back

Охоронний договір – інструмент захисту об`єктів культурної спадщини

18-02-2020 | 12:57

На вимогу Закону України «Про охорону культурної спадщини» в Управлінні містобудування та архітектури Чернігівської ОДА продовжується кампанія по укладанню та підписанню охоронних договорів з власниками (користувачами) пам’яток архітектури національного та місцевого значення.

У Чернігівській області під охороною держави перебуває 309 таких об’єктів, у т. ч. національного значення – 135, місцевого – 174. Перелік пам’яток національного і місцевого значення представлений на сайті Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

Станом на 1 січня 2020 року укладено та підписано 201 охоронний договір, або 65% від загальної кількості. Впродовж 2019 року підписано нових та перепідписано з продовженням строку дії 32 угоди.

За словами фахівців сфери охорони пам’яток архітектури, укладення такого договору - дуже важливий процес, так як він регламентує режим використання пам’ятки культурної спадщини чи її частини, у т.ч. території, на якій вона розташована. Його наявність унеможливлює перебудову споруди без надання дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини. Відповідно, запобігає знищенню цих об’єктів та стихійному будівництву в історичних ареалах, охоронних зонах і зонах охорони пам’яток.

Договір визначає терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт, робіт з упорядження її території та інших пам’яткоохоронних заходів. Він також є невід’ємною частиною пакету документів, потрібного для занесення пам’ятки архітектури національного чи місцевого значення до Єдиного державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За інформацією Управління містобудування
та архітектури Чернігівської ОДА