back

Показники для послаблення протиепідемічних заходів станом на 24.07.2020

24-07-2020 | 14:45

Перехід областей до наступного етапу карантину, що передбачає послаблення карантинних обмежень, можливий за умови відповідності епідситуації в області визначеним критеріям. Ці критерії відображають контроль за передаванням вірусу, рівень спроможності лікувальної мережі, закладів епідеміологічного профілю та системи охорони здоров’я в цілому протидіяти поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 і, відповідно, дають змогу контролювати епідемічну ситуацію на досягнутому на поточну дату рівні.

Станом на 24 липня в Чернігівській області за даними МОЗ зафіксовані наступні показники:
- завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить 10,3% (норма менше 50%);
- середня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу становить 26,33 (норма більше ніж 24 на 100 000 населення протягом останніх семи днів);
- коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить 5,46% (норма  менше ніж 11%);
- показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить 8/100 (норма менше ніж 10%), і застосовується у разі реєстрації понад вісім випадків на 100 000 населення сумарно за останні сім днів.

Раніше Чернігівська область мала негативні висновки щодо переходу до послаблення карантину через недостатню кількість проведених тестувань, які були сертифіковані.
В області  працюють дві лабораторії для ПЛР-тестування. Днями Чернігівська міська лікарня № 2 вже пройшла атестацію і отримала право проводити тести на COVID-19. Тепер всі проведені тут ІФА-тести враховуються у загальну статистику щоденного моніторингу кількості тестів.

Станом на 11.00 п’ятниці в Чернігівській області зафіксовано 8 нових випадків COVID-19. Загальна кількість підтверджених захворювань 686, з них одужали – 525 осіб. За минулу добу в обласному лабораторному центрі проведено 135 ПЛР-досліджень та 107 ІФА-тестів.

Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць на підставі рішення регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, яке приймається за поданням головного державного санітарного лікаря регіону, з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для посилення протиепідемічних заходів відповідно до відомостей, опублікованих на офіційному веб-сайті МОЗ.
У разі відповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для посилення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія з питань ТЕБ та НС збирається позачергово та приймає рішення про посилення протиепідемічних заходів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.
Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС в регіоні із значним поширенням COVID-19 кожних три дні аналізує епідемічну ситуацію в регіоні, розглядає питання посилення протиепідемічних заходів.
Рішення про посилення протиепідемічних заходів може бути відмінено не раніше ніж через сім днів з дня його прийняття з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

За інф. Міністерства охорони здоров'я