back

Департамент екології та природних ресурсів ОДА — орган управління якістю атмосферного повітря в області

10-10-2019 | 09:24

В Україні триває реформування державної системи моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

У серпні цього року постановою Кабінету Міністрів України № 827 затверджений Порядок здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря. Він передбачає забезпечення управління якістю повітря за принципом розподілу території України на зони та агломерації. Зокрема, Чернігівська область визначена як зона, а місто Чернігів — агломерація.

Зазначений Порядок вводитиметься в дію з вересня наступного року. Нині триває відповідна підготовка, в тому числі з вирішення організаційних питань.

Так, на виконання завдань Уряду розпорядженням голови Чернігівської облдержадміністрації визначено орган управління якістю атмосферного повітря в області — Департамент екології та природних ресурсів ОДА.

Крім того, до березня 2020 року буде створена комісія з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління його якістю. Також на момент дії вищевказаного Порядку мають бути розроблені регіональні програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

До слова, державний моніторинг у галузі охорони атмосферного повітря здійснюється з метою забезпечення збирання, оброблення, збереження та проведення аналізу інформації про якість атмосферного повітря, оцінювання та прогнозування її змін, розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень у галузі охорони атмосферного повітря, у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також інформування населення про якість атмосферного повітря, вплив його забруднення на здоров’я та життєдіяльність населення.

 За інформацією Департаменту екології та
природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації