back

В області більше 40 справ з оцінки впливу на довкілля отримали позитивні висновки

13-02-2020 | 11:46

Торік у Департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА розглянуто 31 справа з оцінки впливу на довкілля (ОВД) планованої діяльності суб’єктів господарювання. За результатами видано 29 позитивних висновків та 2 відмови. Ще більше двадцяти пакетів документів з ОВД запланованої на території області діяльності надійшли до Мінекоенерго, з них — 11 отримали позитивний висновок, інші перебувають на розгляді.

Найбільша кількість справ, розглянутих Департаментом екології та природних ресурсів ОДА, стосувалася продовження видобутку нафтопродуктів на території області, будівництва та реконструкції автозаправних станцій, видобування питних підземних вод та поліпшення екологічного стану річок регіону.

Двічі відмову у видачі висновків отримало ПАТ «Укрнафта» Нафтогазовидобувне управління «Чернігівнафтогаз». Причина — недотримання процедури та вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Суб’єкт господарювання доопрацював подані матеріали та, пройшовши повторно процедуру з оцінки впливу на довкілля, отримав позитивні висновки на провадження планованої діяльності.

Під час розгляду вищевказаних справ в обговоренні брали участь представники громадськості, які надавали свої зауваження та пропозиції до повідомлень і звітів з оцінки впливу на довкілля. Значна кількість зауважень і пропозицій надійшла від Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА.

Відповідно до вимог законодавства громадські слухання є обов’язковою частиною громадського обговорення. Загалом у 2019 році проведено 31 громадське слухання, за результатами яких складено 8 протоколів та 23 акти про неявку представників громадськості.

Довідково. Оцінка впливу на довкілля здійснюється з дотриманням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, з урахуванням стану довкілля в місці, де планується провадити плановану діяльність, екологічних ризиків і прогнозів, перспектив соціально-економічного розвитку регіону, потужності та видів сукупного впливу (прямого та опосередкованого) на довкілля, у тому числі з урахуванням впливу наявних об’єктів, планованої діяльності та об’єктів, щодо яких отримано рішення про провадження планованої діяльності або розглядається питання про прийняття таких рішень.

Зокрема, здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження видів планованої діяльності, що включає будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природнє середовище.

Громадськість має право надавати уповноваженому органу зауваження і пропозиції до планованої діяльності, що потім передаються суб’єкту господарювання для підготовки звіту з ОВД або враховуються у відповідному висновку.

З переліком реєстраційних справ з ОВД, які надходять на розгляд Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, можна ознайомитися за посиланням.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації