back

Андрій Прокопенко: З представниками легкої промисловості обговорили необхідні рішення для підтримки національного виробника

01-04-2020 | 22:32

Сьогодні, 1 квітня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко зустрівся з представниками місцевого бізнесу. У зустрічі взяли участь голова правління ПрАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня» Ніна Бас, директор ПрАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант» Наталія Романовська, директор ТОВ «Сівертекс» Вікторія Лазаренко, заступник директора «ТК-Стиль «Текстиль-Контакт» Валерій Негляд.

- Легка промисловість традиційно має особливе значення для Чернігівщини. Сьогодні це багатогатогалузевий комплекс, який включає виробництво текстилю, одягу, виробів зі шкіри та взуття. В галузі працює понад 50 підприємств (без фізичних осіб), де зайнято близько 4 тисяч осіб.

Підприємства області утримують лідерство у виробництві дитячого взуття, вовняних та напіввовняних тканин та є єдиним виробником оплетеної еластомірної нитки в Україні. В області виробляються чоловічий та жіночий одяг, столова, постільна та жіноча білизна, - зазначив голова ОДА.

Після стрімкого спаду виробництва на підприємствах легкої промисловості області протягом 2010-2013 років, який становив, від 2% до 10% щорічно, галузь почала нарощувати обсяги виробництва готової продукції. Упродовж 2016-2018 років промислове виробництво товарів легкої промисловості зростало від 2% до 18% щорічно.

У 2019 році почався новий спад виробництва легкої промисловості, який за підсумками року становив 18%. Негативні тенденції, які почались у 2019 році продовжуються і в поточному році. За січень-лютий 2020 року спад виробництва на підприємствах галузі декларують усі три підгалузі - текстильне виробництво, виробництво одягу та взуття.

Слід зазначити, що більшість підприємств галузі працюють за контрактами з іноземними фірмами і переважно за давальницькою схемою і, як наслідок, на результатах їх діяльності суттєво відображаються коливання валютного курсу та проблеми європейських підприємств-партнерів, пов’язані з епідемією коронавірусу. Спад виробництва спостерігається як на регіональному, так і державному рівнях.

При цьому, легка промисловість області має значний виробничий потенціал та постійно підвищує рівень технічного оснащення виробництва. Впродовж 2019 року підприємствами легкої промисловості області реалізовано продукції майже на мільярд гривень. За обсягами реалізованої продукції галузь посідає п’яте місце серед основних видів діяльності переробної промисловості області.

З введенням карантинних заходів в країні, підприємства області активно розпочали виробництво засобів індивідуального захисту.

- Сьогодні ми зібрались, щоб спільно виробити пропозиції для керівництва держави, реалізація яких допоможе захистити національного виробника та наростити обсяги виробництва, - зауважив Андрій Прокопенко.

Були озвучені наступні ініціативи:

  • Державні закупівлі для закладів соціальної сфери мають впершу чергу бути зорієнтовані на продукцію українського виробника. Сьогодні їх якість є конкурентною на міжнародному ринку.
  • Мобілізаційне замовлення. Публічні закупівлі товарів легкої промисловості лише у вітчизняних виробників. Сьогодні ж є приклади закупівлі китайської та турецької продукції.
  • Забезпечити захист внутрішнього ринку від конкуренції незаконно ввезеної, неякісної продукції, а також повністю заборонити ввезення товарів «секонд  хенд».
    - Вирішити питання щодо скасування митних ставок на сировину та матеріали, які використовуються для виробництва засобів індивідуального захисту.

- Ці та інші ініціативи будуть у найближчі дні узагальнені та направлені  Уряду, - пообіцяв голова ОДА. - Наші дії мають грунтуватися на економічному прагматизмі, так як це роблять усі розвинені країни світу.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації