back

Андрій Прокопенко розповів про основні результати та напрямки діяльності Чернігівської ОДА у липні

01-08-2020 | 15:46

COVID-19 в області, #Великебудівництво, проєкт EMERGENCY та будівництво сільських амбулаторій, відновлення економіки після карантину стали основними темами пресбрифінгу голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка. Зустріч з журналістами відбулася 31 липня.

У пресбрифінгу взяли участь перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний, заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван та начальник управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА Петро Гармаш.

Про COVID-19: ситуація з поширенням хвороби, заходи для боротьби та протидії її наслідкам

Станом на 31 липня в Чернігівській області було зафіксовано 29 нових випадків. Найбільше хвороба поширюється у містах Чернігові, Прилуках та Ніжині. Загалом, за увесь час в області зафіксовано 820 випадків інфікування на COVID-19. У липні - 255 нових випадків.

За словами Андрія Прокопенка, епідеміологічна ситуація в Україні аналізується за чотирма показниками. За даними на 30 липня в області перевищують норму два з них: коефіцієнт виявлення випадків інфікування - 11,91% (> норма 11%) та коефіцієнт динаміки – 155% (має біти не більше 10%).

- Водночас, маємо позитивну динаміку за кількістю тестувань - 38,56 на 100 тисяч населення (має бути не менше 24). Починаючи з березня, Чернігівський обласний лабораторний центр провів 17,8 тис. ПЛР-тестів. За червень-липень - понад 9,3 тисячі ІФА тестів. Загалом – зроблено 27,1 тисячі тестів, - зазначив голова Чернігівської ОДА.

За кошти обласного бюджету придбали 6720 ІФА тестів на суму 225 тис. грн, які передали медичним закладам.

На протидію коронавірусу з місцевих бюджетів Чернігівської області спрямовано 178,34 млн грн. Область повною мірою забезпечена обладнанням та розхідними матеріалами. Сформовано місячний запас засобів захисту для медперсоналу.

В умовах карантинних обмежень в області проводилася призовна кампанія.

- Чернігівщина стала першою областю, яка запровадила 100% ПЛР-тестування військовозобов’язаних на коронавірус. Завдяки цьому завчасно виявили чотирьох інфікованих і запобігли поширенню хвороби у військових частинах. Загалом протестовано близько 600 призовників, - сказав Андрій Прокопенко.

Як і було заплановано, до військових формувань відправлено 561 особу, з яких до Збройних Сил України – 289 осіб, до Національної гвардії України –175 осіб, до Державної прикордонної служби України – 54 особи, до Державної спеціальної служби транспорту відправлено 43 військовозобов’язаних.

Про зустріч з Президентом

Андрій Прокопенко розповів, що у липні зустрічався із Президентом України Володимиром Зеленським. Під час зустрічі він доповів щодо виконання доручень Президента за результатами його візиту на Чернігівщину. Обговорили також питання роботи правоохоронних органів.

Про #Великебудівництво

У Чернігівській області продовжують будувати нові та реконструювати наявні об’єкти соціальної та спортивної інфраструктури. Це - 5 шкіл, 5 садочків, 5 стадіонів. Загалом на програму передбачено спрямувати 106 мільйонів гривень. До програми була включена Носівська школа №5, яку в липні передали на баланс міської ради.

- Носівська школа № 5 – це знаковий об’єкт. Це перша новозбудована школа в області, яка буде введена в експлуатацію, починаючи з 2012 року. Її почали будувати у 1989 році. Втім остаточно завершити вдалося лише у 2020-му, коли школу внесли до переліку об’єктів «Великого будівництва». Отже, з 1 вересня діти Носівки та району зможуть отримувати знання в новій сучасній школі, - підкреслив голова Чернігівської ОДА.

Про відновлення та будівництво медичних закладів

В Чернігівській області добудовують те, що почали і не завершили у 2019 році: 21 амбулаторію. Роботи по 14 з них знаходяться вже на фінальній стадії. Заклади готуються до відкриття найближчим часом. У Високому амбулаторія отримала документи з ДАБІ та введена в експлуатацію в липні. Чотири амбулаторії у Салтиковій Дівиці, Кобижчі, Тростянці та Плисках будуть введені в експлуатацію у серпні.

Новозбудовані амбулаторії сучасні, комфортні, збудовані з урахуванням вимог доступності та інклюзивності. Оснащені усім необхідним обладнанням для діагностики та лікування пацієнтів. До кожної передбачено автомобіль «Renault Duster» для виїзду до тяжкохворих пацієнтів.

Дев’ять опорних лікарень області стали учасниками проєкту Президента України EMERGENCY. В рамках цього проєкту будуть модернізовані й приведені до єдиного стилю Чернігівська обласна лікарня, Бахмацька, Бобровицька, Козелецька, Корюківська та Новгород-Сіверська районні лікарні, міські медзаклади Ніжина, Прилук та Чернігівська лікарня №2.

Як зазначив Андрій Прокопенко, окрім будівельних робіт, медзаклади будуть забезпечені сучасним високоточним обладнанням, що значно покращить діагностику та надання медпослуг пацієнтам. Роботи по всім об’єктам мають бути завершені в жовтні.

2020 рік – час відновлення та ремонту доріг

Відремонтувати у 2020 році 300 км доріг, - такі амбітні плани ставить перед собою Чернігівська область.
Для порівняння: у 2019 році було відремонтовано близько 70 км доріг. У 2018 році близько 112 км доріг.

- Вперше за останні 50 років ремонтується дорога Ніжин - Прилуки. Підрядник вже приступив до робіт у Прилуцькому районі - влаштовано близько 9 км вирівнюючого шару та розпочато ремонт двох мостів, - підкреслив голова ОДА.

Буде реалізований 61 проєкт ремонтних робіт на дорогах загального користування місцевого значення та комунальних автошляхах. Загальна протяжність ділянок - близько 126 кілометрів. Роботи фінансуються коштом державного дорожнього фонду на суму 591 мільйон гривень.

Про робочі місця

Область поступово виходить на нормальний режим роботи. Про це свідчать як економічні показники, так і ринок праці.

Завдяки відкриттю нового бізнесу або розширення штату діючих компаній, вдалося забезпечити позитивний баланс з створення робочих місць - реальний приріст склав 1875 нових робочих місць.

Про жнива

Всі райони області розпочали жнивну кампанію. Станом на 30 липня зі 100 тис. га або 41% прогнозованих площ зібрали понад 456 тис. тонн зерна. Середній показник урожайності ранніх зернових та зернобобових становить 45,2 ц/га, що на 0,8 ц/га більше за показник 2019 року.
Лідери з намолоту: Чернігівський, Прилуцький та Носівський райони. Тут вже намолотили 41,6 тис. тонн, 33,16 тис. тонн та 31,5 тис. тонн відповідно.

 
Серед питань, які цікавили журналістів, найбільше уваги приділялося ситуації з коронавірусом та чи будуть посилені карантинні заходи.

- Зважаючи на сплеск захворюваності, що спостерігається в останні дні, в області буде посилений контроль за ситуацією та дотриманням протиепідемічних заходів, - сказав Андрій Прокопенко.