back

У період карантину в Чернігові знизився рівень забруднення повітря

13-05-2020 | 14:14

У квітні цього року в обласному центрі порівняно з березнем зафіксовано зниження вмісту діоксидів сірки та азоту в повітрі, при цьому показники завислих речовин і оксиду вуглецю не змінилися.

Зменшилася концентрація завислих речовин та діоксидів сірки і азоту також проти минулорічних показників відповідного періоду.

Так, середньомісячна концентрація діоксиду сірки становила 0,6 середньодобових гранично допустимих концентрацій (ГДК с.д.), оксиду вуглецю — 0,4 ГДК с.д., завислих речовин – 0,3 ГДК с.д. За даними спостережень, загальний рівень забруднення повітря за ІЗА (індекс забруднення атмосфери) у квітні оцінювався як низький. Перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій відмічалося лише з діоксиду азоту (2,2 ГДК с.д.).

Таким чином, зниження активності людської діяльності внаслідок пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 загалом зменшило негативний вплив на довкілля, зокрема і на стан повітря. Адже зупинилося багато виробництв, вулицями стало їздити менше транспорту.

Довідково. Моніторинг забруднення атмосферного повітря в м. Чернігові здійснює Чернігівський обласний центр з гідрометеорології (ЦГМ) на двох стаціонарних постах за вмістом чотирьох основних домішок: завислих речовин (пилу), діоксиду сірки, оксиду вуглецю та діоксиду азоту. Проби на вміст завислих речовин, діоксиду сірки, діоксиду азоту та важких металів аналізуються в лабораторіях Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. Вміст оксиду вуглецю визначають фахівці Чернігівського ЦГМ на місці.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації