back

Якісна профілактика допомагає неповнолітнім уникнути проблем з законом

01-07-2020 | 17:06

На цьому наголосила заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, 30 червня, на засіданні координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації.

У режимі відео-зв’язку представники РДА, виконавчих комітетів міст обласного значення та ОТГ розглянули питання профілактики протиправної поведінки дітей.

-  Національною  стратегією реформування системи юстиції щодо дітей передбачена посилена робота з попередження злочинності серед неповнолітніх та затверджений відповідний План заходів з її реалізації, - зазначила заступник голови ОДА.

За підсумками п’яти місяців поточного року кількість злочинів, вчинених дітьми порівняно з аналогічним періодом 2019 року збільшилась на 63 % (з 11 до 18). Проте, кількість дітей, причетних до злочинів зменшилася з 15 до 13 осіб.

Як повідомила заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Юлія Олифіренко, з початку року виявлено 137 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Під час рейдів обстежено умови проживання 1934 сімей, попереджено 691 особу про відповідальність за неналежне ставлення до виховання дітей, ініційовано притягнення до відповідальності 112 батьків.

До центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у поточному році звернулося 16 неповнолітніх, які за рішенням суду звільнені від відбування покарання з випробуванням. До послуг консультування таких осіб на конкурсній основі залучено БО «Чернігівська МЕРЕЖА».

Наталія Романова акцентувала увагу, що кожен дитячий злочин є наслідком несвоєчасно вжитих превентивних дій щодо потрапляння дитини у несприятливе середовище.

-  Основну увагу потрібно зосередити на подоланні факторів, що зумовили таку поведінку дитини. Необхідно проводити з дітьми та їх батьками соціально-правову роботу, заходи дозвілля (з урахуванням карантинних обмежень), залучати неповнолітніх до молодіжних та дитячих громадських організацій, - наголосила заступник голови облдержадміністрації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації