back

Чернігівські спортсмени з інвалідністю — серед переможців всеукраїнських та міжнародних змагань

21-12-2019 | 12:53

Найкращий показник діяльності регіонального центру фізичної культури і спорту «Інваспорт» та обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю — успішні виступи спортсменів на міжнародних та всеукраїнських змаганнях, переконані керівники цих закладів. 2019 рік виявився «урожайним» для чернігівських спортсменів.

До прикладу, Дмитро Суярко («Інваспорт») виборов «золото», два «срібла» та «бронзу» на чемпіонаті світу із зимових видів спорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та вадами зору (Канада). Крім того, став бронзовим призером Кубку світу із зимових видів спорту у Швеції.

Із двох чемпіонатів з армспорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату — Європи (Греція) та світу (Румунія) — Назарій Остапчук («Інваспорт») привіз «срібні» медалі.

Дмитро Скварський (ДЮСШ) — чемпіон Європи з настільного тенісу серед спортсменів з вадами слуху (Болгарія). На додачу — ще й бронзовий призер цих змагань (в особистому заліку).

Олег Тука («Інваспорт») став переможцем Міжнародного турніру з шахів серед спортсменів з вадами зору (Словенія). З чемпіонату Європи (Румунія) спортсмен привіз «бронзу».

«Золоту», «бронзову» та п’ять «срібних» медалей здобув Олексій Коломієць (ДЮСШ) на чемпіонаті світу з плавання серед спортсменів з вадами слуху (Бразилія).

Чемпіонами світу з футзалу серед спортсменів з вадами зору (у складі збірної України) стали Роберт Тремба та Олексій Заволовий («Інваспорт»).

До речі, днями завершився перший етап Кубку світу із зимових видів спорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та вадами зору в Норвегії. У ньому брали участь спортсмени центру «Інваспорт»: Ігор Рептюх, Дмитро Суярко, Анастасія Лалетіна, Борис Бабар та Василь Потапенко. Перемогу у спринті виборов Ігор Рептюх, «бронзову» нагороду — в біатлонній гонці.

Загалом у 2019 році в складі національних збірних команд України Чернігівську область представляли 33 спортсмени з інвалідністю, з яких 22 — в основному складі.

Спортсмени центру «Інваспорт» та обласної ДЮСШ осіб з інвалідністю прийняли участь у 38 чемпіонатах та кубках України, в яких вибороли 46 «золотих», 44 «срібних» та 22 «бронзових» медалей.

Діти з інвалідністю взяли участь у чотирьох фінальних змаганнях спартакіади «Повір у себе», в яких вибороли 19 «золотих», 11 «срібних» та 7 «бронзових» нагород.

Чотири кращих спортсмени області отримували щомісячні обласні стипендії в розмірі 850 гривень, п’ять спортсменів — персональні стипендії Чернігівської міської ради (500 гривень), а член збірної команди України з зимових видів спорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату Анастасія Лалетіна — стипендію для обдарованих дітей з інвалідністю від компанії Parimatch Foundation.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації