back

У Чернігівській ОДА сформували реєстр перспективних земель водного фонду

27-05-2020 | 16:42

Продаж права оренди землі на конкурентних та прозорих засадах є одним з дієвих інструментів раціонального використання земельного фонду громад та додатковим джерелом наповнення місцевих бюджетів. Для успішної реалізації процесу відкритих торгів, в першу чергу, необхідно визначитись з переліком перспективних земельних ділянок.     

Про це йшлося на засіданні обласної комісії з питань управління водними ресурсами та розвитку водного господарства, яке відбулося учора, 26 травня. Роботою комісії керував заступник голови ОДА Олександр Савченко.

– Для організації земельних торгів нам необхідно узгоджені дії щодо визначення переліку земельних ділянок, які виставляються на земельні торги окремими лотами, – зазначив Олександр Савченко. – Щоб потенційні орендарі та орендодавці орієнтувалися в ситуації, доручив профільному департаменту напрацювати покроковий алгоритм дій - з чого починати, до кого звертатися тощо. Доведемо цю інформацію до громад.

У ході засідання було розглянуто 16 земельних ділянок водного фонду з розташованими на них водними об’єктами. В результаті шість ділянок визнали доцільними для включення в реєстр. Водні об`єкти розташовані у Варвинському, Талалаївському, Менському та Ічнянському районах. Ще шість – потребують уточнень з обліком в Державному земельному кадастрі. Решту не вноситимуть в перелік через відсутність перспектив для риборозведення.

Загалом на території Чернігівської області обліковується близько 1200 водних об`єктів, 605 вважаються перспективними. Починаючи  з 2014 року, зацікавленість в оренді водних об’єктів через аукціон виникала лише по 125 земельним ділянкам.  

У підсумку комісія вирішила посилити роботу в цьому напрямку. На перспективу планується максимально розширити перелік об’єктів, які зможуть зацікавити потенційних орендарів.

Важливим моментом залишається відповідність законодавчим вимогам. Земельні ділянки мають бути інвентаризовані, паспортизовані тощо.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації