back

Виховання дитини в сім’ї – основа реформування системи інституційного догляду

05-08-2020 | 16:42

Питання соціально-правового захисту дітей, які у 2019/2020 навчальному році перебували на цілодобовому утриманні в інтернатних закладах за заявами батьків, обговорили днями учасники робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Засідання провела Наталія Романова, заступниця голови обласної державної адміністрації.

 - Маємо на меті – скорочення кількості інтернатних закладів та створення системи надання соціальних, освітніх та медичних послуг для дітей та їх батьків, - наголосила Наталія Романова, зазначивши, що після тривалого цілодобового перебування в інтернатах, на період карантину до сімей повернулось близько 1 тис. дітей.

Наразі, у районах, містах та громадах області проведено моніторинг умов, які відповідають освітнім та соціальним потребам дітей, спроможності батьків виконувати свої обов’язки та доцільності повернення дітей до інституцій на цілодобове перебування.  

За інформацією Служби у справах дітей ОДА та Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районів та громад області, впродовж наступного року, шанси повернутись до батьків мають  близько 400 дітей. Родини будуть забезпечені необхідною соціальною підтримкою у виконанні батьківських обов’язків та зміцненні виховного потенціалу. Частина цих дітей мають особливі освітні потреби та продовжать навчання у інклюзивних класах за місцем проживання.

Учасники наради обговорили питання недостатньої кількість служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах. Наразі такі служби діють лише у 31 із 50 ОТГ та забезпечують успішність реформи інституційного догляду та виховання дітей.

Наталія Романова також наголосила на необхідності повноцінного виховання дитини в родині або в умовах, наближених до сімейних, якщо це не суперечить інтересам дитини та не загрожує її життю та здоров'ю.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації