back

Запущено національну онлайн-платформу з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта»

10-06-2020 | 14:41

Для того, щоб якомога більше громадян опанували цифрові навички, Міністерство цифрової трансформації України у партнерстві з Фондом Східна Європа запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта».

Онлайн-платформа доступна в мережі Інтернет за посиланням: osvita.diia.gov.ua. Кожен громадянин може безкоштовно набути цифрові навички за новим сучасним форматом – освітніми серіалами різної тематики.

Приклади деяких з них:

«Цифрова грамотність для державних службовців» – розкриває можливості та особливості функціонування безкоштовних сервісів Google для використання в професійній діяльності та повсякденному житті;

«COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легень» – оглядовий серіал у форматі міні-інтерв'ю;

«Базові цифрові навички» – курс, розрахований на людей поважного віку, які зможуть навчитися впевнено користуватися смартфоном, комп’ютером і планшетом;

«Цифрові навички для вчителів» – курс про використання онлайн-інструментів (щоб зробити навчальний процес більш захопливим і ефективним).

На платформі також доступний новий онлайн-курс «Кіберняні» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cybernanny) – спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації України, компанії з кібербезпеки 10Guards, компанії Cyberlab і компанії Moneyveo. Тут можна дізнатися, як мінімізувати ризики втрати приватної, чутливої інформації, як попередити кібератаку або кібершахрайство та швидко відновитися у разі таких дій.

Довідково. Освітні серіали з цифрової грамотності розроблені студією онлайн-освіти EdEra за підтримки компаній: Google Україна, Microsoft Ukraine, Академія ДТЕК, Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні, CISCO, СFC Consulting, Освіторія, Global Teacher Prize.

Технічну підтримку знімального процесу забезпечили Huawei Ukraine і компанія MOYO. Комунікаційну допомогу надав Quadrate 28. Онлайн-платформа розроблена Vintage Web Production. Партнери проєкту: Українська бібліотечна асоціація, Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі», U-LEAD з Європою.

Вперше в історії України соціологічне дослідження цифрових навичок громадян проведено MLS Group.

Проєкт втілено за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.