back

ГО «Детектор медіа» провела тренінг з медіаграмотності у Чернігові

11-12-2019 | 13:23

Як розпізнати фейки, пропаганду і дезінформацію та протидіяти їм — розповідали днями експерти громадської організації «Детектор медіа» на тренінгу у Чернігові.

Просвітницький захід організував Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА у партнерстві з обласним молодіжним центром.

Протягом 6 годин у залі «Арсенал ідей» слухачі дізнавалися, як розпізнати дезінформацію та не поширювати фейки, які меседжі російської пропаганди зустрічаються в українських медіа, як знівелювати шкоду від ботів та тролів та, зрештою, де знайти правдиву інформацію про українські реформи.

Журналіст MediaSapiens та експерт з медіаграмотності ГО «Детектор медіа» Володимир Малинка присвятив свій виступ застосуванню критичного мислення та цифровій безпеці. Він розповів про те, як мережею поширюються фейкові історії та панічні повідомлення та як працюють бото- і тролеферми.

Медіаоглядач «Детектор медіа» Ярослав Зубченко, розповідаючи про російську пропаганду у вітчизняному медіапросторі, звернув увагу на ключові напрями пропагандистських атак в українському суспільстві та їхні меседжі, спрямовані на розкол українського суспільства. Серед них — тези з дискредитації ветеранів, питання нацизму, расизму та антисемітизму, тематика поділу українців та заклики щодо відмови від євроінтеграції.

Комунікаційна менеджерка «Детектору медіа» Світлана Чернецька презентувала інформацію про міфи та вигадки, створені навколо українських реформ. Перш за все — навколо найбільш важливих для українського суспільства: медичної, пенсійної, земельної. Також вона розповіла, в яких джерелах можна знайти надійну інформацію з цієї тематики.

Тренінг «Фейки, пропаганда та дезінформація в медіа: розпізнаємо і протидіємо» зібрав надзвичайно широку аудиторію: від державних службовців і представників ЗМІ до слухачів дитячої школи журналістики «Стенд-ап». Послухати спікерів приїхали навіть студенти-журналісти з Житомира.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації