back

Андрій Прокопенко: Ягідництво – перспективна галузь аграрного бізнесу, яка створює нові робочі місця, дає надходження до бюджету і поштовх до розвитку економіки 

15-07-2020 | 21:06

Сьогодні, 15 липня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко разом із заступником голови ОДА Олександром Савченком, а також представниками підприємств, які вирощують або планують вирощувати ягідні культури, провели практичну нараду з питань розвитку ягідництва на базі двох передових підприємств області.

-    Тільки за минулий рік сільськогосподарські підприємства Чернігівщини з площі у 508,8 га з насадженнями плодоносного віку зібрали 635,5 тонн плодів та ягід. Загальна ж площа плодово-ягідних насаджень сільськогосподарських підприємств області зростає і складає 894,77 га, - поінформував Андрій Прокопенко.

На сьогоднішній день на Чернігівщині налічується 40 підприємств та фермерських господарств, які розвивають ягідництво. Географія споживання їхньої продукції постійно розширюється. Найбільші покупці - Польща, Франція, Туреччина, Білорусь, Німеччина, Греція, Нідерланди тощо.

-    У всьому світі зростає попит на здорове харчування та органічні продукти, тому і ягідний сегмент України розвивається дуже динамічно, - зауважив голова Чернігівської ОДА. -  Держава зі свого боку всіляко підтримує галузь. У 2020 році в Україні продовжує діяти програма “Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними”. Це безповоротна фінансова допомога і всі, хто бажають займатися вирощуванням ягоди, зможуть подати документи до 1 жовтня 2020 року. Департамент розвитку економіки та сільського господарства координує цей процес.

Практикум щодо розвитку ягідництва проходив на базі двох компаній - ФГ "Ніжин Агроінвест" і ТОВ «Аграрна компанія «Еко-парк».

Керівники поділились передовими технологіями, які допомогли їм досягти успіху у сфері ягідництва. Зокрема у вирощуванні малини, обліпихи та лохини. Розповіли про інноваційні методи і тонкощі посадки, вибору посадкового матеріалу, догляду, поливу, збирання та зберігання врожаїв.

Спершу учасники відвідали ФГ «Ніжин Агроінвест», який входить у ТОП-4 серед 90 українських виробників ягід. Тут не тільки вирощують ягоди, але й використовують сучасний метод шокової заморозки. Така технологія дозволяє тривалий час зберігати врожай, перевозити на далекі відстані, при цьому не втрачаючи цінних властивостей і товарного вигляду ягід. Підприємство має амбітні плани по розвитку станції шокової заморозки. 

Другою точкою стало підприємство ТОВ «Аграрна компанія «Еко-парк», яке займається вирощуванням та реалізацією лохини та обліпихи за передовими технологіями. За 2019 рік підприємство реалізувало 30 тонн, цього року планують збільшити об’єми виробництва до 40 тонн. Перша посадка ягоди була на площі в 6 га, наразі ж площа сільськогосподарських угідь 137,1 га.

Учасники семінару також відвідали дослідне поле НУБІП «Ніжинський агротехнічний інститут». Під посадками малини зайнято 2 га. Продемонстрували крапельну технологію під час поливу малини одночасно з внесенням мінеральних добрив. Головна ідея співпраці підприємств з навчальним закладом в тому, щоб студент в ході навчання став передовим спеціалістом і відразу після закінчення гарантовано мав робоче місце. 

-    Хочу зазначити, що ягідництво є одним із перспективних напрямків розвитку і наші ґрунти ідеально підходять для цього і природно, що саме Чернігівщина має стати передовою в цій галузі. Впевнений, що всі отримані знання будуть практично застосовані у господарствах області, - підсумував зустріч Андрій Прокопенко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації