back

Андрій Прокопенко: всі рішення щодо майна громади мають бути виваженими

02-12-2019 | 18:31

Голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко взяв участь у сьогоднішньому пленарному засіданні двадцятої (позачергової) сесії обласної ради.

Найгарячіше обговорення викликало питання, внесене на розгляд народних обранців лише нинішнього ранку: «Про затвердження Переліків об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації». Ним пропонувалось здійснити приватизацію 29 об’єктів комунального майна, зокрема готелю «Придеснянський», а також 60 об’єктів нерухомості та 17 транспортних засобів комунального підприємства «Ліки України».

Голова облдержадміністрації наголосив:

«Перш ніж продавати майно, слід провести аудит та економічну експертизуЯкщо депутати обласної ради вважають, що майно громади треба продати, то це необхідно робити через відкритий аукціон.

Чого ми точно не хочемо – це, щоб майно громади продавалось кулуарно та за безцінь. Ще вчора цих проектів рішень у нас не було. Не розумію, до чого тут поспіх. Адже це серйозне питання».

Цілий ряд депутатів також висловили свою незгоду з тим, що такі важливі питання виносяться в зал без попереднього вивчення та обговорення. Адже йдеться не лише про долю конкретних комунальних об’єктів, а й про перспективи наповнення обласного бюджету. Зокрема, депутати хотіли би перед голосуванням почути висновки профільних комісій.

У результаті депутати зняли питання з голосування. До нього повернуться після всебічного вивчення.

Наступне гостре питання – про передачу районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» до комунальної власності місцевих рад.

«Ідея правильна. У лісовому господарстві потрібно навести порядок. Передача лісових господарств комунальної власності у громади логічно доповнить процес децентралізації, який ми підтримуємо. У ході цього необхідно провести повну інвентаризацію районних дочірніх підприємств КП «Чернігівоблагроліс», у тому числі земельних ділянок лісогосподарського призначення, нерухомого майна та фінансових активів. На це слід передбачити необхідні кошти. Також слід пропрацювати сам механізм передачі, щоб все було зроблено за законом», зазначив голова ОДА.

Депутати підтримали початок цього процесу та прийняли ще низку важливих  рішень. Так, вони звернулися до керівництва країни з пропозиціями продовжити мінімум на три роки мораторій на продаж землі, за цей час сформувати Стратегію розвитку аграрного сектору економіки та розвитку сільських територій. На їхню думку, запроваджувати ринок землі слід після референдуму, поетапно, надаючи перевагу при продажу територіальним громадам.

Вже у лютому наступного року має завершитись етап добровільного об’єднання місцевих громад. Тож ще одне звернення депутатів стосувалося збереження участі обласних рад у процесі формування ОТГ. За нього проголосували практично всі присутні в залі депутати.

Наступне рішення – звернення до Кабінету Міністрів України щодо належного фінансування субвенції на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій. Це рішення також було проголосовано майже всіма присутніми.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації