back

У Чернігові відкрили фотовиставку портретів матерів героїв, загиблих на Донбасі

08-11-2019 | 17:22

Чернігів долучився до всеукраїнського фотопроєкту «Сильні духом. Мами». Днями у бібліотеці імені М. Коцюбинського відкрили фотовиставку. На ній представлено дванадцять портретів матерів, які втратили синів у збройному конфлікті на сході України, але не зламалися та стали підтримкою й прикладом для інших. Це жінки з різних куточків України. Чернігівщину представляє Любов Жеребило з Мени. Її син, Вадим Жеребило, пішов на фронт добровольцем, воював у складі батальйону «Айдар» і загинув у січні 2015 року у місті Щастя Луганської області.

Наші сини були молоді віком, але дорослі душею, – говорить Любов Жеребило. –Ми, матері, тепер мусимо жити заради пам’яті та заради того, щоб донести до суспільства цей біль. Наші сини зробили нас сильними.

Автор ідеї проєкту – Наталія Дубчак, мати загиблого молодшого сержанта Олександра Єрошенка.

Матері зображені на фото у дизайнерському національному вбранні. Всі 12 світлин мають скласти календар на 2020 рік, який планують видати організатори проєкту.

Подібні фотопроєкти вже реалізували на Чернігівщині, зокрема в Ніжині й Прилуках, розповіла заступник голови громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» Людмила Житнікова.

Фотовиставка ініційована Департаментом військового капеланства Української греко-католицької церкви в рамках проєкту духовно-психологічної опіки, підтримки та реабілітації родин загиблих військовослужбовців, а також за підтримки Всеукраїнської громадської організації «Ветеранське братерство».

Виставка експонуватиметься у Чернігові протягом двох тижнів.

За інформацією Чернігівської міської
центральної бібліотечної системи