back

Увага! Посилено відповідальність за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя

16-06-2020 | 15:37

Дотримуватися правил пожежної безпеки: не розпалювати багаття в екосистемах, не палити суху рослинність, листя, гілля, сміття, не чинити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу — до цього у зв’язку зі спекотною погодою та значним підвищенням рівня пожежної небезпеки закликає всіх жителів і гостей області Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

У Департаменті нагадують також про посилення відповідальності за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя. Відповідне рішення прийняла Верховна Рада України у квітні цього року.

Так, у 18 разів — до 91,8 - 153 тисяч гривень — зросли штрафи за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, рослинності або її залишків на сільгоспземлях. За це ж порушення може бути застосоване і обмеження чи позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, порушників позбавлятимуть волі на строк від п’яти до десяти років.

Штрафи за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами становлять сьогодні від 30,6 до 61,2 тисячі гривень. Передбачено за це порушення й обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Недотримання вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян – від 1,53 до 4,59 тисячі гривень, на посадових осіб – від 4,59 – 15,3 тисячі гривень.

За порушення вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, каратимуть штрафами громадян – від 4,59 до 15,3 тисячі гривень, посадових осіб – від 10,71 до 30,6 тисячі гривень.

За випалювання рослинності чи її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць або у населених пунктах передбачено штраф для громадян — від 3,06 до 6,12 тисячі гривень, для посадових осіб — від 15,3 -21,42 тисячі гривень.

Ще більші штрафи визначено за подібні порушення, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Суми штрафних санкцій узгоджуються з розміром неоподатковуваного мінімуму доходів громадян і зростатимуть відповідно.

 

За інформацією Департамента екології та
природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації