back

29-11-2012 18:24

2015



25.06.2015

Проект «Разом за життя» крокує містом…

Інформація поширюється у рамках громадського проекту "Разом за життя", що реалізується за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА у рамках виконання програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки "Чернігівська громада".

Історія 1.

Гуп! Це зачинилися двері під'їзду. Він опинився на вулиці. Тепер він буде блукати аж до вечора. Хіба що, хтось відчинить двері і натисне на дзвінок квартири, в якій він живе... хіба що господарі будуть вдома...

... Вже третю добу поспіль він лежить в канаві над дорогою. Біль розриває його на частини. Він не може підвестися, сил кричати вже не має і він тихенько стогне. Раптом до нього долинув знайомий голос. Що це? Він шукає мене? Краще пізно ніж ніколи...

Самовигул Дена припинився лише на час його хвороби. Як тільки він став на ноги, двері під'їзду так само стали зачинятись у нього за спиною. Чи виживе він після наступної аварії? Чи витримає біль в очікуванні допомоги, якщо виживе? А може наступного разу його взагалі не будуть шукати?..

Історія 2.

Ані 15 років і у неї перше кохання. І це надзвичайно важливо. Та ще важливіше обговорити всі деталі, всі події і всі почуття з подружками. Та ось халепа — їй доручили вигулювати собаку. Та хіба їй до собаки? У неї ж кохання!!!

Лілу бігає кругами навколо юної господарки намагаючись привернути її увагу. Та Ані не до Лілу і вона починає шукати собі заняття сама.

О! Он, по той бік дороги, гуляє інша собачка! Ось і заняття! Лілу кидається до сородички. Скрегіт гальм. Удар. Вічна темрява.

Історія 3.

Його збудження зашкалює. Вулиця! Нарешті вулиця. Він не може стримати емоцій в собі. Коли він іде чує весь під'їзд. Стрімголов, волаючи, він вилітає на вулицю. Він не знає, що таке поводок, і його пересування хаотичні і безконтрольні. Він не агресивний. Просто наївний і нетямущий. Він несеться вперед не чуючи окликів господині. Підбігає до всіх собак, що гуляють навколо. Вони знайомі, тому небезпеки немає.

Та ось з'являється незнайомий пес. Алабай поважно іде на повідку поруч з господарем не особливо реагуючи на зовнішні подразники. Та ось на нього несеться щось незрозуміле і пухнасте. Починає стрибати навколо. Алабая дратує така поведінка. Він видає грудний рик і клацає зубами. Один раз. Чути скиглення. Перелякана собака відскакує вбік, з розірваної шкіри на асфальт починає крапати кров...

Історія 4.

Він глибоко переконаний, що весь світ належить йому. Незважаючи на розміри і вагу він керує господарями і думає, що може керувати всіма іншими. Він впевнений, що йому до снаги перемогти будь якого іншого самця. Кожного дня він вилазить попід парканом і відправляється оглядати свої володіння. Ходить по сусідах. Перевіряє чи не почалися шлюбні ігри в якоїсь з собак у дворі чи на вулиці.

Господарі знизують плечима: “Ну що ж, така в нього вдача! Потрібно ж песику нагулятись!”

…Настав день коли Чіко не повернувся. Його знайшли мертвим. Він зустрів суперника (а може і не одного), який не схотів миритись з маленькою агресивною собачкою і виявився сильнішим. Господарі поховали собаку, що могла прожити ще з десяток років, в місці, де він любив гуляти. Чи допоможе це йому зараз? І чи зроблять вони висновки?

Історія 5.

Пісочниця у дворі багатоповерхових будинків. В ній бавляться діти. До них, з висолопленим язиком, біжить цуценя-підліток. При наближенні цуценяти одна з дівчат впадає в дику істерику. Починає верещати і махати руками. Одна з матусь підхоплює дитину на руки. Цуценя вирішує, що це така гра і починає стрибати і намагається хапати дитину за ноги, що теліпаються...

На прохання забрати собаку реакція господарок-підлітків така: “Чого ви боїтесь, це ж цуценя?!”

... На поводок собаку так ніхто і не взяв. Він стрибав доти, доки не отримав стусана ногою. Слава Богу не сильно, та все ж...

П’ять історій. П’ять постраждалих собак. П’ять безвідповідальних господарів. На жаль, таких історій я знаю ще не один десяток.

Сьогодні я хочу поговорити про культуру утримання тварин. І звернутись в першу чергу хочу до власників котів і собак. Звичайно, тема адекватного сприйняття тварин, виховання дітей, як членів гуманного цивілізованого суспільства також важлива, але зараз я про інше. Про відповідальність. Перед суспільством. Перед сусідами. Перед родиною. Перед власною твариною кінець кінцем.

Скільки уже говорено-переговорено, про те, що поява тварини в домі крок великої відповідальності і він має бути виважений?! А деякі представники людської раси все одно продовжують робити живі подарунки, експлуатувати життя заради наживи. Вони дратують. Та більш дратують ті, хто вважаючи себе любителями тварин, господарями з яких можна брати приклад, а часто навіть зоозахисниками, дозволяють собі відпускати тварин на самовигул, вигулювати без належної амуніції, прив'язувати біля магазину...

Якщо вигул собаки для вас повинність, то виникає питання: навіщо ви її завели? Шановні, фрази типу “це ще цуценя” або “не бійтеся — він не кусається” слабкий аргумент для людей, які собак бояться. Про тих, хто через свою безвідповідальність та недбалість кожного року ховає тварин і тут же заводить нових, розповідаючи при цьому, який він досвідчений собаковод — у нього було тридцять собак, навіть говорити не хочеться. А доводиться. Бо зустрічається така ситуація на кожному кроці.

Ми часто говоримо про реєстрацію домашніх тварин, про необхідність проходження медико-психологічної комісії та отримання дозволу на утримання тварин. Ці питання дискусійні. Не всі з ними погоджуються.

І тут можна довго сперечатись — це раз. І змусити державні органи діяти в цьому напрямку — це два. І кивати на сусіда, який так робить, говорячи “так чинить багато хто ” — це три. Але давайте починати з себе! Не озираючись по боках. Відповідально вигулювати своїх тварин, виконувати правила утримання тварин, не відпускати на самовигул. Давайте пам'ятати, що кожен власник, незалежно від виду тварини, чи її породи, розмірів тощо, несе відповідальність не тільки за “того, кого приручив”, а також і перед соціумом, в якому ми всі живемо!


Тетяна Діденко, член ініціативної групи
PROTECTION OF HOMELESS PETS


12.05.2015

Разом за життя

У травні, при підтримці Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації, в рамках виконання Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», розпочався громадський проект «Разом за життя», мета якого інформаційна-просвітницька кампанія, направлена на популяризацію гуманного ставлення до тварин.

У листопаді 1987 року в Страсбурзі 21 країна-член Ради Європи підписала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин (Україна її підписала 5 липня 2011 року), де констатовано: «Людина має моральне зобов'язання поважати всіх живих істот… Домашні тварини мають особливі стосунки з людиною…». І висновок, що став для Європи принципом співіснування представників різних живих істот: «ніхто не має права вбивати тварин, завдавати їм болю й страждання», «ніхто не має права покинути домашню тварину напризволяще».

Відповідальність людини за свої вчинки — ось лейтмотив цієї конвенції. Імплементувавши в своє законодавство вимоги конвенції, країни й додатково конкретизували ці вимоги, мета яких — зменшити страждання всього живого. У більшості європейських країн за жорстоке поводження з тваринами на порушника чекає штраф у кілька тисяч або ж ув'язнення. Заборонено залишати домашніх тварин голодними, лікувати їх без анестезії тощо. Це закони, в яких живе постає не об'єктом регулювання, а цінністю. І за заподіяння їй страждання й смерті людина має нести відповідальність. Європа розуміє: лише поширивши заборону вбивства на все, що може бути вбитим, можна, зрештою, домогтися поваги й до людського життя. Людина — не єдина істота, яка живе. Життя загалом — священне. Жорстокість, хоч би хто був її об'єктом — тварина чи людина, має здатність поширюватися. Суспільство, яке не протидіє жорстокості, саме може стати її жертвою. Давно доведено, що рівень духовності людини визначається не лише соціальним середовищем, але й характером спілкування зі світом природи.

В Україні активну роботу із захисту тварин здійснює Міністерство екології та природних ресурсів. На сьогодні прийняті закони України «Про тваринний світ», який регулює відносини у галузі охорони, використання та відтворення об'єктів тваринного світу, «Про захист тварин від жорстокого поводження», який спрямований на захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними та захист їх природних прав, затверджено Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у неволі або в напіввільних умовах.

Сьогодні в кожній третій українській родині є свої домашні улюбленці. Спілкування з братами нашими меншими дає нам море позитивних емоцій. Виявляється, чотириногі друзі не тільки приносять радість, але і корисні для нашого здоров’я! Дослідженнями зарубіжних учених установлено, що власники кішок, собак, папуг живуть на 4–5 років довше, ніж інші люди. Домашні тварини можуть полегшувати перебіг будь-яких хвороб, а деякі виліковувати повністю.

Але доля тварин залежить від пересічних громадян, нас із вами — від нашої здатності бачити наслідки своїх вчинків, нашої чуйності, уміння відчути біль слабшої істоти, від терпимості, бажання допомогти самим тваринам або тим, хто намагається їм допомогти.

У кожної людини, яка не має стосунку до зоозахисту, виникає запитання: а я можу чимось допомогти? Варіантів відповіді безліч.

Перш за все потрібно відповідально поставитися до утримування тварин: про їх треба піклуватися, простерилізувати або утримувати від в’язки, якщо вони не використовуються для планового розведення. Адже лише кожен п’ятий малюк, що з’явився на світ, затребуваний, решта виявляються зайвими і різними шляхами поповнюють лави бездомних.

Ставши свідком жорстокого поводження з твариною, не залишатися байдужим: зупинитися, присоромити кривдників, повідомити в правоохоронні органи. Існує 299-та стаття Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання за знущання над тваринами. Наша байдужість часто є мовчазною згодою з жорстокістю.

Команда проекту «Разом за життя» закликає громади Чернігівщини долучитися до процессу формування дбайливого, гуманного, відповідального ставлення до всього живого. Разом ми зробимо світ кращим!

Керівник проекту «Разом за життя»
Валентина Седячко


17.04.2015

Визначено переможців конкурсу проектів громадських організацій,
на виконання яких надаватиметься фінансова підтримка з обласного бюджету

16 квітня відбулось третє засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2015 році.

Під час засідання, представники інститутів громадянського суспільства, які успішно пройшли перший етап конкурсу, публічно захищали власні конкурсні пропозиції. Члени конкурсної комісії за допомогою спеціальної індивідуальної форми оцінили кожну з пропозицій згідно таких критеріїв як:

• відповідність зазначеним у конкурсній документації цілям та пріоритетним завданням,

• відповідність запланованих заходів програми поставленій меті програми,

• очікувана результативність програми,

• рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення, необхідного для виконання програми, досвід провадження діяльності у відповідній сфері,

• наявність можливості продовження виконання програми або здійснення подібних заходів після припинення фінансування за рахунок бюджетних коштів.

Переможцями конкурсу стали:

• перше місце (з загальною сумою у 154 бали) зайняла конкурсна пропозиція від ЧМГО «Федерація Айкідо та Іайдо», під назвою «Разом за життя»;

• друге місце (з загальною сумою у 153 бали) зайняла конкурсна пропозиція від ЧОО ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу», під назвою «Зробимо Чернігів чистим»;

• третє місце (з загальною сумою у 150 балів) зайняла конкурсна пропозиція від ЧОО ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу», під назвою «Онлайн-сервіс: сучасно-новий підхід в реформуванні транспортної системи міста»;

• четверте місце (з загальною сумою у 147 балів) зайняла конкурсна пропозиція від ГО «Асоціація регіональних ЗМІ», під назвою «Як успішно протидіяти антиукраїнській пропаганді»;

• п’яте місце (з загальною сумою у 134 бали) зайняла конкурсна пропозиція від ЧМГО «Юридична клініка «Бона Менте», під назвою «Забезпечення гендерної рівності в органах влади Чернігівської області»;

• шосте місце (з загальною сумою у 117 балів) зайняла конкурсна пропозиція від ГО «Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини», під назвою «Чесний бізнес — чисте місто»;

• сьоме місце (з загальною сумою у 99 балів) зайняла конкурсна пропозиція від ГО «Чернігівська обласна організація Народно-демократичної ліги молоді», проект «Новий старт. Чернігів».

Члени конкурсної комісії вирішили підтримати всі конкурсні пропозиції з урахуванням передбаченого обсягу бюджетних коштів (почергово, відповідно до рейтингової оцінки). При цьому окремим громадським організаціям вказано на необхідність доопрацювання кошторисів. Окремо, у проекті «Новий старт. Чернігів» має бути доопрацьовано (деталізовано) план заходів по проекту.

Проекти реалізовуватимуться протягом квітня — листопада 2015 року.

Протягом всіх етапів реалізації вказаних проектів конкурсна комісія здійснюватиме їх моніторинг.


Протокол №3
засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій
та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) інститутів громадянського суспільства, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2015 році



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

15.04.2015

Відбулось засідання конкурсної комісії з розгляду проектів ІГС

14 квітня відбулось друге засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2015 році.

Виступаючи перед учасниками засідання, директор департаменту Андрій Подорван повідомив про зміни у складі конкурсної комісії, необхідність внесення яких виникла у зв’язку з кадровими змінами у департаменті.

Також членів комісії було проінформовано, що на розгляд конкурсної комісії надійшло 7 конкурсних пропозицій від 6 громадських організацій. Обговоривши наявні пропозиції, прийнято рішення про допуск до публічного захисту усіх конкурсних пропозицій за умови усунення технічних недоліків у документації.

Проведення відкритого захисту конкурсних пропозицій вирішено провести 16 квітня о 12:00 год. у залі засідань Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.


Протокол №2
засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм
(реалізації проектів, заходів) інститутів громадянського суспільства, для виконання яких надається
підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2015 році



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

27.03.2015

Представників громадськості навчали писати проекти

26 березня у Департаменті інформаційної діяльності та комунікації громадськістю облдержадміністрації відбулось навчання для громадськості. Мета — поінформувати представників інститутів громадянського суспільства щодо особливостей проведення у 2015 році конкурсу проектів, на виконання яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету.

У ході навчання учасники ознайомились із основними положеннями проведення конкурсу проектів, дізналися про правила написання проектних заявок, умови виконання проектів, особливостями підготовки підсумкового звіту, а також поспілкувались з представниками конкурсної комісії, які оцінюватимуть громадські ініціативи.

Захід відбувся в рамках виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада». Наразі триває збір конкурсних пропозицій, що прийматимуться до 10 квітня. Конкурсна комісія оцінить проекти та визначить ті, на реалізацію яких з обласного бюджету буде виділено кошти. Але не більше 8 тисяч гривень на один проект. Загальний бюджет конкурсу — 60 тисяч гривень.

З більш детальною інформацією щодо конкурсу можна ознайомитись за посиланням http://oda.cg.gov.ua/index.php?id=36452&tp=0 (рубрика «Консультації з громадськістю» / «Конкурс проектів для ІГС в рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада» офіційного сайту Чернігівської облдержадміністрації).


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


10.03.2015

Перше засідання конкурсної комісії

5 березня відбулось перше засідання Конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2015 році.

На початку засідання голова конкурсної комісії Андрій Подорван поінформував присутніх про роботу Департаменту як організатора конкурсу. Також було обговорено проект плану та регламент роботи конкурсної комісії Департаменту. Більш детально члени конкурсної комісії обговорили питання щодо шляхів фінансування програм (проектів, заходів), в результаті було прийнято рішення, що фінансування програм (проектів, заходів) здійснюватиметься через суб’єкти господарської діяльності (на підставі договорів) та через одержувачів бюджетних коштів (громадських організацій).

В результаті засідання прийнято регламент роботи конкурсної комісії, погоджені план-графік роботи, текст оголошення та форма оціночних відомостей.

Конкурс триватиме з 10 березня 2015 року по 10 квітня 2015 року включно. Граничний обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів однієї програми (проекту, заходу), що подається для участі у конкурсі, становить 8 тис. грн. Загальний фонд конкурсу становить 60 тис. грн.


Протокол №1
засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм
(реалізації проектів, заходів) інститутів громадянського суспільства, для виконання яких надається
підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2015 році


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації


*****


Новини 2013 рік


*****


Новини 2012 рік


*****


Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода