back

Першого квітня розпочинається сезон тиші в Україні: що треба знати

26-03-2020 | 16:35

Щороку з 1 квітня по 15 червня в Україні запроваджується сезон тиші.

Департамент екології та природних ресурсів ОДА звертається до керівників підприємств, установ і організацій, а також до громадян з проханням дотримуватися відповідного режиму, аби не шкодити природі й допомогти їй у відтворенні та збереженні тваринного світу.

Згідно із Законом України «Про тваринний світ» у цей час забороняється проведення робіт і заходів, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Так, будь-який надто гучний шум може злякати тварин, порушивши їх звичний розпорядок дня. Значні шумові навантаження можуть негативно вплинути і на процеси гніздування пернатих у цей період року.

До слова, відповідно до статті 87 Кодексу про адміністративні правопорушення України порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин тягне за собою накладення штрафу на громадян – від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

Відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян також передбачена за невжиття заходів щодо запобігання загибелі диких тварин, погіршенню середовища їх перебування та умов міграції або добування диких тварин, які зазнають лиха.

За інформацією Департаменту екології та природних
ресурсів Чернігівської облдержадміністрації