back

Антонієвим печерам 950 років

10-10-2019 | 16:21

У жовтні цього року українська спільнота відзначає 950-річчя з часу заснування Антонієвих печер Чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря. Урочистості з цього приводу відбулися сьогодні у Чернігівській міській раді за участі представників органів влади, громадськості, науковців та фахівців закладів культури.

Розпочали з приємного — вручення почесних відзнак облдержадміністрації та міської ради.

У своєму вітальному слові керівник апарату ОДА Ірина Соломаха наголосила на важливості збереження національно-культурної спадщини, особливо всеукраїнського масштабу. Адже подібної пам’ятки підземної культової архітектури XI-XIX століть немає на всій Лівобережній Україні. Також посадовець зазначила, що облдержадміністрація підтримає ініціативи щодо реконструкції Антонієвих печер.

До речі, співробітники заповідника розробляють проєктну документацію для відтворення садиби Іллінської церкви. Планують відкрити ще один музейний комплекс — Новоантонієві печери. Біля їх входу реставрують каплицю, зроблять перехідний місток. Втім, поки що це лише ідеї, реалізація яких потребує великих затрат.

Під час наукової конференції присутні обговорили перспективи функціонування Антонієвих печер та їхнє історичне значення з моменту заснування. Крім того, учасникам заходу фахівці «Чернігова стародавнього» презентували наукову книгу «Антонієві печери Чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря: 950 років» та фотовиставку «Врятована спадщина».

Довідково. Антонієві печери входять до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Їх постійно відвідують як місцеві жителі, так і гості з різних куточків України та із закордону. Починаючи з 1968 року, у цьому сакральному місці побувало більше двох мільйонів відвідувачів.

 
Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації