back

Чернігівщина серед лідерів у рейтингу зростання обороту роздрібної торгівлі

25-06-2020 | 12:26

За даними Державної служби статистики України оборот роздрібної торгівлі в області за січень-травень 2020 року перевищив 8 мільярдів гривень. Майже на 7 % більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За цим показником Чернігівщина посіла 6 місце серед регіонів України.

У розрахунку на одну особу по області реалізовано товарів на суму 8,2 тисячі гривень.

В обсягах обороту роздрібної торгівлі 65 % припадає на товарооборот підприємств-юридичних осіб. Отже, за цей період показник збільшився на 6,2 %.

На території області через мережу підприємств торгівлі реалізується більше товарів вітчизняного (у тому числі місцевого) виробництва – 61,2 %, у той час, як в Україні – 54,3 %.

В області через торговельну мережу підприємств-юридичних осіб реалізовують більшу кількість товарів українського виробництва, ніж в середньому по Україні.

За січень-травень понад 81 % вітчизняних продовольчих товарів реалізували в області, тоді як в Україні лише 78 %. Непродовольчих: у регіоні – 39,5 %, а в Україні – 34,3 %).

Торгівля є і буде найважливішою сферою формування і стабілізації споживчого ринку. Вона є координаційною ланкою в системі міжгалузевих, регіональних та міжрегіональних зв’язків. Саме торгівля задовольняє споживчі потреби й не допускає соціальної напруженості.

За інформацією Департаменту розвитку економіки
та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації