back

В області відпрацьовані заходи із запобігання поширенню коронавірусу

27-02-2020 | 09:24

Учора, 26 лютого, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів об’єднане засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і тимчасової протиепідемічної комісії щодо координації роботи із запобігання занесенню та поширенню на території області випадків захворювання коронавірусом.

Учасники наради відпрацювали план дій з попередження можливого поширення коронавірусу на території області.

На сьогодні в області функціонує 16 інфекційних відділень на 427 ліжок та 124 бокси на 217 ліжок. Визначені госпітальні бази для госпіталізації осіб з підозрою на захворювання, спричинене коронавірусом, та відповідні спеціалізовані бригади екстреної медичної допомоги.

— Медичні заклади мають бути максимально підготовлені на випадок появи та поширення коронавірусу, а медперсонал – забезпечений необхідними засобами індивідуального захисту, мати чіткі інструкції, як діяти,  – акцентував Андрій Прокопенко. – Доручаю Департаменту фінансів ОДА, РДА, звертаюсь до органів місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких знаходяться заклади охорони здоров’я: у найкоротший термін укомплектувати потребу у медикаментах та засобах захисту.

Головний епідеміолог області Микола Донець запевнив: у регіоні дотримано усіх профілактичних заходів. Медичні заклади очікують обладнання та засоби індивідуального захисту, виділені на Чернігівську область з державного резервного фонду.

Начальник чернігівського прикордонного загону Олександр Чорний зазначив, що персонал, який працює у прикордонній зоні, проводить додатковий огляд осіб, які перетинають кордон. Додаткові 10 приладів для температурного скринінгу за дорученням Андрія Прокопенка вже закуплені і передані прикордонникам.

На засіданні акцентували на необхідності посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу в медичних і навчальних закладах, на підприємствах та організаціях, адже саме недостатнє інформування населення викликає тривогу. Також важливо посилити санітарні заходи у міських та приміських транспортних засобах.

Після зустрічі голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко особисто перевірив стан готовності однієї з госпітальних баз – інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2. Оглянули бокси та медичне обладнання, що у випадку необхідності може бути задіяне для госпіталізації та надання медичної допомоги хворим.

Були презентовані варіанти засобів індивідуального захисту, якими необхідно забезпечити медичний персонал. Виробники запевнили, що зможуть забезпечити необхідною кількість біозахистних костюмів у короткий строк.

Андрій Прокопенко відзначив якісну підготовку лікарні, але зауважив, що не слід забувати про заходи індивідуальної профілактики, які дадуть змогу уберегтися не лише від коронавірусу, а й від звичних для нас сезонних видів грипу та ГРВІ.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації