back

Андрій Прокопенко ознайомився з діяльністю обласного центру соціальної адаптації

24-07-2020 | 09:45

В Чернігівській області у селі Левоньки функціонує комунальна установа "Чернігівський обласний центр соціальної адаптації". Заклад надає послуги соціальної адаптації людям, які опинилися в складних життєвих умовах.

У четвер, 22 липня Андрій Прокопенко, голова Чернігівської обласної державної адміністрації, провів зустріч з Миколою Романовим, керівником Чернігівського обласного центру соціальної адаптації, та ознайомився з діяльністю закладу.

Чернігівський обласний центр соціальної адаптації - це єдиний заклад подібного профілю в Україні. Тут опікуються людьми, які опинилися у надскладних життєвих обставинах.

- У кожного з наших підопічних своя непроста життєва історія. Переважно безхатченки, багато хто після тривалого перебування в місцях позбавлення волі, немає рідних, документів. Є переселенець з Луганська, - розповів Микола Романов.

Серед важливих заходів в процесі реінтеграції та соціальної адаптації - спільна робота. Заклад допомагає у відновленні втрачених документів та отриманні реєстрації місця проживання. Головне, що тут люди отримують шанс повернутися до повноцінного життя у суспільстві.

Раніше на місці центру була Левоньківська психіатрична лікарня. У 2018 році заклад реорганізувався. У червні 2019 року виникла ідея перебудувати роботу закладу у новому соціальному статусі. За сприяння облдержадміністрації, у вересні 2019 року, на сесію Чернігівської облради винесли питання про створення «Чернігівського обласного центру соціальної адаптації». Депутати підтримали ініціативу.

Зараз в центрі перебувають 16 підопічних. Спільно із персоналом закладу утримують господарство, вирощують городину, доглядають худобу. Планують розвивати садівництво та ягідництво, зайнятися сироварінням та облаштувати теплиці. Зараз працюють над тим, щоб поставити на колеса старенький автобус, який переобладнали у мобільну їдальню для бездомних.

Заклад співпрацює з волонтерами. Один з них невдовзі розпочне курс навчання як класти каміни. Це стане додатковим стимулом для успішної ресоціалізації та допомогою в соціальній адаптації.

- Був приємно вражений атмосферою й організацією роботи центру. Керівник закладу та персонал багато докладають зусиль для того, щоб їх підопічні могли повернутися до нормального життя, - зазначив Андрій Прокопенко. І додав, що на його переконання, такі починання заслуговують на підтримку.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації