back

Чернігівська ОДА рятує самосійні ліси

15-07-2020 | 19:32

Збереження довкілля, охорона природних ресурсів та відновлення природного ландшафту — це сучасний тренд, якого дотримується Чернігівщина.

Одним із важливих питань, що перебуває на контролі Чернігівської облдержадміністрації, є збереження самосійних лісів. Зазвичай вони виростають на малопродуктивних і деградованих землях, на закинутих територіях колишніх колгоспних пасовищ чи полів.

За 20-30 минулих років в області з’явилося чимало таких лісових ділянок. І хоча ліс там ще не досяг стиглості (яка робить його цінним не лише екологічним, а й економічним ресурсом), часто його вже починають вирубувати.
Щоб ефективно протидіяти знищенню самосійних лісів, необхідно провести інвентаризацію земель та змінити їхнє цільове призначення відповідно до результатів аудиту.

— Чернігівська ОДА рятує самосійні ліси. У 2020 році Чернігівська ОДА вперше за останні шість років проводить інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення на території області. Загальна площа земельних ділянок різних категорій, які планується інвентаризувати — 10,4 тисячі гектарів, в тому числі лісовкритих — біля трьох тисяч. Для цього виділено 2,6 мільйона гривень, — зазначив голова ОДА Андрій Прокопенко.

За його словами, в результаті проведення інвентаризації буде створена повноцінна база даних про земельні ресурси області та її природний потенціал. Влада отримає можливість організації постійного контролю за використанням земель. Буде сформований перелік інвестиційно-привабливих земельних ділянок і права оренди на них будуть виставлені на аукціон.

Надзвичайно важливо зберегти заліснену територію, тому Чернігівська облдержадміністрація разом з ГУ Держгеокадастру та обласним управлінням лісового та мисливського господарства проводять роботу стосовно консервації даних земельних ділянок та передачі їх до лісового фонду області.

Лісгоспи спільно з районними відділами Держгеокадастру визначають і уточнюють перелік таких ділянок та з'ясовують їхню категорію. Передача земель можлива після інвентаризації та віднесення їх до земель лісогосподарського призначення. Інший шлях — консервація даних територій (припинення господарського використання на визначений строк та залуження або заліснення).

На сьогодні в області проводиться масштабна робота зі збереження лісів та збільшення їх площі. Приміром, у березні 2020 року ДП «Остерське лісове господарство» отримало дозвіл на підготовку документації для відведення близько 200 гектарів у постійне користування, ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг.

На Чернігівщині працює штаб з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області. Профільні служби та структури проводять системні заходи з недопущення та усунення порушень законодавства у сфері лісокористування. Впроваджується електронний облік деревини на підприємствах КП «Чернігівоблагроліс», ведеться робота з припинення незаконних рубок. Також електронний облік деревини використовують у національних природних парках «Ічнянський» та «Мезинський».

Збереження екології — один з пріоритетів Чернігівської ОДА. Тільки у травні цього року за ініціативою облдержадміністрації природно-ландшафтний заповідний фонд поповнили п’ять об’єктів: ландшафтний заказник “Засенкове” у Прилуцькому районі, орнітологічний заказник “Кулик” на Козелеччині та три у Ріпкинському районі — гідрологічний заказник “Верхній Болгач”, ботанічні пам’ятники природи “Лизунові дуби” і “Бурковинщинський дуб”.
Таким чином, Чернігівська область посідає перше місце в Україні за кількістю заповідних об’єктів (674 об’єкти).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації