back

Андрій Прокопенко: Прийняли ряд важливих рішень, щоб мінімізувати поширення коронавірусу

06-04-2020 | 19:51

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко сьогодні, 6 квітня, спільно з головою обласної ради Ігорем Вдовенком та Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком провели позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Перше, що обговорили, – прийняття рішень щодо реагування у зв’язку з летальним випадком у Борзнянському районі. Смерть жителя села Пам’ятне Борзнянського району зафіксовано вчора, 5 квітня.

Комісія вирішила:

1. Визнати населений пункт Пам’ятне Борзнянського району осередком спалаху інфекційної хвороби.

2. Місцевим органам влади (Борзнянській РДА, Печівській сільській раді) встановити на території населеного пункту особливий режим проведення протиепідемічних заходів.

3. Місцевим органам влади спільно з Нацполіцією в області, ДСНС, Управлінням охорони здоров’я, обласним лабораторним центром:

- інформувати населення про визначення меж територій карантину, а також впровадження профілактичних, протиепідемічних та інших заходів;

- контролювати проведення суб’єктами господарювання поточної дезінфекції приміщень;

- провести серед жителів села Пам’ятне роз’яснювальну роботу щодо обмеження пересування на власному автомобільному транспорті між населеними пунктами, районами та регіонами України.

4. Обласному лабораторному центру спільно з Нацполіцією контролювати перебування на самоізоляції осіб, які визначені контактними (таких осіб наразі 6).

Рішення вступає в силу невідкладно.

Також ми вирішили розпочати ПЛР-тестування основних груп ризику: осіб із першої хвилі контактів, лікарів, які задіяні у лікуванні осіб з діагнозом коронавірус, а також усіх хворих, які перебувають у лікарнях із ознаками пневмонії, – повідомив Андрій Прокопенко.

Розглянули ще одне важливе питання – встановлення особливого режиму на в’їздах та виїздах на/з території області громадян і транспортних засобів. Такі заходи вводитимуться для максимального контролю за станом здоров’я осіб, які перетинають межі області.

Це дасть можливість оперативно зреагувати, щоб хворі з підозрою на коронавірус вчасно пішли на самоізоляцію і в разі підтвердження діагнозу оперативно отримали лікування. Тим самим ми вчасно надамо хворим необхідну допомогу та обмежимо ризики поширення інфекції, – переконаний голова ОДА. 

Станом на сьогодні на Чернігівщині 7 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус, 1 – летальний.

Штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації працює 24/7.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації