back

Андрій Прокопенко: новий геопортал містобудівного кадастру – сучасний інструмент вільного доступу до генпланів населених пунктів області

10-02-2020 | 17:28

Наприкінці 2019 року фахівці Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА запустили новий багатофункціональний онлайн-ресурс – геопортал містобудівного кадастру Чернігівської області. Таким чином громадяни отримали вільний доступ до генпланів населених пунктів. На сьогодні чернігівський геопортал за функціоналом та наповненням – один з найпотужніших в Україні.

Онлайн-сервіс є базовою платформою для створення єдиного геоінформаційного середовища Чернігівщини. Це картографічний інтернет-ресурс, який виступає єдиною точкою доступу до великої кількості інформаційних джерел даних із системою інструментів перегляду та пошуку географічної інформації, її візуалізації, завантаження та поширення.

Створення геопорталу є прикладом цифрової трансформації. Донедавна саме в такій єдиній інформаційній базі існувала велика потреба, – акцентував голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. – Масив ресурсів, представлений на сайті, дозволяє оперативно отримувати необхідні дані про об’єкти, які розміщені на території області, формувати витяги, проводити геоінформаційний аналіз тощо. Сервіс буде корисний не лише профільним службам, а й усім мешканцям Чернігівщини.

На головній сторінці порталу розміщена загальна інформація, звідки одразу можна перейти на карту та ознайомитися з інформаційними розділами. Їх перелік визначено згідно з профільними державними будівельними нормами.

За допомогою оприлюднених генпланів та планів зонування території кожен бажаючий дізнаватиметься про режим використання тієї чи іншої земельної ділянки, а також плани розвитку населеного пункту. Накладаючи різні шари інформації, користувач може аналізувати та порівнювати дані. Крім того, в геопорталі закладений широкий функціонал – можливість лінійних та площинних вимірювань, перегляд атрибутивної інформації у вигляді таблиць, тощо.

На сьогоднішній день геопортал містить понад 180 інформаційних наборів даних, згрупованих по 25 категоріях. Частина з них є візуалізацією відкритих даних з державних органів влади. Інша частина – результат роботи відділу містобудівного кадастру та моніторингу Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

Наразі геопортал функціонує в тестовому режимі за посиланням: http://chernigiv_dma.local.softpro.ua/. Робота з формування та наповнення містобудівного кадастру області триває. Перелік інформаційних ресурсів постійно розширюватиметься. Пропозиції щодо розміщення додаткових наборів даних можна надсилати на адресу: [email protected].

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації