back

Дотримання режиму самоізоляції – реальна можливість зменшити ризик захворювання на COVID-19

30-03-2020 | 16:15

Для мінімізації поширення вірусної інфекції COVID-19 в Україні запроваджені заходи самоізоляції.

Режим самоізоляції, зокрема, передбачений для осіб, які повертаються з інших країн. Усі громадяни при перетині кордону проходять необхідні контрольні процедури та підписують згоду на самоізоляцію впродовж 14 днів. Це означає, що особа впродовж щонайменше двох тижнів зобов’язана уникати будь-яких контактів з іншими людьми, щоб зменшити ризик зараження.

Прикордонна служба надає списки осіб, які перетнули кордон, обласним лабораторним центрам МОЗ. У свою чергу, ця інформація надходить до епідеміологів на місцях, а також органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, Нацполіції.

Лікувальні заклади здійснюють нагляд за станом здоров’я осіб, які перебувають на самоізоляції, а Нацполіція – за дотриманням ними правил карантину.

На самоізоляції повинні також перебувати громадяни, які контактували з хворими на коронавірус. Список таких осіб визначають епідеміологи.

Так, у Борзнянскому районі через захворювання двох жителів села Комарівка режим самоізоляції встановлено для 262 осіб. За ними триває нагляд медичних працівників та Нацполіції.

У разі порушення режиму самоізоляції громадян можуть притягнути до адміністративної відповідальності (штраф від 17 до 34 тисяч гривень). Посадових осіб можуть оштрафувати на суму від 34 до 170 тисяч. Це передбачено статтею 443 «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Шановні жителі області! Якщо вам відомі факти порушення режиму самоізоляції – повідомляйте про це на номер 102. Самі дотримуйтеся карантинних обмежень, адже навіть не маючи симптомів захворювання, людина може бути носієм вірусу та наражати на небезпеку оточуючих.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації