back

В області облаштують першу автотранспортну зважувальну систему

16-06-2020 | 11:58

Для запобігання неправильної експлуатації доріг, в Україні впроваджується система WiM (Weigh-in-Motion)  – зважування-у-русі. Зокрема у Чернігівській області першу таку систему встановлять у Кіптях, на початку дороги М-02 Кіпті-Глухів-Бачівськ.

WiM — це розумна система комплексного збору інформації про транспорт, що рухається автошляхами. Вона здійснює цілодобовий контроль руху у реальному часі, автоматично фіксує порушення (номерний знак, габаритні розміри, маса, кількість осей, швидкість тощо). Система моніторингу дозволяє отримувати повну інформацію про інтенсивність руху. Це важлива інформація для планування ремонтно-будівельних робіт і розрахунку потенційних витрат.

Зважувальний комплекс перекриває дорогу по всій ширині, тобто обійти WiM неможливо. Складається він з датчиків, вбудованих у дорожнє покриття, лазерних сканерів, камери для загального огляду та автоматичного розпізнавання номерних знаків.

Автоматизована система здатна зберігати інформацію про пересування більше ніж 10 000 автомобілів в одному напрямку. Точність зважування під час руху коливається в межах 2%, в статиці - 0,05%.

Майданчик захищений від можливих перенапруг, може працювати при температурі від -30°С до +40°С

Загалом, у 2020 році Укравтодор планує встановити 23 динамічно-зважувальні майданчики у 15 регіонах України. Ще 25 майданчиків у 16 областях планують встановити коштом програми підвищення безпеки руху.

Довідково:

У 2019 році, у рамках пілотного проєкту, навколо Києва встановили 6 майданчиків WiM: на основних в’їздах до столиці. У період з 19 грудня 2019 року до 31 травня 2020 року зафіксували 1 153 587 вантажних автомобілів вагою понад 20 тонн. З них 40% (470 342 вантажівки) рухалися з порушенням встановлених габаритно-вагових обмежень. Це свідчить про те, що майже кожна друга вантажівка, на українських дорогах, несе небезпеку для учасників руху та псує асфальтне покриття.

Подивитися, де саме будуть розміщені майданчики можна на мапі: bit.ly/wiminbrief

За інформацією Служби автомобільних доріг

 Чернігівської області