back

Служба зайнятості допомагає здобути затребувану на ринку праці професію

13-11-2019 | 08:41

Протягом січня-жовтня цього року за сприяння служби зайнятості на Чернігівщині майже 3 тисячі безробітних громадян отримали змогу безкоштовно здобути нову професію чи підвищити кваліфікацію.

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, всі бажаючі навчалися на замовлення роботодавців, тобто під гарантоване працевлаштування. Здобували переважно робітничі професії у сфері обслуговування, будівництва, торгівлі, сільського господарства, громадського харчування тощо. Так, популярними були професії оператора котельні, кухаря, водія навантажувача, машиніста (кочегара) котельні, електрогазозварника, електромонтера з ремонту на обслуговування електроустаткування, сировара, машиніста холодильних установок тощо.

За направленням служби зайнятості безробітні вчаться на базі професійно-технічних навчальних закладів області, у роботодавців та в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Такі центри діють в 11 областях України. Зокрема, в Сумському, Рівненському та Одеському центрах професійне навчання проходили 1830 безробітних з Чернігівщини.

Крім того, служба зайнятості пропонує отримати ваучер на навчання і здобути нову професію чи підвищити кваліфікацію за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Послугою можуть скористатися громадяни віком старше 45 років, які мають професійно-технічну або вищу освіту, не менше 15 років страхового стажу та не досягли пенсійного віку. А також особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), учасники АТО та внутрішньо переміщені особи. Щоправда, цією послугою не можуть скористатися офіційно зареєстровані безробітні. Цьогоріч за ваучерами навчалися 26 громадян.

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості