back

7 відомих фактів про коронавірус і прості правила, як вберегтися

28-02-2020 | 15:25

1. Новий тип коронавірусу – один із рідновидів вірусних інфекцій. Захиститися від нього можна традиційними профілактичними засобами, як і при звичайній застуді. Треба ретельніше ставитися до гігієни: часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком, використовуйте засоби дезінфекції у приміщеннях – вони вбивають вірус

2. Коронавірус не смертельний, адже 97%, хворих - одужали.

3. Як і багато вірусів, він передається краплинним та контактним шляхами, не циркулюючи в повітрі і не переміщаючись на далекі відстані. Для більшої безпеки, так само, як і під час сезону грипу, уникайте великих скупчень людей і використовуйте захисну маску, якщо потрапляєте у такі місця.

4. Коронавірус не передається з посилками з країн, де зареєстровано випадки захворювання на COVID-19, шлях інфікування – лише від організму до організму.

5. Симптоми цього коронавірусу такі ж, як і при звичайній застуді: кашель, головний біль, лихоманка, важке дихання, іноді – діарея або кон`юктивіт. Однак визначити хворобу можуть лише спеціальні тести. Нагадуємо, в Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус.

6. Україна готова, якщо раптом у декого з наших громадян виявлять цей тип вірусу. ВООЗ передала спеціальну тест-систему, за допомогою якої можна визначити вірус COVID-19. Тестування проводитиме вірусологічна референс-лабораторія центру громадського здоров`я України. В країні достатньо фахівців, обладнання та місць в лікарнях для прийняття та ізоляції хворих, якщо такі трапляться. Уряд посилив заходи безпеки. Всі державні служби – прикордонники, митники, поліція, лікарі та інші – працюють скоординовано та злагоджено, щоб не допустити потрапляння вірусу в Україну.

7. Не панікуйте та не піддавайтеся маніпуляції. Міцний імунітет, здоровий спосіб життя, дотримання гігієни та тверезий розум – ваша запорука бути здоровими.

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України