back

Які дороги ремонтували цього року на Чернігівщині

18-11-2019 | 16:22

Сезон активних дорожніх робіт уже закінчився. Всі заплановані проєкти практично реалізовані, далі — роботи виключно в режимі аварійної ліквідації.

Зазначимо, що цьогоріч на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту й утримання автодоріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Чернігівщини із державної скарбниці передбачено понад 531,7 мільйона гривень. Куди спрямували кошти — поінформував сьогодні на брифінгу в облдержадміністрації начальник Управління капітального будівництва ОДА Андрій Тишина.

Зокрема, на поточний середній ремонт автодоріг загального користування місцевого значення використано 198,5 мільйона гривень, завдяки чому відремонтовано 50,5 кілометра шляхів.

— Провівши якісні тендерні процедури, нам вдалося зекономити 25,7 мільйона гривень. Ці кошти додатково перенаправлені на експлуатаційне утримання доріг області, — повідомив Андрій Тишина.

Також в області проводились роботи з ліквідації ямковості та інших деформацій на покритті доріг. Завдяки застосуванню новітніх технологій, вартість такого ремонту на квадратному метрі нижча порівняно з 2018 роком (навіть з урахуванням інфляції).

 
Про експлуатаційне утримання автодоріг — у прямій мові Андрія Тишини:

Прогнозована сума держсубвенції на 2020 рік — близько 798 мільйонів гривень.

За словами начальника Управління УКБ, територіальні громади разом з райдержадміністраціями самостійно визначають ділянки доріг, які необхідно відновити першочергово (а це шкільні та інші соціально значимі маршрути; орієнтовані на промисловість тощо).

Андрій Тишина зазначив, що наступного року, як і поточного, розподіл коштів між районами здійснюватиметься пропорційно кількості доріг, без застосування індивідуальних підходів.

До слова, Чернігівська область має досить розгалужену систему автомобільних доріг: 764 автошляхи загальною протяжністю 4,76 тисячі кілометрів (3,12 тисячі — обласного значення, 1,64 — районного). Також у підпорядкуванні Управління 246 мостових споруд протяжністю понад 5,2 тисячі погонних метрів та 3092 водопропускних об’єктів. Переважна більшість доріг потребує ремонту.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації