back

Що зроблено в Чернігівській області для запобігання пожежам

07-07-2020 | 10:13

З початку 2020 року на Чернігівщині сталося 1074 пожежі. З них 71 — у лісових масивах, 8 — на торфовищах, ще 995 випадків — загоряння сухої трави, очерету та сміття на відкритій місцевості. Внаслідок загорянь постраждала територія площею понад 930 га. За такий же період минулого року було зареєстровано 113 пожеж у лісі на загальній площі 244,05 га.

Для недопущення надзвичайних ситуацій в регіоні обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила «Комплексний план заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади щодо протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній період 2020 року».

Системи спостереження і квадрокоптери – для запобігання виникнення пожеж в екосистемах області

У лісових господарствах області встановлено 37 пожежно-спостережних веж; 34 обладнані телевізійними системами спостереження.

В області діє «Програма протидії незаконним рубкам лісів і діяльності нелегальних деревообробних пунктів у Чернігівській області на 2020-2024 роки». Цей документ передбачає придбання у 2020 році трьох квадрокоптерів, за допомогою яких можна буде відстежувати стан пожежної безпеки у лісах.

Коштом обласного бюджету придбали і передали військовій частині А0665 (смт Десна) комплект радіостанції для оперативної взаємодії військового пожежного підрозділу з  Управлінням ДСНС в області та пожежними підрозділами лісогосподарств.

— На базі підприємств лісокористувачів створено запас пального у кількості 55,9 тисяч літрів. З регіонального матеріального резерву області було виділено 200 тисяч гривень, за які придбали 7 тисяч літрів пального та 20 ранцевих оприскувачів.  Їх передали Управлінню ДСНС в області для профілактики та запобігання виникнення пожеж в екосистемах області, — зазначив Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

Водні запаси та протипожежні бар’єри

Для вчасного забезпечення вологою та уникнення пожеж на осушуваних землях області проводяться комплексні роботи із забезпеченню водою близько 2000 кілометрів каналів державних міжгосподарських меліоративних систем.

На 94 меліоративних системах Чернігівської області обліковується 169 ділянок з осушеними торфовими землями загальною площею 51,5  тисяч гектарів. У їхньому складі функціонують 1660 кілометрів відкритої меліоративної мережі каналів та 866 регуляційних гідротехнічних  споруд.

Створено запас води на водосховищах, ставках та інших водних об’єктах у розмірі близько 90 мільйонів кубометрів.

Для запобігання лісовим пожежам створено 2751,8 кілометрів мінералізованих смуг та проведено  догляд за понад 5900 кілометрами. Перекрито шлагбаумами 860 заїздів у лісові масиви.

Інформування та роз’яснювальна робота

В області триває інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення, представників бізнесу та суб’єктів господарювання.

Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування отримали настанови щодо дотримання протипожежних заходів в екосистемах.

Підприємства лісової галузі області слідкують за пожежною безпекою в лісах під час утилізації порубкових решток.

З міськими, селищними, сільськими головами, керівниками ОТГ проводиться системна робота щодо постійного моніторингу та недопущення пожеж. Також інформаційно-роз’яснювальна робота проводиться з лісокористувачами та власниками земельних угідь і пасовищ щодо утримання їхніх ділянок в належному протипожежному стані.

Триває роз’яснювальна робота з населенням, поширюється інформація у засобах масової інформації (більше ста публікацій, відео- та аудіоповідомлень), розповсюджено більше 1300 листівок. Проведено 16 навчань (рейдів) у населених пунктах.

Місцевими органами виконавчої влади у взаємодії з підрозділами Управління ДСНС в області та лісокористувачами організовано постійний моніторинг оперативної обстановки в природних екосистемах. Здійснюється постійний обмін оперативною інформацією.

За інформацією Управління ДСНС України
у Чернігівській області