back

Патріотизм та українська мова: як зміцнюють національну свідомість у Сновському районі

24-02-2020 | 10:40

Наприкінці минулого тижня у Сновську під керівництвом заступника голови Чернігівської ОДА Андрія Подорвана відбулося виїзне засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при облдержадміністрації. До заходу долучилися представники відповідних координаційних рад при Городнянській, Корюківській, Менській, Чернігівській райдержадміністраціях, родини загиблих на сході України бійців, громадськість.

Розпочався робочий візит із покладання квітів до пам’ятного знаку героям Небесної Сотні та меморіальної стели «Захисникам України» у сквері біля центральної площі. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять воїнів, які віддали життя за незалежність та територіальну цілісність України.

Про організацію національно-патріотичного виховання у районі поінформував заступник голови Сновської РДА Володимир Карпенко. Він зазначив, що до участі в національно-патріотичних заходах, у тому числі в закладах освіти, активно залучаються учасники АТО/ООС та прикордонники. Крім того, у школярів є постійний зв'язок із бійцями, які наразі служать на сході країни: діти підтримують їх листами, плетуть для них маскувальні сітки.

Втім, на переконання громадських активістів, лише роботи з дітьми у школі недостатньо. Потрібен комплекс інформаційно-просвітницьких заходів зі старшим поколінням. Зокрема, їх постійно необхідно інформувати про вітчизняні досягнення у сфері економіки, науки, охороні здоров’я тощо.

Оскільки район межує з Російською Федерацією, а відтак є переважно російськомовним, важливо й надалі продовжувати роботу із популяризації рідної мови, народних звичаїв і традицій.

Своїм досвідом щодо організації національно-патріотичного виховання на місцях поділились представники Чернігівського району, а патрульні поліцейські — досвідом співпраці населення з органами влади у створенні безпечного простору.

Серед виступаючих — голова Сновської районної спілки учасників антитерористичної операції Михайло Хомчук, представник Ради Сновської районної організації ветеранів України Віктор Кравець, тимчасово виконуюча обов’язки директора Сновської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Ольга Гаврилець, керівник апарату Чернігівської РДА Тетяна Куриленко, методист відділу суспільно-гуманітарних дисциплін Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Людмила Краснова, представниця Національної скаутської організації України «ПЛАСТ» Галина Матюшина, голова громадського об’єднання «Епоха свідомості» Яніна Смоляр, представниця Управління патрульної поліції в Чернігівській області Наталія Мороз.

Керівники району та ОТГ висловили занепокоєння з приводу кодування супутникового телесигналу, що унеможливило доступ до українських каналів. Проблема торкнулася чи не кожного місцевого жителя, адже цифрове ефірне телебачення DVB-T2 тут практично недоступне.

Нині розглядаються можливі способи розширення зони охоплення сигналом вітчизняного цифрового ефірного телебачення, зокрема встановлення додаткових передавачів, прокоментував Андрій Подорван.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник голови ОДА наголосив на важливості об’єднання зусиль органів влади та громадськості для формування у громадян патріотичних настроїв:

— Любов до України та всього національного прививається з дитинства. Якщо ми хочемо виховати свідомого громадянина, всі патріотичні заходи мають бути не просто змістовними, а й цікавими.

Надзвичайно важливим елементом є спілкування молодих людей з нашими захисниками та родинами загиблих. Цей зворотній зв'язок потрібен усім: одні розумітимуть, яка ціна сплачується за мирне майбутнє, інші — відчуватимуть підтримку та небайдужість оточуючих.

Крім того, необхідно залучати молодь до життя громади. Це стосується і формування методики національно-патріотичного виховання, і усіх сфер життєдіяльності. Гарний тому приклад — створення молодіжних рад (ред.: у Сновську створена у грудні минулого року). Відчуваючи себе потрібним та корисним вдома, ніхто не захоче будувати своє майбутнє деінде.

Зважаючи, що район прикордонний, відповідна робота повинна бути в рази потужнішою.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації