back

Нові правила ліцензування зберігання пального: що потрібно знати суб`єктам господарювання

28-02-2020 | 16:34

Починаючи з 2019 року, законодавство у сфері ліцензування обігу нафтопродуктів зазнало суттєвих змін. Для більш детального обговорення та роз`яснень нововведень, сьогодні, 28 лютого, в Чернігівській ОДА відбулась оперативна нарада під головуванням заступника голови Чернігівської ОДА Олександра Савченка. Учасники заходу – представники профільних структурних підрозділів ОДА, фіскальних органів та суб`єкти господарювання.

– Дотепер не всі суб`єкти господарювання як аграрного, так і промислового сектору володіють достовірною інформацією щодо змін у процедурі та умовах отримання ліцензії на право зберігання пального. Ми зібрали цю нараду, щоб з`ясувати всі питання, які вас турбують. Надамо вам фахову консультацію, аби в подальшому на ваших підприємствах не виникало проблем із законом щодо зберігання та обігу нафтопродуктів, – зазначив Олександр Савченко.

Нова редакція Закону України, яким регулюється ліцензування підакцизних товарів, вступила в дію 1 липня 2019 року. До 1 квітня цього року відтерміновано застосування штрафних санкцій. Разом з тим, на сьогодні існує відповідальність за ст. 163 Кодексу про адмінпорушення.

Норми, які набули чинності з нового року, дають можливість отримання спрощеної ліцензії на зберігання пального. За словами начальника відділу головного Управління ДПС у Чернігівській області Юрія Романченка, для спрощеного ліцензування потрібно виконати чотири умови: вказати, що пальне використовується для власних потреб, зазначити адресу, де буде зберігатися паливо, загальний об`єм резервуарів у літрах і внести оплату.

– Вартість однієї ліцензії складає 780 гривень. Кошти сплачуються до відповідного місцевого бюджету. Важливо, що за кожною адресою має бути окрема ліцензія. У разі розташування цистерни за незакріпленою адресою потрібно робити прив`язку до кілометру дороги, населеного пункту та номеру траси. Координати і кадастрові номери не дозволяються, – поінформував Юрій Романченко .

Нормами Податкового кодексу встановлено обмеження щодо ємностей та отримання палива протягом календарного року. У разі перевищення обсягу 200 кубометрів або отримання впродовж календарного року більше 1 мільйона літрів (без урахування пального, придбаного на заправках), підприємство підлягає реєстрації як платник акцизного податку. Окрім того, акцизній реєстрації підлягають склади, а всі резервуари мають бути облаштовані витратомірами, лічильниками та рівномірами лічильників.

Варто зауважити, при зберіганні пального в автопричепі або цистерні ліцензія не потрібна. Це відноситься до транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації.

Від отримання ліцензії звільняються лише суб`єкти господарювання, які повністю фінансуються з державного та/або місцевого бюджету, підприємства держрезерву та площадки «Нафтогазовидобування» для власних потреб.

Заяву на отримання ліцензії можна направити через особистий кабінет, на електронну скриньку або поштою. До речі, ліцензування не передбачає фактичного отримання документу на руки. Головне, щоб ліцензія була зафіксована в Єдиному державному реєстрі.

Більш детальна інформація розміщена на сайті ДПС в Чернігівській області в розділі «Новини». Телефони для консультацій: (0462) 695-943 або (0462) 695-940.

Довідково: З 1 січня 2020 року будь-яка речовина, яку заправляють у бак, вважається пальним. Винятком є лише стиснений природний газ – метан.

З 1 квітня 2020 року за зберігання пального без ліцензії або третім особам передбачено штрафні санкції у розмірі 500 тисяч гривень. За порушення умов реєстрації акцизних складів – штраф 1 мільйон гривень.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації