back

Голова ОДА Андрій Прокопенко провів зустріч з підприємцями області

21-05-2020 | 08:39

Учора, 20 травня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів зустріч з підприємцями області.

З-поміж багатьох проблем було виокремлено сім конкретних питань, які викликають занепокоєння бізнесу.

Перше – про нормативну грошову оцінку земельних ділянок несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Проєкт Постанови КМУ «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земель» передбачає нові підходи до оцінки земель. Вони мають спростити та уніфікувати процес. Проте, частина представників бізнесу має іншу думку та висловлює занепокоєння, що нова методика та нормативи оцінки призведуть до збільшення орендної плати за землю. Це, у свою чергу, може негативно позначитися на інвестиційному кліматі як в області, так і в державі в цілому.

У свою чергу за розрахунками Держгеокадарсту, навпаки, для земель промисловості відбудеться позитивне зменшення нормативної грошової оцінки.

Вирішили, що вже до п’ятниці відбудеться зустріч усіх зацікавлених сторін, включаючи обласне управління Держгеокадастру, представників землевпорядних організацій та підприємців. Вони мають звірити свої розрахунки і з’ясувати, чому виникли розбіжності, – зауважив Андрій Прокопенко. – У разі ж, якщо пропоновані зміни дійсно можуть погіршити інвестиційну конкурентоздатність області, звертатимемось до Уряду з відповідними пропозиціями про коригування проєкту Постанови.

Друга проблема, що потребує втручання – екологічна. Вона викликана розорюванням заливних луків, пасовищ, сінокосів та прибережних захисних смуг, що прямо заборонено Водним кодексом України. Проте чимало сільгоспвиробників не зважають на це.

Наприклад, один із фермерів практично спорудив на березі річки Снов капітальну насосну станцію для поливу полів. А дозвіл при цьому мав на застосування пересувної установки з невеликим обсягом водовикористання. На сьогодні будівництво зупинене. Відповідні матеріали для детального вивчення будуть передані правоохоронцям.

Маємо цілий комплекс проблем у цій сфері, до розв’язання кожної з них вже приступили, – констатував голова ОДА. – Частковим вирішенням проблеми є збільшення штрафних санкцій за порушення природоохоронного законодавства. Конкретні пропозиції до Уряду та депутатів готуємо.

Третє звернення, ініційоване підприємцями, стосується відтермінування обов’язкового використання касових апаратів. В умовах карантинних обмежень чимало дрібних підприємств мають більше труднощів у роботі, тож придбання касового апарату може створити їм додаткові складнощі.

Обговорили блокування податкових накладних, яке підприємці часто вважають необґрунтованим. По цьому питанню було вирішено провести зустріч пізніше з більш конкретним фокусом — між представниками бізнесу, податкової служби та правоохоронних органів.

П’яте питання, по якому держава та бізнес готові співпрацювати тісніше, – виробництво органічної продукції та вирощування нішевих культур.

За п’ять останніх років посіви гречки скоротилися майже втричі, значно менше стали сіяти жита, гірчиці, гороху, інших нішевих культур.

Андрій Прокопенко проінформував підприємців, що у Державному бюджеті поточного року на підтримку сільського господарства закладено 4 мільярди гривень:

Ця сума повністю збережена і після прийняття змін до бюджету в квітні. Допомога надається за різними напрямками. І тепер уже задача Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА допомогти нашим сільгоспвиробникам її отримати, навчити використовувати можливості, надані державою. Поставив відповідне завдання Департаменту.

Шосте питання стосувалося проблем для вантажного транспорту, пов’язаних з будівництвом нової дороги на житловий масив Шерстянка. Голова ОДА попросив учасників зустрічі надати письмові пропозиції, щоб відпрацювати це питання з Чернігівським міським головою.

Функціонування ринку електроенергії в області – сьоме питання, яке турбує бізнесові кола Чернігівщини.

Із січня 2019 року АТ «Чернігівобленерго» діє як оператор системи розподілу. А от постачання електроенергії споживачам здійснюють 40 підприємств.

Окреме питання – зниження вартості розподілу електричної енергії. Адже на сьогодні на Чернігівщині вона вища ніж, наприклад у Київській області. І це мінус у привабливості нашої області для інвесторів, зокрема, з енергоємним виробництвом.

Сьогоднішній діалог з бізнесом довів: якщо діяти спільно, то цілком реально знайти вихід із найскладнішої ситуації. Зрештою, ми усі маємо спільну мету — економічний розвиток Чернігівщини, – зазначив голова ОДА.

 
Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації