back

«До дня проголошення першої незалежності України та Дня Соборності»

17-01-2020 | 15:14

Під такою назвою сьогодні в обласному молодіжному центрі відбувся круглий стіл. Чернігівські історики спілкувалися з молоддю щодо історичного значення знакового для кожного українця дня — 22 січня, Дня Соборності України.

Згадали передісторію свята. Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголосив: проголошення у 1918 році незалежності Української Народної Республіки, а у 1919 році — Акта злуки Української та Західноукраїнської народних республік в єдину незалежну державу стали найважливішими подіями в історії України. 22 січня 1919 року — фактично початок нового етапу у процесі формування української нації.

Кандидат історичних наук Сергій Горобець висвітлив тему «Соборність України: разом з власної волі». Він, зокрема, зазначив, що відзначення понад століття соборності України є приводом нагадати про єдність і неподільність українських земель, у тому числі й окупованих російським агресором.

Історики також нагадали і про участь чернігівців в історичних подіях, пов’язаних з боротьбою за незалежність і соборність України. Так, вони повідомили, що в роботі Трудового конгресу України, який 23 січня 1919 року ратифікував (затвердив) Універсал Директорії УНР про Злуку двох народних республік, взяли участь і проголосували «за» 42 делегати від Чернігівщини. Також у «живому ланцюзі» соборності України від Івано-Франківська до Києва 21 січня 1990 року були в українській столиці дві делегації з області — з Чернігова та Ніжина.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації