back

У режимі відеоселектору відпрацювали з головами РДА, ОТГ та головними лікарями проблемні питання дотримання карантину та готовності медзакладів – Андрій Прокопенко

24-03-2020 | 21:59

Сьогодні, 24 березня, у Чернігівській ОДА відбулася чергова селекторна нарада з керівниками громад області, головами РДА та головними лікарями районних та міських лікарень, яку провів голова ОДА Андрій Прокопенко.

У форматі питань-відповідей обговорили такі основні питання:
забезпечення життєдіяльності громад в умовах карантину; підготовка лікувальних закладів до допомоги хворим на COVID-19.

Значна частина проблем потребує обговорення на державному рівні. Наприклад, лікарі ставлять питання про відтермінування другого етапу медичної реформи, воно стало особливо актуальним в умовах можливої епідемії коронавірусу.

Ще одне питання – державне регулювання цін на товари медичного призначення та засоби індивідуального захисту. Адже є багато випадків, коли маски чи респіратори перепродують через Інтернет за високими, неприйнятними для більшості людей цінами.

– Усі обговорені важливі проблеми зафіксовані і будуть передані до Офісу Президента, – запевнив Андрій Прокопенко і поінформував колег з РДА та ОТГ про заходи, що мають бути невідкладно вжиті в районах проти поширення коронавірусу.

Зокрема, було акцентовано на виконанні рішень обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій: закритті продовольчих ринків, обмеженні руху громадського транспорту в містах.

Голова ОДА наголосив на забезпеченні організованого підвозу медперсоналу, працівників правоохоронних органів, підприємств критичної інфраструктури. Керівникам підприємств, установ та організацій області необхідно укласти договори з перевізниками на здійснення регулярних спеціальних пасажирських перевезень для підвозу до робочих місць своїх працівників.

Мова йшла і про налагодження співпраці між Чернігівським прикордонним загоном та відділеннями Чернігівського обласного лабораторного центру для отримання даних про громадян України, які приїхали з-за кордону, для контролю за дотриманням ними заходів самоізоляції. Зауважили на необхідності моніторингу стану захворюваності серед військових, а також їх забезпеченні засобами індивідуального захисту, ліками та медичним обладнанням.

Андрій Прокопенко повідомив гарну новину:

Учора область отримала тести для виявлення коронавірусу. До Чернігова надійшли тест-системи, що забезпечать проведення тестів полімеразно-ланцюгової реакції. Крім того, ми отримали 5000 експрес-тестів. Наступного тижня очікуємо ще партію таких тестів від держави. Також надійдуть тести, закуплені за кошти обласного бюджету. Експрес-тести вже сьогодні відправлені в райони.

І ще одна гарна новина: вже сьогодні у Чернігів прибула сучасна німецька лабораторія для проведення масових точних ПЛР-тестів, придбана завдяки спільним зусиллям.

На селекторі також було піднято питання про суми, виділені з місцевих бюджетів на заходи протидії поширенню коронавірусу. Картина по області дуже неоднорідна. Проте ще є час, щоб виділити ці кошти та підготуватися до боротьби з можливою епідемією. Знайти їх можна, якщо перерозподілити видатки, наприклад, використавши кошти, що передбачалися на проведення культурно-масових заходів. В умовах карантину вони проводитись не будуть. Детальний аналіз фінансів та програм зараз проводить облдержадміністрація. Необхідно це зробити і на місцях.

Андрій Прокопенко попросив керівників громад звернутись до мешканців міст, селищ та сіл із проханням неухильно дотримуватися карантину і повідомляти поліцію про випадки, коли люди, які повернулись в останні тижні з-за кордону, порушують обов’язкові умови 14-денної самоізоляції.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації