back

Сьогодні — Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями

04-02-2020 | 14:00

Онкологічні хвороби — одна з основних причин захворюваності та смертності в усьому світі. За дослідженнями Міжнародної протиракової асоціації, щорічно від різних форм онкопатології помирає майже 25 мільйонів людей, причому понад 50% з них — у працездатному віці.

За прогнозами Міністерства охорони здоров’я України, до 2025 року рівень захворюваності на злоякісні новоутворення у країні досягне 100 тисяч нових випадків. Нині найпоширеніший вид злоякісних новоутворень серед чоловіків — рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка і колоректальний рак, а серед жінок — рак молочної залози, тіла і шийки матки та ободової кишки. Загалом Україна сьогодні посідає друге місце в Європі за рівнем поширення раку та смертності від нього.

На Чернігівщині, зокрема, минулого року на різні види злоякісних пухлин захворіли понад 4 тисячі жителів області, з яких 13 — діти. За цими показниками область посідає одне з перших місць в Україні. Лікарі пов’язують це із загальним старінням населення, негативним впливом навколишнього середовища, недотриманням правил здорового харчування і активного способу життя, а також небажанням основної частини громадян своєчасно проходити профілактичні обстеження.

Як зазначив в.о. генерального директора Чернігівського обласного медичного центру сучасної онкології Юрій Шень, на початок лютого на обліку у чернігівських онкологів перебувало понад 28 тисяч жителів області.

Для ефективного лікування раку в обласному онкоцентрі працюють 10 стаціонарних відділень, поліклінічне відділення на 420 відвідувань за зміну, денний стаціонар на 20 ліжок. Заклад оснащений потужною сучасною діагностичною та лікувальною апаратурою: лінійним прискорювачем, ендоскопічним обладнанням, комп’ютерними томографами, мамографами, лімфопресом тощо. Крім того, спеціалізовані ліжка знаходяться у лікувальних закладах Ніжина та Прилук, онкологічні кабінети працюють на базі районних лікарень.

Варто зазначити, що Чернігівщина — чи не єдиний регіон в Україні, де працює обласна програма «Онкологія», що дає відчутні результати у плані виявлення та лікування цього виду патології.

Онкологи переконані: якби громадяни виваженіше ставилися до свого здоров’я і своєчасно обстежувалися, рівень захворюваності на злоякісні пухлини значно б знизився. Медики наголошують, що рак — не вирок, адже є безліч прикладів, коли навіть у 2-3 стадії його виліковують.

Втім, якщо людина хоче прожити життя без раку, їй варто дотримуватися певних правил. Це виважене харчування, помірне заняття фізкультурою, уникнення вживання алкоголю (нині рак підшлункової залози, спричинений надмірним вживанням алкоголю, посідає одне з перших місць за смертністю від онкопатології), відмова від тютюнокуріння (у 90% випадків рак легенів спричинений курінням). Крім того, варто навчитися правильно реагувати на стреси, що також можуть стати чинником появи раку через негативний вплив на імунітет людини.

За інформацією пресслужби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації