back

Андрій Прокопенко зібрав голів об’єднаних територіальних громад

13-11-2019 | 16:03

Сьогодні очільник Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко провів робочу зустріч з головами об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

– Багатьох із вас я знаю, а з тими, кого до цього часу не знав, – приємно познайомитись. Моя позиція така – децентралізація має бути продовжена, громади повинні розвиватися й ставати самодостатніми, – зазначив Андрій Прокопенко на початку зустрічі.

Під час спілкування з очільником області міські, селищні та сільські голови розповіли про стан справ у своїх громадах і висловили пропозиції та ідеї щодо подальшого розвитку ОТГ в умовах децентралізації. Зокрема, йшлося про питання освітньої та медичної субвенції, ремонту доріг, оренди землі, акцизного податку, вирішення проблеми побутових відходів та інше.

Окрему увагу Андрій Прокопенко приділив питанню пасажирських перевезень:

Це одна з нагальних проблем, оскільки села не мають бути відірваними від цивілізації. Ми маємо напрацювати спільний механізм, збалансувати потреби людей і бажання перевізників. Як варіант: у навантаження до прибуткового маршруту перевізник має брати і менш прибуткові.

На зустрічі обговорили також ситуацію щодо комунального підприємства «Ліки України», яке без публічного обговорення передали в оренду однойменному товариству з обмеженою відповідальністю.

Якщо не потрібне це комунальне підприємство – проведіть аукціон, відкрито продайте і отримайте додаткові кошти для бюджету. З цього приводу я сьогодні зустрічався з представниками правоохоронних органів та прокуратури, разом вирішуватимемо це питання, – сказав він.

Також Андрій Прокопенко зазначив, що хотів би почути від голів громад пропозиції щодо кандидатур на посади керівників РДА.

Якщо брати такі райони як Сновський або Куликівський, де громадами охоплена вся територія, я взагалі б ліквідував ці райдержадміністрації й нікого не призначав. Але перед цим необхідно вирішити питання оборони – керівник РДА є головою ради оборони району. Рано чи пізно РДА все одно будуть ліквідовані. Але нині хочу від вас почути пропозиції щодо кандидатур на посади голів райдержадміністрацій, – сказав Андрій Прокопенко.

Довідково. На сьогоднішній день у Чернігівській області функціонує 45 ОТГ, у ще п’яти призначено вибори на 22 грудня цього року. Так, із 569 базових рад на початок реформи 373 вже прийняли рішення про об’єднання чи приєднання територіальних громад. В утворених ОТГ проживає 501,9 тисячі осіб – 49,9% населення області.

Чернігівщина другий рік поспіль у п’ятірці областей лідерів за загальним рейтингом моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Станом на 10 листопада цього року займає 4 місце.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації