back

З 1 вересня цього року для поїздок в Білорусь громадянам України необхідні закордонні паспорти

20-05-2020 | 11:22

Днями на засіданні Уряду прийнято постанову «Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян». Відтак, з 1 вересня 2020 року виїзд громадян України в Республіку Білорусь буде здійснюватися із закордонними паспортами.

Новий порядок дозволить:

– покращити захист українських громадян: у разі втрати закордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України є тривалою та складною процедурою на відміну від оперативних дій документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів;

– зменшити час проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується спеціальними приладами;

– вирішити питання проведення безпомилкової перевірки інформації щодо наявності обмежень на перетинання кордону згідно з дорученнями уповноважених державних органів та за базами Інтерполу (відсутність у внутрішньому паспорті інформації про особу латиницею унеможливлює автоматичне зчитування інформації з документа);

– удосконалити процедуру прикордонного контролю з метою запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) з огляду на низький ступінь захисту документа.

Відтермінування нового порядку до осені дасть можливість подорожуючим у разі потреби завчасно оформити закордонні паспорти на території України.

Громадяни України, які проживають на території Республіки Білорусь і не планують найближчим часом відвідати Україну, можуть оформити відповідні документи в Посольстві України в Мінську або Консульстві України в Бресті. Вказані установи забезпечені всім належним устаткуванням для опрацювання паспортних клопотань громадян України.

Водночас, громадянам України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, не потрібно хвилюватись: при їх поверненні в Україну Державна прикордонна служба безперешкодно пропускатиме за внутрішніми паспортами.

Для громадян України – жителів прикордонних районів залишається чинним режим поїздок в Білорусь за внутрішнім паспортом та свідоцтвом про народження (для осіб віком до 18 років).

Заплановані зміни режиму поїздок не стосуються громадян Республіки Білорусь.

За повідомленням Міністерства закордонних справ України