення Обласного художнього музею щодо присвоєння закладу ім’я Григорія Ґалаґана.


Президія Громадської ради при облдержадміністрації


06.09.2011

Презентовано проект обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012–2015 роки»

6 вересня під час спільного засідання Регіонального комітету з економічних реформ та президії Громадської ради при облдержадміністрації, яке провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, було презентовано проект обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012–2015 роки». До цього протягом місяця з ним можна було ознайомитися на інтернет-сайтах облдержадміністрації та управління охорони здоров’я.

Як зазначив голова облдержадміністрації, прийняття цієї Програми має забезпечити консолідацію спільних зусиль, матеріальних та фінансових ресурсів на розв’язання цієї проблеми.

«Президент України Віктор Янукович зазначив, що кожен напрямок реформування має пройти всі ланки: комітет реформ – соціальний діалог та громадське обговорення, і вже як наслідок – втілюватись у конкретні рішення. Саме таким шляхом ми йдемо», - наголосив керівник області.

Він зауважив, що серцево-судинна патологія поширена серед трьох чвертей населення України, а у двох третин є причиною смерті, а також є причиною майже третини випадків інвалідності. Саме ці захворювання істотно впливають на тривалість життя мешканців області.

Щороку в області від серцево-судинних захворювань помирає понад 16 тисяч осіб. Показник смертності від цієї групи хвороб серед міського населення у 2 рази нижчий за аналогічний показник серед сільських жителів, що свідчить про рівень доступності медичної допомоги.

Смертність від хвороб системи кровообігу в області щорічно зростає і посідає одне з перших місць в структурі загальної смертності як серед всього населення, так і серед населення працездатного віку, що значно впливає на збереження трудоресурсного потенціалу регіону. Якщо у загальній структурі смертності в Україні питома вага серцево-судинних захворювань становить дещо більше 60 %, то у Чернігівській області майже 75 %.

Щороку в області реєструється до 1200 гострих інфарктів міокарду, помирає біля 200 осіб або кожний шостий хворий, з них кожний третій – працездатного віку.

Упродовж останніх років місцевими органами влади, керівниками галузі охорони здоров’я, медичними фахівцями вживаються заходи щодо поліпшення ситуації в цій сфері.

В області, окрім Носівського та Козелецького районів, впроваджено дистанційно-діагностичний комплекс передачі електрокардіограм по телефону «Телекард», що дає можливість забезпечити ранню діагностику інфаркту міокарда та підтверджувати діагноз кваліфікованими спеціалістами обласного кардіологічного диспансеру.

У травні поточного року область в рамках програми розвитку кардіохірургічної служби отримала сучасний діагностично-лікувальний ангіографічний комплекс, використання якого дасть можливість щороку надавати сучасну високоефективну медичну допомогу майже 1000 хворим. При цьому поряд із суттєвим покращенням якості лікування значно зменшується тривалість післяопераційного і реабілітаційного періодів та виходу на інвалідність. Це – світовий стандарт в лікуванні інфаркту міокарда.

Володимир Хоменко підкреслив: вкрай важливо, щоб кардіологічна допомога надавалося вчасно. Є таке поняття – «золота година». Якщо ліки хворий отримує протягом цього часу, то й ефективність лікування зростає.

Міжнародний досвід зі зниження захворюваності і смертності від хвороб системи кровообігу свідчить про реальну можливість зменшення показників на популяційному рівні, за умови вирішення комплексної Національної програми з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії, а також затвердження і впровадження програми з попередження серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань. Розрахунки показують, що зменшення на 50 % смертності від хвороб системи кровообігу привело б до збільшення середньої тривалості життя населення на 10 років.

Зважаючи на актуальність цієї проблеми на регіональному рівні, обласною державною адміністрацією було поставлене завдання перед управлінням охорони здоров`я розробити програму по запобіганню та лікуванню серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, яка потім буде подана на розгляд сесії обласної ради.

Презентуючи проект Програми, начальник управління охорони здоров’я Галина Василькова визначила її метою підвищення ефективності заходів, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань; виявлення захворювань серцево-судинної системи на ранніх стадіях; зниження рівня захворюваності на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби, інвалідності та смертності від їх ускладнень; збільшення тривалості і підвищення якості життя хворих.

Фінансування Програми здійснюватиметься у межах асигнувань, передбачених на охорону здоров’я в державному, обласному, районних та міст обласного значення бюджетах, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Обсяг фінансування буде визначатися щороку, виходячи з конкретних завдань та реальних можливостей.

Голова Громадської ради при обласній державній адміністрації Світлана Пасталиця зауважила, що вбачає роль учасників ради у проведенні більш широкої роз’яснювальної роботи серед населення з питань кардіології та кардіоангіохірургії та стосовно нанесення непоправної шкоди здоров’ю від самолікування зазначених хвороб.

Вислухавши усі зауваженні і доповнення до Програми, голова облдержадміністрації запевнив присутніх у тому, що усі вони будуть максимально враховані при доопрацюванні проекту.

Як зазначив голова обласної ради Анатолій Мельник, попереду у зазначеного документу розгляд на комісіях, Президії та сесії обласної ради, а отже є всі можливості консолідовано попрацювати для того, щоб створити дієву систему забезпечення невідкладною кардіологічною допомогою населення області.





11.08.2011

Можливість створення госпітального округу на базі
Бобровицької центральної районної лікарні
розглянули на засіданні «круглого столу»

11 серпня в Чернігівській облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу», на якому обговорили можливості створення госпітального округу на базі Бобровицької центральної районної лікарні.

Ініціатором проведення заходу стала Громадська рада при облдержадміністрації, яка протягом останніх місяців працює над виробленням пропозицій від громадськості до проекту реформування галузі охорони здоров’я області.

Засідання провела голова Громадської ради при обласній державній адміністрації Світлана Пасталиця.

У обговоренні питань перспектив реформування медичної галузі у Бобровицькому районі взяли участь начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова, заступник голови Бобровицької райдержадміністрації Володимир Ляховенко, в.о. головного лікаря Бобровицької ЦРЛ Андрій Лінник, члени Громадської ради при облдержадміністрації.

Звертаючись до присутніх, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова, зокрема, зазначила, що реформування галузі охорони здоров’я, створення умов для підвищення якості медичних послуг, їх доступності для всіх верст населення є складовою Програми економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, проголошеної Президентом України Віктором Януковичем. У ній чітко окреслені мета, завдання та необхідні кроки на шляху якісного реформування медичного обслуговування.

«На сьогодні сучасна система охорони здоров’я не здатна задовольнити потреби населення у медичній допомозі, забезпечити доступність, якість і своєчасність її надання. У суспільстві склалася така ситуація, коли питання реформування галузі медицини задля збереження здоров’я громадян стало одним з найбільш актуальних. Тому основними пріоритетами політики реформ є неухильне підвищення рівня добробуту людей, суттєве поліпшення функціонування системи охорони здоров’я у спосіб її реформування з метою підвищення якості медичних послуг, забезпечення рівного і справедливого доступу всіх членів суспільства, в першу чергу сільського населення, до медичних послуг і головне – належна якість медичної допомоги», - зазначила вона.

Основним напрямком реформування галузі на районному рівні визначене чітке розмежування функцій та повноважень закладів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та центральних районних лікарень (ЦРЛ) з метою ефективного використання матеріально-технічної бази, кадрових та фінансових ресурсів. Значна увага приділяється роботі лікаря загальної практики сімейної медицини як координатора діагностичного-лікувального процесу при первинному зверненні пацієнта. Реформа вторинного рівня – створення госпітальних округів на базі потужних лікувально-профілактичних закладів (ЛПЗ), які повинні відповідати певним вимогам для забезпечення населення якісною медичною допомогою.

Про можливість створення на базі КЛПЗ «Бобровицька ЦРЛ» лікарні інтенсивного лікування присутніх поінформував в.о. головного лікаря Бобровицької ЦРЛ Андрій Лінник .

За його словами, Бобровицька ЦРЛ має достатню матеріально-технічну базу та кадрове забезпечення, в районі проводиться значна робота щодо покращення якості медичного обслуговування населення, реалізується план реформування мережі, визначені пріоритетні напрямки подальшої роботи. Основне завдання – це створення госпітального округу.

«Необхідно зазначити, що Бобровицька ЦРЛ фактично впродовж 2 років вже працює як міжрайонний центр, оскільки тут лікуються хворі з інших районів області», - додав Андрій Лінник.

У Бобровицькому районі на виконання організаційно-розпорядчих документів управління охорони здоров’я, облдержадміністрації, Міністерства охорони здоров’я України та інших органів виконавчої влади щодо реформування галузі охорони здоров’я також проводиться відповідна робота. Проведений детальний аудит стану надання медичної допомоги в районі; розроблений та затверджений план-графік реформування системи надання медичної допомоги населенню району, створена робоча група з питань реформування галузі охорони здоров’я.

На даний час всі лікувально-профілактичні заклади первинної ланки переведені на баланс ЦРЛ. Ліжковий фонд центральної районної лікарні приведений у відповідність до середньодержавних показників і відповідає рекомендованим МОЗ України нормативам, показник забезпеченості населення стаціонарними ліжками становить 72,6 на 10 тисяч населення. З метою покращення якості медичної допомоги здійснено заходи щодо підвищення статусу КЛПЗ «Бобровицька ЦРЛ»: пройдено державну акредитацію та отримано вищу категорію, проведена атестація клінічної лабораторії. У 2010 році закладу надано статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Медичними працівниками району проводиться широкомасштабна роз’яснювальна кампанія з питань реформування галузі охорони здоров’я району із залученням засобів масової інформації.

На Бобровиччині відбувається оптимізація мережі закладів охорони здоров’я. Так, у 2011р. Новобиківська дільнична лікарня реорганізована у сільську лікарську амбулаторію, на базі її стаціонарного відділення розміщене інфекційне відділення ЦРЛ, що дало змогу покращити умови лікування хворих з інфекційною патологією, зберегти медичну установу та робочі місця. Передбачається реорганізація ФАПу в с. Марківці з кількістю обслуговуваного населення понад 1,5 тис. осіб у сільську лікарську амбулаторію (СЛА); реорганізація Новобасанської дільничної лікарні (ДЛ), до складу якої входять поліклінічне відділення та стаціонар на 20 ліжок, у СЛА з пунктом швидкої медичної допомоги (ШМД) та відкриття хоспісу на базі стаціонарного відділення; відкриття пунктів швидкої медичної допомоги денного чергування на базі СЛА у селах Кобижча та Вороньки.

Економічний ефект від реформування мережі лікувальних закладів, що відбулося в 11 установах первинної ланки та ЦРЛ, становить майже 900 тис грн.

Підсумовуючи результати засідання, Світлана Пасталиця наголосила на важливості подібних зустрічей за «круглим столом» представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, медичних працівників та громадськості для обговорення нагальних питань реформування медичної галузі.



Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації

10.08.2011

Громадська рада при облдержадміністрації обговорює реформу ЖКГ

10 серпня за ініціативою комітету з питань ЖКГ Громадської ради при облдержадміністрації відбувся круглий стіл під назвою «Створення і функціонування ОСББ — проблеми та шляхи їх вирішення».

Учасники круглого столу погоджувались, що існуюча форма обслуговування багатоквартирних будинків не відповідає тим ринковим взаєминам, що складалися в Україні. Тому наразі законодавством передбачена можливість для громадян створювати об`єднання співвласників багатоквартирних будинків — ОСББ. Однак на цьому шляху багато проблем, однією з яких є мала кількість ініціативних людей, які б змогли очолити ОСББ та організувати його роботу. І це при тому, що влада у багатьох питаннях іде на зустріч потенційним засновникам об`єднань співвласників.

З питань реформування житлово-комунального господарства міста та області на засіданні круглого столу виступили заступник начальника головного управління ЖКХ облдержадміністрації В`ячеслав Сальніков, заступник Чернігівського міського голови Микола Сенькович, про практичну діяльність ОСББ розповіла голова правління ОСББ «ЖК-82» Ніна Пущенко.

Одним із шляхів сприяння створення і діяльності ОСББ в області є створення відповідного ресурсного центру. З цією ініціативою виступив комітет ЖКГ Громадської ради при облдержадміністрації. Такий ресурсний центр став би посередником між органами влади та ініціативними групами співвласників будинків, організовував навчання ініціативних груп зі створення ОСББ, захищав інтереси його членів.

За результати круглого столу було прийнято резолюцію, у якій обґрунтовано необхідність створення ресурсного центру сприяння ОСББ у м. Чернігові.


За інформацією
Управління з питань внутрішньої політики та
зв`язків з громадськістю облдержадміністрації




4.08.2011

Громадськість готує пропозиції щодо реформування у сфері охорони здоров’я

3 серпня за ініціативою Громадської ради при облдержадміністрації пройшли громадські слухання з питань реформування медичної галузі. У рамках цього заходу з інформацією щодо основних напрямів реформування системи охорони здоров’я виступили заступник голови Громадської ради, голова комітету з питань охорони здоров’я, головний лікар обласної лікарні Микола Романюк, спеціалісти управління охорони здоров’я облдержадміністрації: з акушерства і гінекології— Володимир Пулін, з терапії — Галина Лисенко. Провела слухання голова Громадської ради Світлана Пасталиця.

Присутні мали можливість не тільки заслухали доповіді виступаючих стосовно проблем застарілої соціалістичної системи охорони здоров’я, мети, завдань та етапів реформування медицини, але і висловити своє ставлення до пріоритетних напрямів розвитку галузі. Такий захід організований у рамках підготовки до розгляду питання реформування галузі охорони здоров’я на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації у вересні ц. р. Таким чином, громадськість матиме змогу підготувати конструктивні та виважені пропозиції щодо реформування галузі від імені мешканців Чернігівського регіону.

Було помітно, що присутні активно цікавляться нашим сьогоденням та майбутніми змінами у сфері медицини, адже лунали питання, виловлювалися особисті погляди, відстоювалися власні позиції, часом перетворюючись на полеміку.

Підсумовуючи засідання, голова Громадської ради Світлана Пасталиця зазначила: «Позиція обласної влади та особисто голови облдержадміністрації Володимира Хоменка полягає в тому, що перш ніж рухатися у напрямку реформування системи охорони здоров’я, громадськість обов’язково має бути залучена до обговорення цієї болючої, проте необхідної реформи».

Управління у справах внутрішньої політики <> та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

28.07.2011

3 серпня 2011 року о 15:00 у залі управління охорони здоров’я облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Щорса, 1-б) відбудуться громадські слухання щодо перспектив реформування системи охорони здоров’я в Чернігівській області.

Проводить Громадська рада при облдержадміністрації спільно з управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

На громадські слухання запрошуються всі члени Громадської ради.

Президія Громадської ради при облдержадміністрації


28.07.2011

Громадськість цікавиться планами
щодо модернізації історичного центру Чернігова

З метою всебічного інформування, підвищення рівня соціальної свідомості та відповідальності, залучення громадськості до вирішення посталих питань сьогодення 27 липня в обласній державній адміністрації був проведений круглий стіл під назвою «Залучення громадськості до обговорення концепції реконструкції Чернігівського Дитинця (Валу) та скверу ім. Б. Хмельницького. Перспективи включення Чернігівського Дитинця (Валу) до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

Розпочинаючи засідання круглого столу, голова Громадської ради при облдержадміністрації Світала Пасталиця зазначила, що даний захід проводився за ініціативи голови облдержадміністрації Володимира Хоменка.

У рамках заходу виступали Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» Андрій Курданов, в.о. заступника начальника головного управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Алла Кулик, заступник голови Громадської ради Світлана Федорова, заступник Чернігівського міського голови Олександр Сердюк.

«Відповідно до Указу Президента України від 27 січня 2010 №73/2010, КМУ разом із Чернігівською облдержадміністрацією доручено забезпечити подання пропозиції про занесення пам’ятки культурної спадщини – історичного центру міста Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — зазначив Андрій Курданов. – Для реалізації цього Указу Президента створена робоча група, яка займається процедурою номінування Чернігівського Дитинця (Валу). Цей процес досить нелегкий і включає в себе підготовку відповідної документації, залучення українських та закордонних фахівців та значного фінансового забезпечення. Наша головна ціль — зробити все можливе, щоб усі роботи по реконструкції цих історичних забудов були зрозумілі та погоджені з громадськістю».

За словами Алли Кулик, входження до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — це не тільки велика честь, але і значні обмеження. Адже після включення в ЮНЕСКО проводити будь-які заходи реконструкційного характеру вкрай важко. Тому вже на початковому етапі модернізації історичного центру Чернігова необхідно врахувати не тільки експертні оцінки, але і думки, побажання та потреби громадськості.

Олександр Сердюк же вбачає проблеми не тільки в самих процесах реалізації номінаційного досьє та відповідності за використання значних фінансових вкладів, але і в рівні соціальної свідомості, зацікавленості та відповідальності громадян. «Перспективи щодо розбудови або модернізації якихось територій громадськість зазвичай не цікавить. А ось коли розпочинається процес реалізації затверджених проектів, починаються нарікання зі сторони мешканців міста, —зазначає заступник Чернігівського міського голови. — Люди кажуть, що їх не проінформували, хоча інформаційна кампанія періодично проводилася».

У рамках заходу виступаючі та запрошені також вислухали пропозиції щодо вдосконалення концепції реконструкції Чернігівського Дитинця від членів Громадської ради та представників різних громадських організацій. Слушні думки та побажання будуть обов’язково враховані та розглянуті.



Управління у справах внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

27 липня 2011 року о 16:00 у залі № 2 ОДА відбуться засідання круглого столу «Залучення громадськості до обговорення концепцій реконструкції Чернігівського Дитинця (Валу) та парку ім. Б. Хмельницького. Перспективи включення Чернігівського Дитинця (Валу) до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО»

Проводить Громадська рада при облдержадміністрації.



12.07.2011

Громадська рада обговорюватиме питання реформування медичної галузі області

12 липня відбулося розширене засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Вела засідання голова Громадської ради С. Пасталиця.

На засіданні затверджено тему наступного засідання Громадської ради — «Концепція реформування галузі охорони здоров’я в Чернігівській області», обговорено план роботи Громадської ради, її комітетів на ІІІ квартал ц. р., звернення Обласного художнього музею щодо присвоєння закладу ім’я Григорія Ґалаґана, звернення ГОО ВМГО «Демократичний Альянс» щодо створення при Громадській раді експертної групи з питань моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» та ін.

Зазначені питання вирішено винести на засідання Громадської ради при облдержадміністрації, проведення якого заплановано на 6 вересня ц. р.

В.о. начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації А. Подорван поінформував присутніх про виконання доручення голови облдержадміністрації за підсумками розширеного засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації з нагальних питань розвитку підприємницької діяльності, яке відбулося за участю голови облдержадміністрації В. М. Хоменка 30 травня 2011 року, а також про заходи облдержадміністрації до 20-ї річниці незалежності України та Дня Державного Прапора України.







Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


5.07.2011

Громадські ради зі всієї України об’єднуються.

30.06.2011 — 01.07.2011 ц. р. у м. Києві відбулась всеукраїнська конференція «Громадські Ради в Україні: як забезпечити ефективність».

Основною метою заходу було обговорення результатів формування громадських рад при органах виконавчої влади та вироблення ефективних інструментів їх роботи відповідно до вимог Постанови КМУ «Про забезпечення участі громадськості у формуванні те реалізації державної політики» № 996.

Також конференція виступила об’єднуючим елементом громадськості та влади, оскільки в ній приймали участь представники облдержадміністрацій та громадських рад всіх регіонів України.

Учасники конференції низку важливих аспектів організації роботи громадських рад. Особливе зацікавлення викликали питання:

1. Активізація роботи членів громадських рад та питання ротації членів рад;

2. Залучення ресурсів для забезпечення роботи;

3. Наявність та шляхи вирішення правових колізій в роботі;

4. Налагодження співпраці громадських рад з органами влади;

5. Інструменти ефективної роботи громадських рад.

Результатом конференції стало підписання Меморандуму про створення Координаційної ради голів громадських рад регіонів України, метою якого є координація діяльності регіональних громадських рад щодо актуальних питань соціально-економічної та гуманітарної політики України.

У резолюції конференції її учасники звернулися до Прем’єр-міністра України з проханням допомогти у вирішенні проблемних питань створення та налагодження діяльності громадських рад.

Висоцький Геннадій
ЧОО ВМГО «Демократичний Альянс»


Інформація про виконання доручення голови облдержадміністрації

За підсумками розширеного засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації з нагальних питань розвитку підприємницької діяльності за участю голови облдержадміністрації В. М. Хоменка, яке відбулося 30 травня 2011 року, головою облдержадміністрації були дані відповідні доручення.

На його виконання 9 червня 2011 року в облдержадміністрації відбулося засідання «за круглим столом» з питань ефективних механізмів регулювання цін на продукти харчування. Учасники круглого столу обговорили питання пошуку компромісних рішень врахування інтересів бізнесу та держави в питанні регулювання цін.

Узагальнені пропозиції громадськості щодо вдосконалення нормативно-правових актів з питань поліпшення підприємницького середовища надіслані облдержадміністрацією до Кабінету Міністрів України. Серед них, зокрема, пропозиції запровадити у проекті Закону України «Про внутрішню торгівлю» відповідний механізм, який би передбачав отримання торгівельними мережами продукції з відстрочкою не більше 14 днів, пропозиції щодо впровадження оптимального механізму державного регулювання цін на продукти харчування, який би захищав інтереси малозабезпечених верств населення та разом з тим не був перешкодою для підприємницької діяльності.

Також в дорученні йшлося про подальше сприяння райдержадміністраціями, міськвиконкомами розвиткові туристичної діяльності, створення сприятливих умов для надання якісних послуг суб’єктами малого підприємництва в галузі туризму, пропагування в’їзного туризму в область. З даного питання отримано інформацію від управління стратегічного розвитку та туризму Чернігівської міської ради. Так, відповідно до Програми розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2011—2012 роки забезпечується діяльність Туристично-інформаційного центру на базі управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради. Вже реалізується ряд туристичних маршрутів, триває робота над розробкою нових. Постійно оновлюється п’ятимовного туристичний сайт м. Чернігова. З початку року на сайті було розміщено понад 150 статей різними мовами. Почала працювати польськомовна версія сайту. Відкриті сторінки у соціальних мережах («В Контакте», «Face Book»). Проводяться рекламні тури для представників ЗМІ. Друкується нова поліграфічна продукція. Вперше розроблений календар подій м. Чернігова. Проводяться масові заходи відповідно до затвердженої Програми. Виконання доручення перебуває на контролі облдержадміністрації.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


ОСББ на Чернігівщині: сучасний стан та подальші перспективи

«Сучасний стан і перспективи житлово-комунальної реформи на Чернігівщині» — під такою назвою 14 червня відбулося чергове засідання прес-клубу «Ділове слово», в якому взяли участь заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В`ячеслав Сальніков, голова комітету з питань житлово-комунального господарства громадської ради при облдержадміністрації Максим Коношевич та член згаданого комітету Ігор Андрійченко. Увага учасників засідання була сфокусована на такому аспекті реформи ЖКГ, як процес утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та їх подальші перспективи.

В`ячеслав Сальніков нагадав присутнім, що до кінця 2014 року заплановано передати в управління ОСББ понад 70 % будинків від п’яти поверхів та вище. Таким чином, у Чернігівській області передбачається функціонування 848 таких об’єднань, тоді як зараз діє 179, 16 з яких створено вже у 2011 році. У зв`язку з цим проводиться пропагандистська робота, налагоджується взаємодія з представниками органів місцевого самоврядування. У місцеві бюджети закладаються кошти на капітальний ремонт будинків, де будуть утворені ОСББ. Фінансування капремонту будинків, що знаходяться в управлінні об`єднань співвласників, передбачено і постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року № 160.

Як повідомив В`ячеслав Сальніков, мешканці одного з чернігівських будинків уже скористалися можливостями, передбаченими вказаною постановою. Їхній проект модернізації будівлі пройшов конкурсний відбір на державному рівні і отримав підтримку у фінансуванні. Разом з тим, фактором, який, на думку В. Сальнікова, на даному етапі може пригальмувати ініціювання таких проектів з боку громадян, є передбачена у нормативній базі вимога до співвласників сплатити 20 % від вартості проекту за рахунок власних коштів. Не слід також забувати і про те, що будь-який проект з модернізації житлових будинків мусить включати в себе і енергозберігаючу складову.

В`ячеслав Сальніков поінформував присутніх і про інші заходи, спрямовані на реалізацію житлово-комунальної реформи в області. Зокрема, це проект створення ресурсного центру для членів ОСББ, де вони б отримували практичні поради та юридичний супровід, а також домовленість із центром зайнятості щодо навчання громадян, які могли б обійняти посаду керівника об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Максим Коношевич, голова комітету з питань житлово-комунального господарства громадської ради при облдержадміністрації, розповів про діяльність і напрацювання комітету ЖКГ в рамках роботи громадської ради. Він розповів про співпрацю комітету з головним управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації, зокрема, у питанні створення ресурсного центру для членів ОСББ, повідомив про активізацію роз`яснювальної роботи, надання правової допомоги, спрямованих на стимулювання процесу створення ОСББ.

На жаль, зараз Чернігівська область знаходиться на передостанньому місці в Україні за кількістю ОСББ. Як пояснив Максим Коношевич, серед основних причин цього — необізнаність громадян у даному питанні, нерозуміння переваг створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, випадки відсутності технічної документації на старі будинки, не повне виконання положень статті 24 закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», яка передбачає участь попереднього власника у фінансуванні капітального ремонту будинку при передачі його з балансу, а також відсутність конкуренції у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Він повідомив, що для полегшення процесу створення ОСББ комітет з питань ЖКГ громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з пропозицією щодо зменшення фінансової участі співвласників будинку у процесі його модернізації з 20 % до 10 %.

Член комітету ЖКГ громадської ради Ігор Андрійченко ознайомив присутніх з можливостями першого і єдиного порталу для ОСББ України «ПроОСББ» . Даний портал виконує також і функції соціальної мережі для об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, ініціативних груп зі створення ОСББ та просто громадян, які цікавляться цією темою. Портал дозволяє отримати безкоштовну консультацію зі створення, ведення діяльності та вирішення проблемних питань. Всі охочі можуть переглянути навчальні відеолекції та ознайомитись з бібліотекою інформаційних матеріалів, що будуть корисними як початківцям, так і досвідченим співвласникам.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації


Для покращення підприємницького клімату в регіоні


Підтримка підприємництва та пошук шляхів вирішення проблем, що йому заважають, є саме тією сферою соціально-економічного розвитку, в якій співпраця влади та громадськості може принести наочні результати. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко 30 травня під час розширеного засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації з нагальних питань розвитку підприємницької діяльності.

Він підкреслив: Президент України та Уряд здійснюють послідовні реформи, вживають конкретних заходів щодо реального усунення адміністративних, фіскальних, регуляторних та інших перешкод, які стоять на заваді діяльності підприємців.

Так, Указом Президента України наприкінці квітня цього року затверджено Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Національний план передбачає дерегуляцію усіх сфер життя. Зокрема, передбачається, що у цьому році будуть завершені всі необхідні процедури для реалізації податкової та бюджетної реформ.

Планується подальше скорочення переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, передача територіальним представництвам центральних органів виконавчої влади та місцевим державним адміністраціям повноважень на видачу цих документів.

Також будуть скорочені строки оформлення ліцензій, уніфіковані принципи та процедури їх отримання; удосконалена система надання адміністративних послуг.

Передбачається продовження спрощення процедури відкриття бізнесу; припинення господарської діяльності юридичної особи та фізичної особи-підприємця; розширення мережі об`єктів інфраструктури підтримки підприємництва тощо. Загалом для спрощення дозвільних процедур планується розробити та ухвалити близько 30 нормативно-правових актів. Травень цього року Урядом зроблено місяцем відвертого діалогу з бізнесом, метою якого є вироблення ефективних механізмів взаємодії у проведенні реформ.

На переконання керівника області, водночас із суспільним діалогом необхідно налагодити постійний «зворотній зв’язок» щодо практики дерегуляції. За його словами, відверта розмова у регіоні вже розпочалась на розширеному засіданні обласної координаційної ради з питань розвитку малого підприємництва 11 травня цього року, за підсумками якого напрацьовані пропозиції щодо вдосконалення відносин влади і бізнесу, вирішення питань, які заважають розвитку підприємницької діяльності.

«Кожен підприємець, кожен громадянин має побачити і на собі відчути, як розширюється поле економічної свободи і водночас внести свої пропозиції», - зауважив Володимир Хоменко.

Обговоривши під час розширеного засідання президії Громадської ради нагальні питання діяльності малого і середнього бізнесу, що перешкоджають його розвитку, очільник області підкреслив: облдержадміністрація готова підтримати напрацювання та ініціативи підприємницького середовища, спрямовані на покращення бізнес-клімату.

«Впевнений, що такі зустрічі сприяють виробленню ефективних механізмів взаємодії у проведенні реформ, дозволяють забезпечити реалізацію співпраці влади і бізнесу на постійній основі та продовжити процес створення оптимальних умов для покращення підприємницького клімату в регіоні.

Сподіваємось, що спільно напрацьовані конкретні пропозиції щодо удосконалення діючої нормативно-правової бази у сфері підприємництва дадуть позитивний поштовх для зміцнення економіки і області, і країни» - наголосив Володимир Хоменко.






Відбулося чергове засідання Громадської ради при ОДА

11 травня 2011 року в облдержадміністрації відбулося засідання громадської ради. Вела засідання голова громадської ради Світлана Пасталиця.

Було затверджено Положення та Регламент громадської ради при облдержадміністрації, план роботи громадської ради на 2011 рік.

У другому півріччі цього року має відбутися два засідання громадської ради, на яких планується розглянути концепцію реформування охорони здоров’я в області та питання державної політики у сфері земельних відносин. Заплановано проведення громадських експертиз, низки круглих столів, громадських обговорень.







Шановні члени Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації!

Запрошуємо вас взяти участь у заходах з нагоди 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років, що відбудуться 9 травня у м. Чернігові: покладанні квітів у сквері ім. М. Попудренка, урочистій ході до Меморіалу слави, мітингу-реквіємі та покладанні квітів до могили Невідомого солдата.

Збір учасників заходів о 9:30 біля кінотеатру ім. Щорса (вул. Магістратська, 3).

Правління Громадської ради


Анонс

11 травня 2011 року о 16:00 в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів) відбудеться засідання громадської ради при облдержадміністрації.

Порядок денний засідання:

1. Затвердження Положення громадської ради при облдержадміністрації.

2. Затвердження Регламенту роботи громадської ради при облдержадміністрації.

3. Затвердження плану роботи громадської ради при облдержадміністрації на 2011 рік.

4. Різне.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


28.04.2011

Відбулося чергове засідання громадської ради при ОДА

28 квітня під головуванням Світлани Пасталиці відбулося чергове засідання громадської ради при облдержадміністрації.

На засіданні були розглянуті питання стану житлово-комунального господарства області та створення відповідального власника житла.

Заступник начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Cальніков поінформував присутніх про заходи, передбачені обласною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки, зокрема про створення та роботу в області об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

В свою чергу заступник голови, голова комітету з питань житлово-комунального господарства громадської ради Максим Коношевич наголосив на необхідності створення в області Ресурсного центру, який би надавав методичну, юридичну допомогу ОСББ.

Про підсумки засідання круглого столу «Співпраця влади та громадськості у питаннях контролю за ціноутворенням», який відбувся 19 квітня 2011 року в облдержадміністрації з ініціативи комітету доповів заступник голови, голова комітету з регуляторної політики та підприємництва громадської ради Сергій Самоненко.

Питання затвердження Положення, Регламенту та плану роботи громадської ради при облдержадміністрації на 2011 рік, у зв’язку з відсутністю кворуму, були перенесені на наступне засідання громадської ради, яке відбудеться 11 травня 20011 року о 16:00, в залі №1 облдержадміністрації.







Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


Анонс

28 квітня 2011 року об 11:00 в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів) відбудеться засідання громадської ради при облдержадміністрації.

Порядок денний засідання:

1. Сучасний стан житлово-комунального господарства області та створення відповідального власника житла.

2. Інформація комітету з регуляторної політики та підприємництва громадської ради про підсумки засідання круглого столу «Співпраця влади та громадськості у питаннях контролю за ціноутворенням».

3. Затвердження Положення громадської ради при облдержадміністрації.

4. Затвердження Регламенту роботи громадської ради при облдержадміністрації.

5. Затвердження плану роботи громадської ради при облдержадміністрації на 2011 рік.

6. Різне.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


19.04.2011

19 квітня в облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу «Співпраця влади та громадськості у питаннях контролю за ціноутворенням». Захід було ініційовано комітетом з регуляторної політики та розвитку підприємництва громадської ради при ОДА.

Члени громадської ради разом з представниками головних управлінь економіки та агропромислового розвитку облдержадміністрації, Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів в області, управлінь економіки, транспорту та зв’язку Чернігівської міської ради обговорили питання регулювання цін на продукти харчування, ліки, медичні послуги, пасажирські перевезення у м. Чернігів.

Особливе зацікавлення присутніх викликало обговорення питання підвищення вартості проїзду у міському пасажирському транспорті.

Думки учасників заходу щодо оцінки регуляторної політики розділились, однак всі були одностайні щодо необхідності забезпечення вільної та рівної конкуренції серед суб’єктів підприємництва.

Пропозиції учасників круглого столу будуть узагальнені та розглянуті на черговому засіданні громадської ради.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


Анонс

19 квітня 2011року об 11:00 в залі № 2 облдержадміністрації за ініціативою комітету з регуляторної політики та розвитку підприємництва громадської ради при облдержадміністрації відбудеться засідання круглого столу «Співпраця влади та громадськості у питаннях контролю за ціноутворенням».

На засіданні планується обговорити питання контролю цін на продукти харчування, медичні послуги, транспортне обслуговування населення.



16.04.2011

14 квітня на засіданні організаційного комітету з підготовки і відзначення в області заходів з нагоди 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років обговорено пропозицію громадської ради при облдержадміністрації провести акцію серед учнів загальноосвітніх шкіл міста «Згадай свого прадіда».

Головою громадської ради С. Пасталицею запропоновано долучити до колони традиційної вже урочистої ходи до Меморіалу Слави 9 травня учнів шкіл з портретами своїх прадідів — учасників Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр.



16.03.2011



ГОЛОВА
Чернігівської обласної   державної   адміністрації
вул.Шевченка,7 м. Чернігів, 14000
тел. 3-16,67-50-24, помічник 3-69, 674-163, секретар 67-50-70

 



16 березня 2011 року                                         №      01.02-09/512

 

Д О Р У Ч Е Н Н Я

на виконання постанови Кабінету Міністрів України
від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості
у формуванні та реалізації державної політики» та за результатами зустрічі голови облдержадміністрації з президією громадської ради при облдержадміністрації 3 березня 2011 року

1.

Прокопенку С. М., Стрільцю М. І., Білоус Н. В., Тканку В. М., Шанойлу О. М.
Керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації

1.1. Опрацювати питання щодо включення голови громадської ради, заступників голови — голів профільних комітетів громадської ради при облдержадміністрації до складу відповідних консультативно-дорадчих органів при облдержадміністрації, її структурних підрозділів.
До 20 березня 2011 року

1.2. Забезпечити надання на вимогу голів профільних комітетів громадської ради при облдержадміністрації обласних та галузевих програм, інформаційно-аналітичних матеріалів до них, а також проектів програм.
Постійно

2.

Керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації

Забезпечити участь членів громадської ради при облдержадміністрації в обговоренні проектів:

    • обласних і галузевих програм;
  • нормативно-правових актів, що мають важливе суспільне значення і стосуються конституційних прав, свобод, інтересів і обов’язків громадян;
  • нормативно-правових актів, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для суб’єктів господарювання та інститутів громадянського суспільства, здійснення повноважень місцевого самоврядування, делегованих органам виконавчої влади відповідними радами;
  • регуляторних актів.

Розглядати пропозиції громадської ради при облдержадміністрації щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері, удосконалення роботи органу та надавати аргументовану відповідь.
Залучати членів профільних комітетів громадської ради при облдержадміністрації до участі в конференціях, форумах, громадських слуханнях, засіданнях за круглим столом, зборах, зустрічах з громадськістю.
Делегувати фахівців для участі у засіданнях громадської ради при облдержадміністрації та її комітетів.
Відтепер

3.

Головному управлінню житлово-комунального господарства облдержадміністрації
Комунальному закладу «Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій»
Головам райдержадміністрацій
Виконавчим комітетам міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук

Вивчити за участю комітету громадської ради з питань житлово-комунального господарства можливість організації навчання представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
До 15 квітня 2011 року

4.

Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації

4.1. Вивчити за участю комітету громадської ради з питань аграрної політики та земельних відносин:

  • можливість підтримки сільгоспвиробників круп’яних культур за рахунок коштів обласного бюджету;
  • механізм збереження родючості земель сільськогосподарського призначення.

До 15 квітня 2011 року

4.2. Здійснити заходи стосовно інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо пріоритетних питань державної політики у сфері земельних відносин.
До 15 квітня 2011 року

5.

Управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації
Обласному центру зайнятості
Головам райдержадміністрацій
Виконавчим комітетам міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук

Активізувати роботу Чернігівського молодіжного центру праці.
Провести моніторинг ситуації в області щодо забезпечення молоді першим робочим місцем та надати підсумкову інформацію громадській раді.
До 15 травня 2011 року

6.

Управлінню освіти і науки облдержадміністрації

Активізувати краєзнавчу роботу в навчальних закладах області. Розробити за участю комітету громадської ради з питань освіти та науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту концепцію обласного конкурсу на кращу шкільну музейну кімнату.
Надавати сприяння громадській організації «Центр „Доброчин“» у реалізації проекту «Стипендіальний фонд» для підтримки обдарованих студентів Чернігівщини.
До 1 травня 2011 року

7.

Відділу з питань фізичної культури
та спорту облдержадміністрації

Провести інвентаризацію спортивних об’єктів області та надати підсумкову інформацію комітету з питань освіти та науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту громадської ради. За підсумками інвентаризації надати пропозиції щодо ремонту, будівництва нових і завершення будівництва найбільш перспективних спортивних об’єктів області.
До 1 травня 2011 року

8.

Управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації

Спільно з комітетом з питань охорони здоров’я громадської ради розробити програму забезпечення автотранспортом станцій і відділень швидкої допомоги.
До 1 травня 2011 року

 

9.

Головному управлінню культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації

Активізувати роботу зі створення позитивного туристичного іміджу області.
Розробити спільно з комітетом з питань культури, туризму та духовності громадської ради механізм залучення громадськості області до наповнення інформаційних туристичних порталів області.
До 15 квітня 2011 року

10.

Головним управлінням облдержадміністрації: економіки, фінансовому
Головам райдержадміністрацій
Виконавчим комітетам міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук

Опрацьовувати питання співфінансування проектів міжнародних фондів щодо ремонту та реконструкції об’єктів соціальної сфери, допомоги і покращення умов життя соціально уразливих груп населення тощо.
Постійно.

 

В. М. Хоменко

16.03.2011

16 березня 2011 року голова облдержадміністрації Володимир Хоменко за підсумками зустрічі з головою та заступниками голови — головами профільних комітетів Громадської ради при облдержадміністрації підписав доручення № 01.02-09/512, яким передбачено низку заходів щодо налагодження співпраці структурних підрозділів облдержадміністрації з Громадською радою.

Зокрема, ним передбачено включення представників Громадської ради при облдержадміністрації до складу відповідних консультативно-дорадчих органів при облдержадміністрації, її структурних підрозділів, залучення Громадської ради до обговорення обласних і галузевих програм, нормативно-правових актів, спільне опрацювання ряду конкретних пропозицій Громадської ради в галузях освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, агропромислового господарства, розвитку туризму.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


3.03.2011

Володимир Хоменко: "Наша сила - в єдності "

Саме про це голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко говорив сьогодні під час зустрічі з членами Президії новоствореної Громадської ради при облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко звернувся до присутніх як до своїх колег, яких об’єднує спільна і надзвичайно важлива мета – забезпечити відкритість та прозорість влади, зробити реальні кроки по побудові громадянського суспільства.

Керівник області наголосив, що обласна державна адміністрація зацікавлена у ефективній роботі такого органу представництва інститутів громадянського суспільства, який формується на демократичних засадах, без будь-якого зовнішнього тиску.

«Зважаючи на ті функції, якими ви наділені відповідно до законодавства, на ті широкі права в питаннях отримання інформації від структурних підрозділів облдержадміністрації, ви маєте безліч важелів впливу на формування регіональної політики практично у всіх сферах суспільно-політичного та соціально-економічного життя Чернігівщини», - зазначив голова облдержадміністрації.

Він також зауважив, що Президент України Віктор Янукович звертає особливу увагу на ефективність влади. Але сама влада буде ефективною тільки тоді, коли вона професійна і враховує думку громадян під час прийняття рішень. І першим помічником у цьому є новостворена Громадська рада. Володимир Хоменко висловив сподівання, що механізм її діяльності стане платформою для налагодження продуктивного діалогу між інститутами громадянського суспільства, з одного боку, обласною державною адміністрацією та обласною радою, з іншого.

«Якщо нам вдасться забезпечити належну співпрацю саме цих трьох інститутів як виразників волі наших співгромадян, вважаймо – ми на правильному шляху до демократії, відкритості, прозорості влади», - наголосив Володимир Хоменко.

Голова Громадської ради Світлана Пасталиця, обрана на цю посаду на першому засіданні ради 16 лютого 2011 року, розповіла про формування Громадської ради та представила голові облдержадміністрації членів Президії Громадської ради, що очолюють її відповідні комітети. Кожен з них мав змогу поставити керівнику області питання, які їх хвилюють та виступити з пропозиціями щодо подальшої роботи новоствореного органу.

В ході конструктивного діалогу з’ясувалося, що питань, до вирішення яких може долучитися Громадська рада, дуже багато. Голова облдержадміністрації відмітив, що це особливо актуально сьогодні, коли у державі реалізуються системні реформи у всіх галузях економіки. А принципова позиція Президента і Уряду – усі реформи мають пройти широке громадське обговорення.

«Вважаю, що наша сила саме в єдності. Чим більше спільних проектів нам вдасться реалізувати, тим ефективнішою буде влада в області, тим дієвішими і активнішими будуть громадські організації. Адже ми повинні шукати і прагнути того, що нас об’єднує, а це – добробут і процвітання Чернігівщини», - підкреслив Володимир Хоменко.











Прес-служба облдержадміністрації


16.02.2011

Відбулося перше засідання Громадської ради при облдержадміністрації

16 лютого 2011 року за участю заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка відбулося перше засідання новобраної Громадської ради при облдержадміністрації.

Учасники засідання обрали голову та заступників Громадської ради, прийняли положення та регламент ради.

Враховуючи пропозиції всіх інститутів громадянського суспільства, які входять до складу Громадської ради, на голову ради було запропоновано дві кандидатури – Світлани Василівни Пасталиці і Наталії Павлівни Проскуріної.

Наталія Проскуріна зняла свою кандидатуру. Більшістю голосів головою Громадської ради була обрана Світлана Пасталиця, голова громадської організації «Асоціація аптечних мереж області».

Зібрання підтримало пропозицію про створення 10 комітетів Громадської ради. Відкритим голосуванням обрали першого заступника та заступників голови, які одночасно очолили комітети.

Так, першим заступником голови, головою комітету з питань правопорядку та правозахисту населення обрано Підгорного Олександра Віталійовича;

заступником голови, головою комітету з питань аграрної політики та земельних відносин - Панченка Олександра Григоровича;

заступником голови, головою комітету з питань сім’ї , захисту прав дітей, реалізації гендерної політики – Проскуріну Наталію Павлівну;

заступником голови, головою комітету з питань освіти, науки, фізичної культури та спорту - Коваленка Олександра Борисовича;

заступником голови, головою комітету з питань культури, туризму та духовності – Федорову Світлану Віталіївну;

заступником голови, головою комітету з питань охорони здоров’я – Романюка Миколу Михайловича;

заступником голови, головою комітету з питань соціальної політики і соціального захисту – Моісеєнко Анжелу В’ячеславівну;

заступником голови, головою комітету з питань економіки регіональної, інвестиційно-інноваційної політики - Романенка Євгена Леонідовича;

заступником голови, головою комітету регуляторної політики та підприємництва – Симоненка Сергія Васильовича;

заступником голови, головою комітету з питань жилого-комунального господарства – Конашевича Максима Сергійовича.

На засіданні також прийняли положення про Громадську раду та її регламент.







Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації

Перше засідання громадської ради при обласній державній адміністрації

На виконання протокольного рішення установчих зборів інститутів громадянського суспільства 16 лютого 2011 року о 10:00 в залі засідань № 1 облдержадміністрації відбудеться засідання громадської ради при облдержадміністрації.

У засіданні візьме участь В. М. Тканко, заступник голови облдержадміністрації.

Початок реєстрації о 9:30.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю обласної державної адміністрації


Розпорядження голови облдержадміністрації №32 від 14 лютого 2011 року
«Про затвердження складу громадської ради при облдержадміністрації»



*****

ПРОТОКОЛ
засідання установчих зборів інститутів
громадянського суспільства для формування
складу громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації
від 18 січня 2011 року



17.01.2011

Шановні представники інститутів громадянського суспільства!

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» повідомляємо, що 18 січня 2011 року о 14:00 в приміщенні обласної державної адміністрації (зал № 1) відбудуться установчі збори інститутів громадянського суспільства для обрання складу громадської ради при обласній державній адміністрації.

До участі у зборах запрошуються інститути громадянського суспільства, які подали заяви до ініціативної групи згідно визначеного порядку.

Початок реєстрації учасників о 13:20 (для реєстрації необхідний паспорт або інший документ, що посвідчують особу).

Ознайомитись з інформацією про учасників установчих зборів можна за адресою: каб. 206, просп. Миру, 21а, м. Чернігів, 14000, Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Контактний телефон: 67-59-67.

Ініціативна група з підготовки установчих зборів
інститутів громадянського суспільства для обрання складу
громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації


Список учасників установчих зборів інститутів громадянського суспільства
для формування складу громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації



 

П.І.Б. представника, посада

Назва інституту громадянського суспільства

1. 

Аверченко Сергій Миколайович

Обласне об’єднання організацій роботодавців Чернігівщини

2. 

Адаменко Алла Миколаївна

Обласна організація роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини»

3. 

Адаменко Дмитро Миколайович

Обласна галузева організація роботодавців «Асоціація будівельників Чернігівщини»

4. 

Андрійченко Ігор Володимирович

Чернігівський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний Альянс» 

5. 

Бевз Петро Павлович

Чернігівська християнська місія «Милосердя та духовне відродження»

6. 

Богдан Микола Андрійович

Федерація профспілкових організацій Чернігівської області

7. 

Бушай Віра Володимирівна

Обласна газета «Живи з надією»

8. 

Висоцький Геннадій Володимирович

Чернігівська обласна організація «Спілка молодих політологів України»

9. 

Волошко Олександр  Васильович

Чернігівське обласне відділення Української спілки ветеранів Афганістану

10.

Гармаш Олег Михайлович

Український національний комітет Міжнародної торгової палати

11.

Герасименко Катерина Вікторівна

Чернігівська міська громадська організація «Громадська Рада»

12.

Голубов Григорій Наумович

«Садівниче товариство „Хімік”»

13.

Гусак Регіна Вікторівна

Громадська організація «Міський молодіжний центр Жменя”»

14. 

Демченко
Тетяна Семенівна

Чернігівське обласне відділення Міжнародного фонду «Допомога сім’ям»

15. 

Дорожкіна Ірина Василівна

Чернігівська обласна організація Спілки жінок України

16. 

Дрозд Наталія Олександрівна

Громадська організація «Центр Соціального Добробуту „Доброчин”»

17. 

Дроздов Андрій Миколайович

Територіальний форум профспілкових організацій Чернігівської області

18. 

Жимолостнова Світлана Кузьмівна

Чернігівська профспілка підприємців «Єдність»

19. 

Забродський Юрій Анатолійович

Міжнародна громадська організація «Вимпел України»

20. 

Зубок Ніна Володимирівна

Чернігівське обласне відділення Української Спілки в’язнів-жертв нацизму

21. 

Кобенок Тетяна Петрівна

Чернігівська обласна організація «Всеукраїнської профспілки працівників сфери бухгалтерського обліку та аудиту»

22. 

Коваленко Олександр Борисович

Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

23. 

Козлов Віктор Олексійович

Чернігівська обласна організація роботодавців «Сіверщина»

24. 

Коношевич Максим Сергійович

Чернігівська обласна організація Всеукраїнської незалежної профспілки «Трудящі»

25. 

Короїд Олена Миколаївна

Чернігівська міська громадська організація «Центр Соціального Добробуту „Доброчин – Інваль”»

26. 

Красногор Олександр Володимирович

Громадська організація «Чернігівське обласне відділення „Українська нотаріальна палата”»

27. 

Куліш Юлія Вікторівна

Чернігівський міський комітет Ленінської Комуністичної Спілки Молоді України

28. 

Лопатіна Анжела Василівна

Християнська Громада Церква «Євангеліє Царства» м. Чернігів

29.

Максимець Марія Степанівна

Чернігівська обласна громадська організація «Центр Матері»

30. 

Мельниченко Поліна Володимирівна

Чернігівська обласна організація Всеукраїнської профспілки працівників страхових компаній

31. 

Мозговий Віктор Іванович

Громадська організація «Чернігівська міська асоціація „Конкордія”»

32. 

Мойсеєнко Анжела Вячеславівна

Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

33. 

Москаленко Анатолій Іванович

Чернігівська обласна організація ветеранів України

34. 

Надирова
Наталія Гаврилівна

Громадська організація «Академія розвитку» 

35. 

Назаренко Олександр Васильович

ГО «Асоціація регіональних засобів масової інформації»

36. 

Нестеренко
Сергій Олексійович

Департамент в Чернігівській області Всеукраїнської громадської організації «Національний комітет по боротьбі з корупцією»

37. 

Нітченко Сергій Володимирович

Чернігівська обласна організація «Всеукраїнської профспілки працівників сфери права»

38. 

Оберемко Ольга Миколаївна

Благодійний фонд ім. Георгія Вороного

39. 

Павленко Сергій Миколайович

Чернігівська обласна організація «Всеукраїнської профспілки працівників  сфери комп’ютерних та інформаційних технологій»

40. 

Панченко Олександр Григорович

Обласна галузева організація роботодавців «Асоціація аграріїв Чернігівщини»

41. 

Паперний Юрій Володимирович

Інформаційно-аналітичний журнал «Чернігівський монітор»

42. 

Пасталиця Світлана Василівна

Чернігівська Асоціація фармацевтичних працівників

43. 

Петренко Євгеній Сергійович

Чернігівський міський осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта»

44. 

Петрова Тамара Іванівна

Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації  «Громадський контроль»

45. 

Підгорний Олександр Віталійович

Чернігівська обласна громадська організація «Чернігівський Центр Прав Людини»

46. 

Поліч Віктор Валентинович

Чернігівська міська громадська організація «Аналітичний Центр „Громадська Думка”»

47. 

Примаченко Ольга Григорівна

Громадська організація «Громадська спілка захисту конституційних прав мешканців гуртожитків та багатоквартирних будинків відомчого підпорядкування Чернігівської області»

48. 

Проскуріна Наталія Павлівна

Чернігівська обласна організація Всеукраїнського жіночого народно-демократичного об’єднання «Дія»

49. 

Пузирний Леонід Олексійович

Чернігівський обласний осередок Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська аграрна асоціація»

50. 

Пущенко Павло Михайлович

Чернігівська міська громадська організація  «Освітній центр „Ініціатива»

51. 

Романенко Євгеній Леонідович

Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень»

52. 

Романюк Микола Михайлович

Чернігівська обласна організація роботодавців галузі охорони здоров’я

53. 

Самоненко Сергій Васильович

Чернігівська обласна громадська організація  «Захист прав трудящих»

54. 

Семешко Роман Олексійович

Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Молодіжна Спілка Юристів»

55. 

Склярець Андрій Вікторович

Чернігівська обласна галузева організація роботодавців сфери торгівлі та послуг

56. 

Скнар Павло Семенович

Чернігівська обласна ветеранська організація Асоціації ветеранів МВС України 

57. 

Скоробагатько Микола Іванович

Чернігівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Антифашистський комітет України»

58. 

Стародуб Олександра Олегівна

Громадська організація «Чернігівська ініціативна група»

59. 

Тарасов Віктор Володимирович

Громадська організація «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини»

60. 

Ткач Юрій Володимирович

Чернігівська міська громадська організація «Євроклуб»  

61. 

Турбіль Ірина Василівна

Громадська організація «Чернігівський Центр відновлення особистості та перетворення суспільства»

62. 

Федоріна Ярослав Миколайович

Чернігівська міська громадська організація «Патріот України»

63. 

Федорова Світлана Віталіївна

Чернігівське міське громадське об’єднання інвалідів «ШАНС»

64. 

Чабак Людмила Анатоліївна

Чернігівська міська громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень»

65. 

Чаус Іван Петрович

Благодійна організація «Благодійний фонд імені Софії Русової»

66. 

Чепурний Василь Федорович

Чернігівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка

67. 

Черенько Ірина Григорівна

Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Центр прогресивної молоді “Апельсин”»

68. 

Череп Микола Миколайович

Громадська організація «Петрушівський осередок Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні»

69. 

Чубко Олеся Петрівна

Чернігівська обласна організація «Всеукраїнської професійної спілки працівників сфери освіти»

70. 

Шевченко Олександр Олександрович

Чернігівський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта»

71. 

Шишков Владислав Миколайович

Чернігівська обласна організація громадської організації «Всеукраїнська спілка радянських офіцерів»

72. 

Ясочко Раїса Костянтинівна

Чернігівська обласна  організація Всеукраїнського Союзу жінок «За майбутнє дітей України»

14.01.2011

14 січня 2011 року відбулося друге засідання ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування складу Громадської ради при облдержадміністрації. Засідання провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

Відкриваючи засідання Віктор Тканко наголосив, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» усі рішення прийняті на першому засіданні ініціативної групи виконані.

Під час засідання ініціативна група обговорила питання щодо уточнення списків громадських організацій, які подали заяви та організації проведення установчих зборів для формування складу Громадської ради при облдержадміністрації.








Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації

3.11.2010

Установчі збори інститутів громадянського суспільства для обрання складу громадської ради при обласній державній адміністрації

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» повідомляємо, що 18 січня 2011 року о 14:00 в приміщенні обласної державної адміністрації (зал № 2) відбудуться установчі збори інститутів громадянського суспільства для обрання складу громадської ради при обласній державній адміністрації.

До участі у зборах запрошуються всі інститути громадянського суспільства (представники громадських, релігійних, благодійних організацій, професійних спілок та їх об’єднань, творчих спілок, асоціацій, організацій роботодавців, недержавних засобів масової інформації та інших непідприємницьких товариств і установ, легалізованих відповідно до законодавства України). Для участі в установчих зборах до ініціативної групи подається заява, підписана уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства.

До заяви додаються:

• рішення керівника інституту громадянського суспільства, якщо інше не передбачено його установчими документами, про делегування представника для участі в установчих зборах, посвідчене печаткою (у разі наявності);

• біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства;

• копії документів, що підтверджують легалізацію інституту громадянського суспільства;

• інформація про результати діяльності інституту громадянського суспільства протягом останніх двох років;

• електронна версія вказаних документів у форматі Microsoft Word (.doc).

Заява та додатки подаються у довільній формі (зразки документів додаються).

За 10 календарних днів до проведення установчих зборів приймання заяв для участі у них припиняється. На підставі поданих заяв ініціативна група складає список учасників установчих зборів, кандидатур до нового складу громадської ради та у разі потреби уточнює місце проведення установчих зборів, про що буде повідомлено на офіційному веб-сайті Чернігівської облдержадміністрації та в місцевих ЗМІ.

Заяву про бажання взяти участь в установчих зборах (з відповідними додатками) подавати до 7 січня 2011 року на адресу: каб. 206, просп. Миру, 21а, м. Чернігів, 14000, Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Електронна пошта: [email protected]. Контактні телефони: 67-59-67, 67-58-91. Відповідальна особа: Сапон Валентина Василівна.

Ініціативна група з підготовки установчих зборів
інститутів громадянського суспільства для обрання складу громадської ради
при Чернігівській обласній державній адміністрації


Склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування складу громадської ради при облдержадміністрації

1

Тканко Віктор Миколайович

заступник голови облдержадміністрації

2

Курданов Андрій Леонідович

начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

3

Подорван Андрій Федорович

заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

4

Сапон Валентина Василівна

головний спеціаліст управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

5

Дорожкіна
Ірина Василівна

голова обласної організації Спілки жінок України

6

Дідовець Михайло Леонтійович

вчитель фізики ЗОШ № 7 м. Чернігова, заслужений вчитель України, співголова Громадської колегії при голові облдержадміністрації

7

Вдовенко Юрій Станіславович

віце-президент Чернігівської міської громадської організації «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень»

8

Надирова
Наталія Гаврилівна

президент громадської організації «Академія розвитку»

9

Пасталиця
Світлана Василівна

голова Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників

10

Підгорний
Олександр Віталійович

керівник обласного департаменту ВГО «Національний комітет по боротьбі з корупцією», співголова Громадської колегії при голові облдержадміністрації

11

Паперний Юрій Володимирович

редактор інтернет-видання «Чернігівській монітор»

12

Коваленко Олександр Борисович

голова обласної організації ВГО «Спілка краєзнавців України»

13

Проскуріна Наталія Павлівна

голова обласної жіночої організації «Дія»

14

Федорова Світлана Віталіївна

Чернігівське міське громадське об’єднання інвалідів «Шанс»

15

Андрійченко Ігор Володимирович

керівник обласного осередку ВМГО «Демократичний альянс», партнер проекту Українського незалежного центру політичних досліджень «Сприяння доступу організацій громадянського суспільства до роботи в громадських радах при органах виконавчої влади» в області


Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода