back

Обласна влада та концерн "Укрторф" обговорили варіанти виведення торф'яної галузі з кризи

26-05-2020 | 17:15

Обласна влада готова підтримати розвиток торф’яної галузі на Чернігівщині. Але на чолі ДП «Чернігівторф» повинна стати людина, яка матиме конкретний план виводу підприємства зі стагнації. Про це говорили сьогодні учасники чергової наради за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра Савченка, заступника голови обласної ради Арсена Дідура, генерального директора державного концерну «Укрторф» Андрія Озерчука, керівників та представників трудових колективів торфовидобувних підприємств області.

Запаси торфу в Україні, за словами Андрія Озерчука, становлять близько двох мільярдів тонн, майже 12% з них — на Чернігівщині. Це не лише екологічне місцеве паливо, а й ефективне органічне добриво. Саме торф’яна продукція сільськогосподарського призначення є найбільш перспективною. Вона має попит, а її реалізація може сягати 80% загального обсягу.

Генеральний директор «Укрторфу» на прикладі кількох підприємств галузі довів, що видобуток, переробка та продаж продукції з торфу можуть бути вигідними: приносити прибутки підприємствам та доходи місцевим бюджетам, забезпечувати робочі місця та достойну заробітну плату. Наприклад, на торф’яних підприємствах Рівненщині та Волині середня зарплата працівників перевищує 15 тисяч гривень.

Проте переваги галузі нинішнє керівництво ДП «Чернігівторф» використати не змогло. В.о. директора Петро Слуценко коротко поінформував про стан справ на підприємстві та розповів про своє бачення перспективи.

На сьогодні «Чернігівторф» має борги як перед своїми працівниками, так і перед бюджетом. Це заважає підприємству розвиватися, реалізовуючи свою продукцію. Заборгованість із обов’язкових бюджетних виплат не дозволяє брати участь у тендерних торгах через систему «ProZorro». Тому торф для опалення бюджетних установ, скажімо, Семенівщини довелось купувати у столичної фірми, яка перемогла у тендері.

Учасники наради вирішили порушити клопотання перед концерном "Укрторф" про зміну керівництва.

— Торфовидобування в області може і повинне бути прибутковим, — наголосив заступник голови ОДА Олександр Савченко. — Для цього на підприємстві повинні розробити чіткий послідовний план виходу з кризи. ДП «Чернігівторф» потребує більш ефективного керівництва. Обласна влада, зі свого боку, готова сприяти «Чернігівторфу» в реалізації продукції, надавати можливу консультативну, комунікаційну та інформаційну допомогу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.