back

Активні дії і нульова толерантність: в Україні розпочались «16 днів проти насильства»

26-11-2019 | 10:21

Всеукраїнська акція триватиме до 10 грудня — Міжнародного дня прав людини. Упродовж 16 днів по всій країні відбудуться заходи для підвищення обізнаності громадян, як протидіяти домашньому насильству. Зокрема, на Чернігівщині планується провести тематичні бесіди, тренінги, лекції, інтерактивно-інформаційні заняття, семінари тощо.

Проведення акції в області обговорили вчора, 25 листопада, учасники засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

За результатами дослідження Фонду народонаселення ООН, щорічно більше мільйона українок стикаються з фізичною та сексуальною агресією в сім'ї. Лише 27% українських жінок вважають образи проявом насильства і тільки 32% подібним чином оцінюють приниження.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш навела статистичні дані, які свідчать, що і для Чернігівщини проблема домашнього насильства є актуальною — лише за 9 місяців цього року в органах поліції зафіксовано 2064 відповідні звернення, з яких 95% надійшли від жінок.

— Суспільство має бути вільним від насильства. Саме в ці 16 днів ми можемо активізувати зусилля, аби донести до кожного: знущання та утиски (фізичного, психологічного, сексуального чи економічного плану) у громадській або приватній сфері можна подолати. Втім, змовчавши та соромлячись заявити про це, людина сама ж сприяє повторенню негативних дій стосовно неї,— зазначила заступник голови ОДА Наталія Романова, яка очолює Міжвідомчу раду, і додала: роботу з протидії домашній агресії потрібно починати в ранньому віці. Так можна упередити виникнення багатьох трагічних випадків у родинах.

До речі, цьогоріч Міністерство соціальної політики у співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні розпочинає нову хвилю кампанії «Розірви коло». Її ціль — підвищити нетерпимість суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства. В рамках інформаційної акції демонструватимуться нові відеоролики (їх можна переглянути на офіційному вебсайті Чернігівської ОДА у рубриці «Відеоновини»). Ініціатива реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади та Естонії.

— Дуже важливо, щоб кожен усвідомив, що насильство — це не міф, а реальна проблема. Тому наше спільне завдання — зупинити це ганебне явище, — підкреслила Наталія Романова.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації